Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » A 10w led elem működtetéséhez...

M dzsuzeppe kérdése:

A 10w led elem működtetéséhez 12 volt kell és 0,9 amper ez azt jelenti hogy rá kapcsolok négy góliát elemet és azzal vidáman világít két órát is akár?

Figyelt kérdés

#LED #góliát elem
2015. nov. 15. 22:01
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:

találtam egy ilyen tápegységet:

12W, 12V, 1A Led Adapter, tápegység

ezt rá lehet kötni direktbe egy tíz wattos lapkára vagy itt meg az a baj hogy nem tíz hanem tizenkét wattos?

2015. nov. 18. 21:29
 12/20 anonim ***** válasza:
Kapsz készen ilyet. 10-20W-os Led reflektor, akkumulátoros. S akkor legalább van benne egy normális akku, töltésvezérlő, hőelvezetés, lámpatest stb. Persze az ára az elég húzós még Kínából is.
2015. nov. 19. 18:45
 13/20 anonim ***** válasza:

Már 2003 óta aktívan foglakozom ilyesmivel és én is sok esetben feszültségben jól illesztett akkuval és a minimálisan szükségesre pontosan kikalkulált ellenállással, meghajtó áramkör nélkül szoktam építeni, mert úgy is lehet. A Lítium -ion akku cella éppen ki tud szolgálni egy ledet, ha a teljesen feltöltött állapotánál egy megfelelően méretezett ellenállással etetjük meg a "túláramot-túlfeszültséget".

Raktam össze már jónéhány bicikli reflektort ilyen módon. Itt van egy ilyen fényéről készült videó, amikor a római parton megyes alkonyat után és azzal világírtok, amit három videokamera akku táplál menet közben sok órán keresztül. Ezt már 2008 körüli évektől folyamatosan használom és é is csak úgy összekötöttem a nagyon pontosan kiszámolt ellenállással asorosan kötött ledekkel és kiválóan működik még most is, nagyon sok éjszakai túrámra már elkísért.

Na és itt a videó:

Teljes képernyőn, nagy felbontásban érdemes nézni.

https://www.youtube.com/watch?v=i9bux6hhNG0

Az elején még nem is annyira érdekes, de majd később jóval látványosabbá válik ahogy jobban besötétedik.

Még egy videó, aminek a végén látszik a fénye:

(szerintem ott fog elindulni ahol már látszik valami belőle)

[link]

Érdemes megnézni végig, mert szép helyeken jártam.

Mondom is közben amit látunk, merre is van.

Ez a lámpa:

[link]

A mechanikát, a burkolatot az én terveim alapján az az ember készítette, akinek én az elektromos bekötést elmagyaráztam. Csak a főbb elvárásokat mondtam el az állítható fókuszhoz és a hűtés szüségleteihez valamint a billentő mechanikához és ő megtervezte CAD-ben. Egyszer kellett rajta módosítani, mert nem találtam elég mélynek a hűtő bordák közeit. Azután mehetett a gépre és elkészült. Hiszen neki gép alkatrész tervező a munkája. De elég profi is!

Végül kettő készült ebből, Egy nekem és egy neki.

-

Már akartam volna bele menni a kérdezőnél részletekbe, de nem mertem, mert ehhez kellene egy minimális alap képzettség, ami sajnos hiányzik és tényleg nem fogja megérteni. Elég csak egy apró valamit eltéveszteni és máris elszállt a led.

Igaz, már volt egy ismerősöm akinek elmondtam, sorban le leveleztük mit hogy kell összerakni és ott kettő sorosan kötött Li-ion akkukkal dolgoztunk, 0.8 ohmos ellenálás volt sorban a 1,4 A-es átfolyó áramhoz a kettő-kettő csoport MC-E led chipekből sorosan kötött fehér fényű lednél teljesen feltöltött akku feszültség mellett. Ebből van a lámpában három darab (30W).

Azért nem használtam kapcsoló üzemű áramkört, mert ha a sötét éjszakai erdő közepén kapcsol le az áramkör az elégtelen táp miatt, akkor igen csak rosszul jártam volna. Így viszont időben is tovább működik és látom a fényén, hogy kb mennyi van még hátra. Ha nagyon takarékoskodni akarok az energiával, akkor kapcsolhatom lejjebb is (további soros ellenállással).

