Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Hogyan kéne elkészíteni egy...

Hogyan kéne elkészíteni egy power bankot?

Figyelt kérdés

Az elején csak leírom a helyzetet a megértéshez és csak utánna teszem fel a kérdéseimet?

Szeretnék illetve már el is kezdtem készíteni, egy elég nagy power bankot. Vettem egy ládást, aminek a belső mérete 33x21x13,5cm és ebben 18650-es akkucellák lesznek. Az akkukhoz van egy kis műanyag tartó bak ( [link] aminek a mérete 22mm tehát hosszába 15 darab pont elfér. 12V os akku lenne tehát 3 akku lenne sorba kötve a többi pedig párhuzamba, és ebből a 3*15=45db cellás blokkból lenne benne 3db összesen 135db cella. Ami egy 2600W-os inverterbe kötne ki: [link] . Viszont ehhez nem vagyok teljesen tisztában, hogy milyen elektronikák kellenek, hogy szabályozva legyenek túltültés/merülés ellen, illetve hogy a töltés mondjuk usb c-n vagy egyéb laptop töltőkhöz hasonlóan hogy lehetne megoldani? Mert néztem hogy kisseb 20-30A akkuapkhoz 40A-es BMS-t használnak, ebből tudtommal van 100A-es is ami ehhez jó de nem tudom hogy az egészhez kéne egy vagy a 3 blokkhoz külön-külön 1-1. Nem tudom. Illetve vettem már egy Volt/Töltötség jelzőt %-ban. Meg lesz benne 2db ventillátor és jelenlegi tudomásom szerint ennyi. Aki jobban ért hozzá kérem írja meg mit hogy kéne, bármilyen tanácsot szívesen fogadok!

2019. júl. 3. 21:20
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:
ÉS például egy labortábbal nem lenne gyszerűbb tölteni, ott beállítom azt a feszültésget amit szeretnék egy olyan áram erősséget mondjuk 8-10 ampert és egy voltmérővel pedig figyelem hogy mikor éri el.
2019. júl. 5. 20:00
 12/20 A kérdező kommentje:
Ja, és a leágazásokat, hogyan kell megcsinálni?
2019. júl. 5. 20:01
 13/20 A kérdező kommentje:
Egy ötlet a kijelző meg ezekenek a felesleges használatára, mi van akkor ha egy kapcsolót rakok bele és akkor ki/be tudom kapcsolni, na csak azt hova kell bekötni, ez a baj hogy nem vagyok annyira otthon ezekben. De nagyon szépen köszönöm az eddigi segítségedet is, ment a zöld kéz!!
2019. júl. 5. 20:23
 14/20 anonim ***** válasza:

Labortáp és CC/CV táp ugyanaz, attól eltekintve hogy a linkelt CC/CV modul egy igazi labortáp követelményeit nyilván nem tudja mindenben teljesíteni.

Ilyen akkut a végfeszültségig kell tölteni (CC-szakasz), utána az akku által felvett áram csökkenni kezd (CV-szakasz).

A végfeszültséget addig kell rajta tartani, míg a felvett áram a kapacitás tizedének megfelelő értékre esik vissza.

Ekkor van 100 %-ra töltve.

A linkelt kijelzőnek a negatív tápját szokták megszakítani egy kapcsolóval.

Leágazások értelemszerűen, ahogy a védelmeknél is:

[link]

2019. júl. 5. 20:35
 15/20 A kérdező kommentje:
És a két ventillátort hova kössem be?
2019. júl. 5. 20:43
 16/20 anonim ***** válasza:

12 V-os ventilátor elbír 12,6 V-ot is.

Merül nagyjából 9 V-ig, azt meg lehet nézni, hogy mennyire lassul be.

2019. júl. 5. 21:01
 17/20 A kérdező kommentje:
És ebből a modulból van olyan ami kielégít egy labortáp adta igényeket?
2019. júl. 5. 23:52
 18/20 anonim ***** válasza:

Lineáris (disszipatív) egységek akadnak éppen, amit labortáp céljára forgalmaznak, de kisebb a terhelhetőséggel, sokat fűt, vasmagos trafó illene hozzá stb.

Gyakorlatban viszont legtöbb barkácscélra megfelelők ezek az olcsó és jó hatásfokú step down modulok, pláne akkutöltéshez nem is kell jobb.

Van komplett töltő is 12,6 V-ra:

[link]

2019. júl. 6. 09:28
 19/20 A kérdező kommentje:
ÉS milyen csatlakozót érdemes használni? XT60?
2019. júl. 6. 11:55
 20/20 anonim ***** válasza:

Legjobb szerintem fixen beforrasztani és csak a másik végén legyen a sarus / csavaros rögzítő, az inverternél.

Minél kevesebb kontakt, annál jobb, mert az átmeneti ellenállásnál is felléphet melegedés.

Vagy lehet mindkét végén sarus.

2019. júl. 6. 14:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!