Egy LED mekkora ampert bír, illetve hogy van ezek számítása és logikája?
Szeretnék egy 3-5 LED-es kis dobozvilágítás, és néztem, 5 LED, 150Ohm ellenállás egy kapcsoló, és 12 V kell.
Találtam 12V-os elemet, ami 23A. Ez jó lehet tápforrásnak? Meddig bírja? Létezik olyan, hogy nem elég az áramerösség, illetve túl nagy? Hogy is müködik ez az egész áramerösséges(A) téma?
egy kisebb led milliampereket vesz fel, egy jobb elemmel hónapokig üzemel...
javaslom gúglizd be, ennek szakirodalma van...ott pontos választ kapsz..némi ismeretfrissítés nem árt..
talán a wikipédia is indulásnak jó..
Nem eszi annyira, mint mondod.
Végül is eszi, de ez az illesztéstől függ, hogy menyire.
Vagyis a ledek üzemi áramhoz tartozó nyitó feszültségeit ha összeadod akkor ki kel tegye majdnem a tápfeszültség értékét. Akkor nem kell sok energiát elfűteni, legfeljebb 10%-ot.
Ha viszont 12 Voltra akarod kötni és nem sorosan hanem párhuzamosan, akkor kb 3-4%-ot használ fel és a 96%-ot elfűti. Szóval sok mindentől függ.
A lednek szüksége van a rá jellemző nyitó feszültségnek megfelelő értékű nyitó feszültségre, viszont ez a hőmérséklettől és gyártási szórástól kicsit változik, ezért kell az áramot beállítani, viszont a feszültségnek meg kell leni ahhoz, hogy az áramot utána ellenállással vagy kapcsoló üzemű áramgenerátorral be tudd állítani, pl egy 10 Wattos lednél, ahol biztosítani kell neki a stabil 3 Ampert.
Viszont egy huzal kivezetésű kicsi lednél csak a 0.05 Ampert kell beállítani,. ahhoz meg tökéletesen elég az ellenállás is. Persze a megfelelő értékű, amit ki lehet számolni. Majd leírom hogyan, de most álmos vagyok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!