Valaki elmagyarázná, hogy hogyan is működik a feszültség?
Teljesen összezavarodtam, pici az agyam.
Tegyük fel, hogy egy áramkörben a feszültségforrás 220 V. Tehát a feszültségforrás kapcsainál 220 V mérhető.
Ha beteszünk viszont két x nagyságú ellenállást sorban kapcsolva, akkor az ellenállásoknál csökken a feszültség. (Vagy nem?)
Például az első ellenállásra 200 volt esik, a másodikra 20 V. Nekem azt magyarázta az ismerősöm, hogy mivel ez összesen 220 V, ezért a 2 ellenállás utáni vezetékben már nincsen feszültség.
De ha az ellenállások után futó vezetékben nincs feszültség, hogy folyik áram? Nem értem... :'(
Tényleg nagyon korrekt a rajz kiegészítés.
"ezért a 2 ellenállás utáni vezetékben már nincsen feszültség"
Ezt még kiegészítés képpen szeretném tisztázni, mivel az általad megadott adatokból vélelmezem, hogy a hálózati 220V váltakozó feszültségről beszélsz.
Na a rajzodon szmájlival jelölt helyen ha a fázist megfogod, és mezítláb állsz a vizes kövön, akkor megrázó élményben lesz részed, és megtapasztalod, hogy szó nincs arról, hogy a feszültség elfogyott.
Ne keverjetek bele. :D
De azért köszi. :D
"No, ez is csak bizonyos feltételek mellett igaz."
Már mondom is a feltételeket: a #10-es válaszoló vonalrajzának egy pontját légyszives egy 2500 ohmos ellenálláson keresztül leföldelni. És ha ezen 30 mA-nél nagyobb áram folyik, meg is halta magát...
Mondjuk szerintem ettől nem lett jobb. :D
De én arra gondoltam, hogy:
1. először szögezzük le a régi jó kapcsolatra való tekintettel nyíltan, hogy a rajz, bár aranyos, oltári nagy hülyeség - egy végtelenbe szigetelten futó drótra felfűzött ellenállásokon nem esik feszültség (nem folyik áram)
2. aztán nyilvánítsuk ki, hogy #10 jól tette, hogy bezárta az áramkört, így már esik ,csak ezt nem írta le, hogy ez kell hozzá
3. és a többihez, #13-hoz és #16-hoz meg hozzá kell tenni, hogy az esettanulmányok akkor érvényesek, ha ezen áramkör egy pontja (sőt! megfelelő pontja) földpotenciálon van. Mert ha egyik sincs, akkor egészen addig, míg kiterjedt hálózatról nem beszélünk, ugyan nem fog rázni. Ha az van földelve, amihez hozzáér - detto. És ha pont a kiegészített rajz áramkörének B pontját földelik le, akkora a 4 ohmos ellenállás B pontra kötött végét megérintve gyakorlatilag szintén nem fog rázni.
Ettől lehet, hogy Kérdezőnek nem lett jobb, mivel eddig vakvágányra állítva futott a pályaudvar kerítéséig, most meg a fővonalon száguld, csak kérdés, jön-e szembe valami. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!