Milyen fényképezőgépet tudnátok javasolni egy kezdő ugyanakkor nem hobbi fotós számára?
9:
Nem értek egyet, úgy hogy nekem amúgy csak m4/3 gépem van jelenleg, de én hobbista vagyok. Ha ő profi akar lenni, akkor olyan rendszert érdemes választania, ha nem FF, amiről később könnyen vált FF-re. Az Olympus halott, így nem célszerű ezt választani. Az APS-C rendszerek közül eleve több olyan is van, ahol a FF obik használhatóak cropos vázon, ezért a váltás egyszerű. De nem csak a kompatibilitásról beszélek, hanem gondolj pl. a gép kezelésére, interface-ére, hozzá kapcsolódó szoftverekrr, színkezelésére, stb., stb., házon belül mindig egyszerűbb váltani. A Pana M4/3 is kicsivel jobb megoldás, mint az Oly ebből a szempontból, hiszen ott van FF vonal is.
Viszont szerintem bár árat nem írt, én a Nikon Z rendszerét javasolnám, ha FF, vagy a Canon R-t, ha pedig APS-C, akkor a Sony-t. Ha DSLR, akkor meg érdemes Nikonnál maradni, jobb obikkal, esetleg FF vázzal.
szerintem vegyél használtan egy D3200-at, mert azt már ismered, vagy ha hasonló/jobb árban találsz valami újabb, valamive komolyabb gépet, vedd meg azt.
amíg nincsen munkád, nincs belőle bevételed, addig csak kiserletezgetsz. ahhoz meg nem kell jobb gép - ha mégis, akkor meg pontosan tudod, hogy mi az, amiben a D3200 nem felel meg neked és ez meg is adja, hogy milyen irányba indulj el.
eleinte ne ölj sok pénzt a feszerelésbe, csak amennyit muszáj, mert kitermelned se lesz könnyű.
legyen valamilyen géped, hozzá amennyire szükséges legyen 1-2 jobb objektived, de inkább objektivre kolts, mint gépre és ott se szaladjon el veled a ló. csak azt vedd meg, ami feltétlenül szükséges és abba az irányba fejlessz, ami ki is termeli a beruházásokat, mert különben nem befektetés a munkádba, hanem luxus. luxusra meg az költ, aki megengedheti, hogy ne számoljon megtérüléssel.
a MILC, a Full frame, a profi gép, pláne a középformátum mind nagyon jó dolog, csak drága és egyáltalán nem biztos, hogy meg is térül a beruházásod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!