Az biztos, hogy több így az üzemidő mint ha egyfolytában a kapcsoló üzemű áramgenerátor kiegyenlítő funkciója segítene tartani a fényerőt, egészen addig amíg aztán "filmszakadás" szerűen éppen a legkritikusabb részeknél lekapcsolhat és ott maradnék teljes sötétségben az erdő közepén.

Mellesleg a kapcsoló üzemű áramkörnek is van valamekkora vesztesége plusz a huzalozás veszteség, stb. Nálam az elvileg eleve veszteséges megoldásnál kb 20% össz veszteség jött ki amikor utána számoltam, átlagban mennyit fűt el az az ellenállás a jelen körülmények között.

A kérdezőnek meg szerintem is egy gyári kész holmi megvásárlása lenne a megoldás.

2015. nov. 20. 07:48
 14/20 anonim ***** válasza:
Kedves előző, volt hogy én is átugrottam a kapcsolóüzemű stabilizálást, pont fejlámpás, biciklis témában, még abban az időben amikor nem lehetett minden sarkon fehér ledet kapni. Ellenállás helyett jobban beváltak a megfelelően válogatott és párhuzamosan kötött rozsszem izzók. A hideg és az éép hogy sötétvörösen izzó állapot között elég nagyot változik az ellenállásuk, és ezzel tudtam elérni, hogy teli akkunál ne világítson túl erősen. Az ellenállás lineáris, és egy áramgenerátor nemtudommilyen karakterisztikája közötti "majdnem áramgenerátor"-t kaptam, amikor felvettem az U/I görbét.
2015. nov. 20. 08:20
 15/20 anonim ***** válasza:

" Ellenállás helyett jobban beváltak a megfelelően válogatott és párhuzamosan kötött rozsszem izzók."

Nekem is megfordult a fejemben valami hasonló megoldás éppen a leírt, hideg-meleg ellenállása közötti különbség miatt, de nem találtam olyant ami éppen azon az ellenállás/áram értéken izzott volna fel és a hideg ellenállása meg valahol lejjebb van, de ez tényleg működhet/működőképes.

Milyen volt kb az üzemi árama és a feszültsége az izzóknak és hány darabot kötöttél kb párhuzamosan, pontosabban milyen paramétereit lehet tudni ezeknél? Kerestem hasonló megoldást de nem tudtam mit lehetne oda tenni, habár az elv elvi megoldásként felmerült.

Még akkor gondoltam a multifuse, "öngyógyuló" biztosítékra is, aminek az ellenállása szoba hőmérsékleten tized, század Ohmokban mérhető és ha zárlati áram folyik rajta, attól felmelegszik és megnövekszik jelentősen száz Ohmos nagyságrendűre az ellenállása, és addig bontja a kört amíg a túl áram fenn áll és fűti ezt az alkatrészt. Talán ismered is. Az lett volna igazán jó, ha a multifuse ellenállás változását ki lehetett volna használni a túlmelegedés védelemre is, de a lednél a talp ponti hőfok kb 85 Celzisz fok körüli lehet optimális esetben, a multifuse viszont ez fölött billen át, 90-95 Celziusz körül. (Valahol a neten volt egy táblázat amiben ezeket megnéztem.) Na meg a reagálása is kicsit lassú erre a célra, amíg átadja a hőt a led hűtőfelülete.. ahhoz legalább 10 fokkal alacsonyabban (75 fokon) "billenő" ilyesmi thermoszenzor lenne használható az anyag keresztmetszet átmeneti hőlépcsője miatt is.

De az ötlet tényleg nagyon jó és nem azért mert nekem is eszembe jutott, :) hanem mert Te meg is találtad hozzá a megfelelő termoellenállás tulajdonságokkal rendelkező izzókat és össze tudtad állítani a megfelelő tulajdonságokkal rendelkező izzó csoportot.

Könnyen lehet, hogy ezt az elvi ötletet le is írtam valahol abban a lámpa építő fórumban, ahol már régóta megírom amit tudunk a ledekről.

[link]

Már kb 2005-től kezdtem tanítgatni az érdeklődőket ezen a fórumon balu1 néven és régebben szoktunk időnként saját építésű lámpa összehasonlító teszteket csinálni. Lehet, hogy innen ismerjük is egymást? Igaz, mostanában már nem nagyon él az a fórum topik.

2015. nov. 20. 12:47
 16/20 anonim ***** válasza:

Tudod mit?

