Havi FI relé tesztelésekor érdemes-e előtte hűtő, -klíma stb. biztosítékját lekapcsolni, míg 2-3 szor letesztelem?
Arra gondoltam, hogy nem-e árt a hűtőnek vagy bármi másnak hogy elmegy az áram, majd hirtelen vissza, majd megint elmegy stb-stb?
Akár "Teszt" gombbal akár nulla-föld zárlattal, vagy föld fázis közötti tesztlámpával generálok hibaáramot.
Köszi szépen a választ. Így merőben más a felállás. Akkor majd ahogy kijön a lépés, néha-néha, úgy nézem meg.
Köszi szépen. Igen, fontos, hogy a fürdővízzel ne öntsük ki a gyereket is.
"Illetve ha elromlik, nem azért romlik el mert nem nyomkodod eleget."
Ez egyébként csak egy erősen egyedi magánvélemény, mert a hivatalos ideológia az, hogy szerkezetet is meg kell járatni időnként, különben a kosztól, stb beragad. A FI-relé elég finom kis kütyü, hogy 10-30 mA okozta gerjesztés lelője a bekapcsoltságot.
Persze, a Gyakorin természetes, hogy a Kérdező ezt a félrevezetést köszönte meg. :D
"A FI-relé elég finom kis kütyü, hogy 10-30 mA okozta gerjesztés lelője a bekapcsoltságot."
Ja, csak éppen fordítottan működik.
Egy mágnes tartja bekapcsolt állapotban, és amikor gerjesztődik a tekercse a hibaáram által, az éppen ellentétes a mágnessel, így az kiold.
Szóval nem a hibaáramnak kell megmozgatnia a mechanikát, hanem a felkapcsoláskor előfeszített rugós kilincsműnek, ami a semlegesített mágnes esetén működésbe lép.
Természetesen be is rozsdálhat, meg a villám is belecsaphat.
De nem azért kell nyomkodni hogy bejáratódjon, hanem hogy ha nem old le, akkor cseréld ki. Egy évben elég 1-2 alkalommal.
#16: A kép nem elérhető. Szívesen megnéztem volna, a képet.
Az előzőt - amit ki kellett cserélni a jelenlegi helyett - , azt is rozsda miatt (is) kellett cserélni.
Működésével kapcsolatban ha jól tudom, abban a pillanatban amikor teszteljük és működik, az nem garancia, hogy 1 mp múlva is fog még működni.
"Ja, csak éppen fordítottan működik."
Ahhoz képest, amit én írtam? Én nem írtam, hogy hogyan működik. Segítek értelmezni, a lelője a bekapcsoltságot az azt jelenti, hogy kikapcsol. Mi van ebben úgy értelmezendő, hogy valami merrehogy? :D
"De nem azért kell nyomkodni hogy bejáratódjon"
Nem azért, hanem azért is. Ezzel egyetértettek a Magyar Elektrotechnikai Egyesület érintésvédelmi Munkabizottságának ülésén, mikor a próbagombosdi ritkítását tárgyalták. De hát ez csak a legkompetensebb szakemberek véleménye volt.
"Egy évben elég 1-2 alkalommal."
Építkezésen havonta
Munkahelyen 3 havonta
Lakásban évente
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!