Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Fényképezőgépek, kamerák » Mi értelme van a RAW fájloknak?

Mi értelme van a RAW fájloknak?

Figyelt kérdés
Egy ideje fotózok, és mivel többen is mondták, hogy van tehetségem hozzá, úgy döntöttem, hogy papíron is fotós leszek. Az OKJ-s képzésen - ami egyébként jelenleg szünetel - az mondták RAW+JPEG-ben érdemes fotózni. Én azelőtt csak JPEG-ekkel "dolgoztam", és ez most sincs másképp. Mintha csak a RAW-ot lehetne PS-ben szerkeszteni. Én a JPEG-et szerkesztem, és még így is le kell csökkentenem a méretét, ha a blogomon meg akarom osztani - blog.hu-ra csak 5 MB alatti fájlt lehet feltölteni, és az én masinám "normál" JPEG-re állítva 6-7 megás képeket készít, de egyébként szinte az összes weboldal lebutítja a fotókat.

2020. júl. 22. 16:44
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
Én megnézném azokat a képeket, amiket JPEG-ből editáltál.
2020. júl. 24. 17:30
 12/17 anonim ***** válasza:
Hát, egy átlag képnél, ami jól van exponálva, nincsenek rajta szélsőségek, meg is lehet nézni. Olyan 17 éve, mikor az átlagember számára egy négy megapixeles jobbféle kompakt (mint a Canon G2) már a csúcs volt (anyagilag az is volt, 2013-ban 300 eFt az egy középvezető havi fixe volt), a gépből kieső jpg-nek a Corel akkori Paint Shopjában - ami azért nem ér fel a PS-el - levő One Step Photo Fix bizony jót tett a képnek. RAW akkor kell, ha az ember ennél többet akar.
2020. júl. 24. 17:44
 13/17 anonim ***** válasza:

12:

Nagyjából majdnem minden tájképen vannak "szélsőségek", amit csak exposure bracketinggel, HDR-el vagy RAW-val tudsz megoldani, esetleg ezek kombinációjával.

2020. júl. 24. 18:22
 14/17 anonim ***** válasza:

"RAW akkor kell, ha az ember ennél többet akar."

A digitális korszakban miért ne akarna "ennél többet" az ember, pláne, ha fotósnak készül? Azért kértem a szerkesztett JPEG-ekből ízelítőt, mert szerintem a kérdező vagy nem látja a kép azon hibáit, amit JPEG-ből nem lehet visszahúzni vagy szimplán igénytelen és ezt nem veszi észre a munkáin (ami nem feltétlenül baj, mert az igényesség fejleszthető).

2020. júl. 24. 18:32
 15/17 anonim ***** válasza:

A RAW a digitális negatív. Tehát ez olyan, mint a filmes korszakban az előhívatlan (!) negatív. Csak ezt, mivel digitális, újra és újra elő tudod hívni, illetve jóval több a lehetőséged vele, mint filmnél. Kicsit olyan inkább, mint egy "típus nélküli" film, amiről a feldolgozás során eldöntöd, hogy pl. Velvia legyen vagy Portra.

A jpeg szerkesztésénél ellenben egy már előhívott képet pofozgatsz. Amit a RAW-nál látsz képet, az csak egy előnézeti jpeg a géped beállításai (színprofil, fehéregyensúly, túnusgörbe/kontraszt, élesség, clarity, zajcsökkentés stb.) alapján elkészítve. A RAW valójában csak egy adatállomány, az nincs "előhívva".

Ha komolyan gondolod a fotózást, akkor érdemes ragaszkodni a lehetőségek maximális tárházához, ezt pedig a RAW nyújtja. Pl. a RAW egy sokkal bővebb színteret használ a mostani képi megjelenítőknél is. Ha ezek idővel fejlődnek, akkor a raw-hoz hozzá tudsz nyúlni, hogy a kibővített színtérnek megfelelően dolgozd fel. A jpeg-hez ellenben hiába nyúlsz.

De a képfeldolgozó szoftverek is óriásit fejlődtek, idővel többet ki lehet hozni a régebbi képekből.

Ott vannak pl. a fejlődő zajcsökkentési algoritmusok. A jpeg-re gyakran már alkalmazva van a gépen belül egy kevésbé hatékony zajcsökkentés (pl. Nikonoknál kikapcsolt zajcsökkentés mellett is alkalmaz egy bizonyos ISO felett), azokat a részleteket már vissza nem hozod. De mondjuk a DxO elég jónak mondható Prime zajcsökkentő algoritmusa eleve csak raw-val dolgozik.

2020. aug. 16. 01:48
 16/17 anonim ***** válasza:

#13 Már hogy lennének? Egy füves domboldal képe az a hisztogram tartománynak a negyede.

#14 akkor ez az "ennél többet" nem ment át.

2020. aug. 16. 09:35
 17/17 anonim ***** válasza:

13:

De csak akkor, ha a füves domboldal is napos, vagy nincs benne egyáltalán az ég.

De csinálj képet mondjuk egy fenyves-legelős részről télen tűző napon, ott még az ég sem kell, elég a hó.

2020. aug. 16. 10:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!