Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Rádiótechnika - az antenna...

Rádiótechnika - az antenna átmérője számít egy adásnál / vételnél vagy a hosszra kell csak nagyon figyelni?

Figyelt kérdés

egy értékes mikroport adójának az antennája tört le, kis gagyi drótdarab tulképpen, és akarok csinálni másikat, megvan h 13 cm, hosszúnak kell lennie, na de a vastagsága telejsen mindegy?

azért kérdezem mert 3-as csavarral lehetett az előzőt beletekerni, és ha én

a, pl egy 3-as menetes szárból levágok 13 cm-t, és ezzel meg is oldva, akkor az úgy működik rendesen

b, vagy jobb lenne valamilyen vékonyabb vezetékből összehozni az antennát??

2018. márc. 8. 12:25
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:

Feltételezem az az antenna nem egy szimpla "3-as csavarral" becsavarható volt, hanem valamilyen szabványos csatlakozón keresztül - feltételezhetően SMA/RPSMA:

[link]

Ha az antennacsatlakozó-aljzat sértetlen, akkor csak keresni kell egy, a mikroport (gyártó? típus?) frekvenciájának és impedanciájának megfelelő antennát.

Ha nem, akkor a csatlakozót is ki kell forrasztani a készülékből és újat berakni a helyére, amire rácsavarható az új antenna.

"na de a vastagsága telejsen mindegy? "

A fő lényeg egy szimpla kőrsugárzónál/dipólnál tényleg a hosszúság - a frekvenciával, vagyis a hullámhosszal van kapcsolatban - de az antenna vastagsága is lényeges.

Egy "3-as menetes szár" már eléggé vastag (~6 mm átmérő), az antenna vastagságához képest (egy koaxkábelben ~1,5 mm átmérőjű a vezeték).

Bővebben:

[link]

2018. márc. 8. 14:41
 2/14 anonim ***** válasza:
A menetes szár tökéletes lesz.
2018. márc. 8. 14:50
 3/14 anonim ***** válasza:

" A menetes szár tökéletes lesz."

Tartok tőle, hogy nem. ;(

Az elmondottak alapján egy szabványos SMA/RPSMA antennacsatlakozóról lehet szó, aminek a belső tűje/lyuka az antenna, a külső menete meg földelésre van kötve. Ha a kedves kérdező ezt a két pólust egy menetes szárral összeérinti, akkor ezzel rövidzárat képez, ami a rádió tönkremeneteléhez vezethet.

2018. márc. 8. 16:19
 4/14 A kérdező kommentje:

itt nincs semmilyen SMA vagy akármi, sőt ellenpólus sincs. ami látszik kintről, az egy sima 3-as menetes "lyuk", és gondolom a hidegér az adódoboz fémháza, mert itt egyszerűen nem is tudok zárlatot okozni, az egész fémaljzat ahova be kell tekerni, egyben van.

de próbálok egy fotót lőni. amúgy ha a menetes szárat becsavarozom, akkor az pont semmi máshoz nem ér hozzá, engem csak a vastagsága bizonytalanított el. de ha veszek egy sima 3-as csavart és ahhoz forrasztgatok vmi drótót, aztán az egészet bevonom zsugorcsővel, még jobban elrontom az ellenállást, nem?

2018. márc. 8. 17:22
 5/14 anonim ***** válasza:

Az M3 menet 6 mm-e pedig nagyon az SMA-ra vagy hasonlóra hajaz...

[link]

egy vezetéknélküli mikrofonokhoz antennákat:

[link]

és antenna-kellékeket:

[link]

biztosító áruház is csupa BNC meg SMA csatlakozós eszközöket kínál

hacsak nem egyféle botantennáról van szó, mint a táskarádiókon szokott lenni:

[link]

abban az esetben elképzelhető ilyesmi.

2018. márc. 8. 18:02
 6/14 anonim ***** válasza:
Ó és közben rájöttem a félreértés okára, túlgondoltam: a szimpla rádiósmagnó botantennája - lemértem - pont a "3-as menet" avagy 3 mm átmérőjű (én meg közben megszokásból - mivel szabványos, távközlési eszközökön levő antennakimenetekhez vagyok szokva - 6 mm átmérőben gondolkodtam, nem értettem, hogy hogyan lehet "3-as menet"). Mea culpa. ;)
2018. márc. 8. 18:23
 7/14 A kérdező kommentje:

lefotóztam, de nem teljesen értem egyébként a dolgot, mert maga a menetes rész is fém, és semmi szigetelés nincs a mellette lévő ház között, az is fémből van ... akkor tényleg nem értem, hogy oldották meg az ellensúlyt, vagy esetleg házon belül máshova kötötték ...

[link]

[link]

2018. márc. 8. 21:55
 8/14 anonim ***** válasza:

#7: igen, így már teljesen egyértelmű: szimpla botantenna, mint a táskarádióknál:

[link]

csak én gondoltam valami komolyabbra - bocs mégegyszer.

Így a menetes szár is érdekes lehet, bár a #1-es hozzászólásomban levő fórumhozzászólás (mely egy szép, vastag, 1600 oldalas szakirodalomra hivatkozik) arra utal, hogy befolyásolhatja az antenna vastagsága a tulajdonságait. Egy próbát megér.

2018. márc. 8. 23:28
 9/14 A kérdező kommentje:

na jó de és ez a próba hogy derül ki? már megcsináltam és működik, de honnan tudom, hogy jó-e? vagy hosszú távon nem árt-e neki?

és egy kérdésem: miben befolyásolja a vastagsága? köszi

2018. márc. 10. 22:41
 10/14 anonim ***** válasza:

"és egy kérdésem: miben befolyásolja a vastagsága?"

Elvileg "eltolja" az antenna impedanciáját, így nem lesz annyira tökéletes az illesztés a rádió és az antenna között így az antenna nyeresége, hatótávja sem.

Az előbb említett könyvben ez így szerepel:

[link]

illetőleg a vékonyabb antennával nagyobb lesz az antenna sávszélessége:

[link]

"na jó de és ez a próba hogy derül ki?"

Leginkább próbálgatással.

A mikroportba becsavarod a vastag antennát és valakit - aki folyamatosan belebeszél a mikrofonba - elküldesz vele egy adott távolságra.

Majd ugyanezt megejted egy vékony antennával.

Ha ugyanazon a távolságon lesz különbség a hangerőben, vagy nagyobb hatótáv érhető el a másik antennával, akkor van különbség az antennák között is.

2018. márc. 10. 23:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!