Havi FI relé tesztelésekor érdemes-e előtte hűtő, -klíma stb. biztosítékját lekapcsolni, míg 2-3 szor letesztelem?
Arra gondoltam, hogy nem-e árt a hűtőnek vagy bármi másnak hogy elmegy az áram, majd hirtelen vissza, majd megint elmegy stb-stb?
Akár "Teszt" gombbal akár nulla-föld zárlattal, vagy föld fázis közötti tesztlámpával generálok hibaáramot.
Nem hiszem hogy 2-3x kellene tesztelni minden alkalommal.
Megnyomod a teszt gombot, lekapcsol, visszakapcsolod, beírod a szent táblázatba hogy minden rendben. Ha nem, kapcsol le akkor azt írod be.
Eleve ez a havi tesztelgetés előírás ettől függetlenül is igen komoly problémákat tud okozni sokszori lekapcsolás nélkül is, de a szabályalkotókat ez a lehető legkevésbé sem érdekelte.
Ez van. A szabály az szabály.
Köszönöm az eddigi válaszokat.
A hűtő az természetesen folyamatosan üzemel!! Ez a fő porbléma.
A TV, egyéb szórakoztató elektronika, akkor az standbyba jó lesz. A klíma az csak nyáron néha megy. Neki inkább az a baja, hogy magától folyton bekapcsol mikor áramot kap.
Azért tettem fel a kérdést, mert az előző FI relét éveken át nem teszteltük. És nemrég derült ki, hogy sehogyse old le. Se teszt gombra, se a nulla föld összezárására stb. És mondta egyik villanyos ismerősöm, hogy az "álló" FI relék képesek így megdögleni.
Másrészt valahol olvastam, a tesztelés során így tisztulnak az érintkezők, amikor lecsapatjuk párszor.
Mert lehet hogy az előző bekorrodált, hiszen voltak rozsdák a külső betáp-elmenő csatlakozóin, és belül is tiszta por volt.
Nem előírás a tesztelés, ha csak otthon öncélúan végzed, akkor eltekinthetsz tőle.
Ha céges rendszabály, akkor is elég az egyszeri működtetés.
Félévente elég a működési próba.
A teszt nem befolyásolja a működését.
Ha nem nyomkodod annyit attól még teszi a dolgát.
Illetve ha elromlik, nem azért romlik el mert nem nyomkodod eleget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!