Transzformátor méretezés?
Szükségem lenne pár darab 15 Voltos, legalább 2VA-es hálózati trafóra. Ezt néztem ki: [link]
4,5 VA-esek és van belőle 15 Voltos is. Viszont azt nem tudom, hogy ezt a 4,5 VA-t hogyan értik. Ez lenne a maximálisan kivehető teljesítmény? (Gondolom nem, mert ugye illesztéskor vehető ki a legnagyobb teljesítmény, akkor meg baromira melegedne a trafó.) Vagy egy bizonyos feszültségesés mellett (pl. 10%) értendő ez? Ha igen, akkor ez pontosan mennyi? Illetve akkor a 15 Volt a terhelt vagy az üresjárati feszültséget jelöli?
Nem kellett Hétfőig várnom, ma reggel sikerült is megvásárolni a trafókat, 30 darab 15V 4,5VA-est. Magánszemélytől vettem, de ettől még újak, sosem voltak használva. Ránézésre ugyan az, mint a boltban kaphatóak. De valami nem jó velük. A kimeneti feszültségükben tényleg van szórás (ahogy írtátok is), átlag 15,4-16 Voltot (RMS) adnak terheletlenül. A hálózati feszültség a konnektorban 228 Volt. Rákötöttem az egyenirányítót és a szűrőkondikat, így terheletlenül 20,2-21 Volt körül adnak le. Viszont rácsatlakoztatva az áramkört lecsökken a feszültség 17-17,7 Voltra.
"Ha tehát teljesül, hogy Rt lényegesen nagyobb (ez a gyakorlatban 15-20x értéknél már biztosan igaz lesz) akkor R0-t elhanyagolhatjuk."
A trafók szekunder tekercsének ellenállása 5,8-6 Ohm. Az áramkör amit rákötöttem egy konstans áramgenerátorral indul, ami be van lőve 100mA-re. Mindig ennyit vesz fel a trafó felől. Ez azt jelenti, hogy 19 Volton 190 Ohmnak felelne meg, 17 Volton meg 170-nek. Vagyis nagyjából jónak kellene lennie (170/6=28,3˙), mégsem működik megfelelően. Valamiért mégis van feszültséges. Nem is kevés, több mint 3 Volt. A kivett teljesítmény 1,7W, tehát jóval a 4,5VA alatt marad.
Várom a további válaszokat és ötleteket a probléma orvoslására.
Ezen mit orvosolsz, ha egyszer ilyen? A pufferkapacitás nagysága befolyásolhatja esetleg a hullámosságot, ami pedig a multiméter kijelzését, ha az a hullámosság átlagát méri. (De a puffer természetesen nem varázsol plusz teljesítményt vagy feszültséget, nyilván nem erre akartam kilyukadni.)
Egy trafó, mint tápforrás belső impedanciája pedig nem csak a szekundertekercs ellenállásával egyenlő. Méréseid életszerűek egyébként.
A terhelőáramot ellenőrizted közben méréssel is?
Schottky-dióda is szóba esetleg, valamivel kevesebb esik rajta.
Sőt, létezik már integrált MOSFET-híd is, ha jól rémlik.
Schottky diódákkal építettem fel az egyenirányítót.
A 100mA tényleg 100mA, ellenőriztem. 10000uF-os pufferkondi van (több darabból összerakva) a szűrőben, tehát stabil az a feszültség.
Csak frusztrál a dolog, hiszen hivatalosan 300mA-t tudnak a trafók, plusz még a válaszokból is azt tudtam leszűrni hogy vélhetően jó lesz. És erre meg nem.
Akkor ha nem is tudom kijavítani, legalább a probléma forrását szeretném megkeresni.
Miért esik le ennyire a feszültség? Netán "hibásak", rosszabb paraméterekkel rendelkeznek a trafók mint amit az adatlap megad?
*Schottky diódákkal építettem fel az egyenirányítót.
De nem olyan típusúval, amin nagyon kicsi feszültség esik. Ha vennék ilyet (pl. 1N5819) akkor azzal még tényleg tudnék nyerni úgy fél Voltot. De még az is kevés, legalább 2 Voltot kellene valahonnan összekaparni.
A kimeneti teljesítményt számoltad, vagy mérted?
Tehát, ha jól értem, a kimeneten terheletlenül 21 V van, terhelve csak 17 V...
Ha egy ismert értékű ellenállással terheled, akkor mekkora a kimenő feszültség?
Jól érted.
Teljesítményt számoltam. Az áramkör biztosan 100mA-t vesz fel, a szűrt egyenfeszültség ekkor trafótól függően 17 Volt felett van picivel.
Az ellenállás jó ötlet, mindjárt kipróbálom. Bár csak 0,5 Wattos ellenállásom van, de rövid ideig remélem bírni fogja.
Ki tudtam próbálni pár ellenállással. 1 kilóból volt most sok itthon, azokból kötöttem párhuzamosan egyre többet. Egy 17,3 Voltos kimeneti feszültségű trafóval próbáltam (ennyi volt a szűrt terhelt egyenfesz mikor az áramkörömet kötöttem rá). 1k Ohm terhelés esetén 19,3 Volt. 500 Ohm-mal 18,7 Volt, 333 Ohm-mal 18,3 Volt, 250 Ohm-mal 17,9 Volt, 200 Ohm-mal 17,5 Volt, 166 Ohm-mal 17,2 Volt, 125 Ohm-mal 16,7 Volt, 100 Ohm-mal 16,2 Volt, 83 Ohm-mal 15,8 Volt, 66 Ohm-mal 15,2 Volt. Tovább nem volt szívem terhelni. 66 Ohm-os terhelés (számolás alapján) 230 mA-t vesz fel. Még elvileg ez is a megadott 300mA alatt van, de ettől még itt már több mint 5 Volt veszik el valahol.
Rámértem a trafó kimenetére is közvetlen, ott az utóbbi (66 Ohm-os) esetben 12,3 Voltot mértem (True RMS műszerrel). Tehát akkor a legtöbb veszteség magán a trafón van. De én akkor ezt viszont most nem értem. Hogyan esik le ennyire a feszültsége? Pont ettől tartottam eleinte, ezért is írtam ki a kérdést hogy vajon jó lesz-e ez a trafó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!