Kösd rá de nagyon figyelj közben, mert csak egyet fog villanni, aztán már semmiről többet soha.

Persze léteznek olyan ledek is, ahol több led chip van sorosan kötve. Annál a lednél, ahol 2 chip van sorosan, ott a feszültség pontosan tized Voltra a duplája, ahol négy chip van sorosan kötve, ott pontosan a négyszerese lehet, de tized Voltokkal sem több. Viszont ahogy melegszik a led a szükséges nyitó feszültség igény valamennyit el fog mászni, vagyis működés közben is kicsit korrigálni kell, de csak tized Voltokat mert attól jelentősen megváltozik az árama. Ezért szoktak oda egy az átfolyó áramot érzékelő szabályzó áramkört beépíteni, ami a leden a feszültséget úgy szabályozza tized-század Volt pontossággal, hogy a leden átfolyó áram a szükséges értéken maradjon. Ezt nevezik "áramgenerátor"-nak, mert a tized, század Voltos feszültség módosításokat az átfolyó áram függvényében módosítgatja folyamatosan amikor szükséges.

Persze ha valaki azt mondja, kösd rá és ne törődj semmivel, az kösse rá a konnektor feszültséget arra (ott lent középen) ami ott van neki és amivel egyidős, és ne törődjön semmivel mert sok kár nem ér minket vele.

Ugyanúgy, mint ha a kérdező kötné rá a ledjére a 12 Voltot, az a "szarosgyerök" nevű felhasználónak semmi kárt nem okozna.

2015. nov. 22. 03:01
 17/20 A kérdező kommentje:

A 12 voltos halogén izzók elektronikus transzformátora is nagyonprecízen tartja a feszültséget, akkor megfelelő áramgenerátornak? csak az a probléma hogy elég komoly ampereket tud leadni, tehát ellenlást kell kötni a led elé, így használható már?

még egy kérdés lehet venni ilyet:

Hálózati adapter 12V 1A (7909D)

2015. nov. 22. 13:57
 18/20 A kérdező kommentje:
Hálózati adapter 12V 1A (7909D), ehhez még kell áramgenerátor, vagy direktbe kell rákötni a 10wattos ledlapocskára?
2015. nov. 22. 14:04
 19/20 anonim ***** válasza:

ha közvetlenül rákötöd, akkor még villen egyet, csak azután ég el a chip bekötő huzal.Volt ilyen ledről készült képem valahol, egyszer valamelyik lámpa építő töltötte fe, valami zárlat folytán került kicsivel magasabb feszültség közvetlenül a ledjére és attól azonal elvillant az arany huzal a led chipen belül. A végén volt egy icipici kis arany golyócska a speciális makro felvételen jól látszott és a chipen is látható volt a szakdt szál másik vége. Az még demonstrációs darabnak jó volt, hogy bemutassa, hogy mi lesz a ledből, ha véletlenül rák kerül nagyobb feszültség közvetlenül. Asszem nála max 7-8 Volt körüli feszültség mehetett rá, de az bőven elég ahhoz, hogy szétolvadjon a néhány mikronnyi (pontosan nem tudom a vastagságát) aranyhuzal.

Ellenállást lehetne sorosan kötni, de azt ki kell számolni adott led gyári standard szerinti, üzemi áramhoz tartozó nyitó feszültség, a rendelkezésre álló tápfeszültség és a led megengedett átama ismeretében. Akkor megkapjuk, hogy hány Ohmos és hány Wattos ellenállást kell oda beépíteni ahhoz, hogy minden rendben legyen. Szóval az sem úgy van, hogy beteszünk oda egy ellenáléást, mert annak ki kell számolni a pontos adatait. Az ellenálláson disszipálódó teljesítményhez képest legalább kétszer vagy többször akkora Wattosat kell venni, hogy ne melegedjen az sem nagyon.

Mindent lehet, csak perecízen.

2015. nov. 22. 17:24
 20/20 anonim ***** válasza:
Ez kb olyan, mint ha otthon főzöcskéznél finom pörköltet és megkérdeznéd, hogy bele öntök a kis lábasomba fél kiló sót, az elég lesz bele? Hogy elég az biztos, még sok is, de annyira, hogy utána meg se tudnád enni. kb nagyjából jó a hasonlat.
2015. nov. 22. 17:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!