Ez az ebay-es LED-égő szerintetek tényleg 990 lumenes? Vagy lehet számítani arra, hogy igazából gyengébb? (kép)
"Ami tönkrement az kétféleképp történt..."
Az SMD-s nél minden bizonnyal a megfelelő hő elvezetés hiányának hatására túlmelegedtek a ledek, mivel egyértelműen látszott a "pörkölődés rajtuk. Ez a hővezető paszta és a hűtés megtervezésének a hiányát jelzi.
Még az szokott előfordulni, hogy túl nagy áramon járatják gyárilag a led chipeket és akkor fordul az elő, hogy elkezdenek villogni a ledek, de nem egyszerre egy ütemre, hanem egyik elkezni, aztán a másik is vilogni kezd össze-vissza, a másikaktól eltérő ütemben, ettől megszakadoznak sorban és ha párhuzamosan vannak kötve, akkor a maradék ledekre még nagyobb nyitófeszültség kerül, és megfut az egész, megsülnek az utolsó ledek is még gyorsabban és látványosabban mint az elsők.
Persze ez csak hibás konstrukciónál fordulhat elő.
A másiknál (ha sorosan kapcsolták a ledeket, akkor yszintén a túlhajtás, illetve a nem megfelelő hűtés, de inkább úgy lehet mondani, hogy a hűtés szinte teljes hiánya okozhatja a led sérülését.
Minden műszaki készüléket meg lehet tervezni és össze lehet rakni jól, korrekt módon ki lehet szolgálni az elektronikus alkotórészek legoptimálisabb működési feltételeit és össze lehet hányi úgy is, hogy miután bekapcsoljuk, működik egy ideig. Azután minden elkezd gyorsan öregedni és elhasználódni benne, de leginkább a lényeges fő alkatrészek sérülnek legkönnyebben. Ez a tervező mérnökök felelőtlenségét jelzi, de még azt is el tudom képzelni, hogy valaki vállakozást nyit távolkeleten és nem sokat ért a technikához, viszont annál többet ért az üzleteléshez. Össze toboroz néhány embert, akiknek elmondják hogyan lehet összedobni valamit, ami kívülről lámpának néz ki és még világít is pár órán keresztül, aztán meg reklamáljon a vevő ha tud és van hol. Ők megszabadultak az árutól, elment vele a hajó hosszú útra. Az meg, hogy onnan nem rendelnek többet, ha sok volt a reklamáció? Nembaj, eléég nagy a világ. majd máshol megveszik lelkes kereskedők ha elég olcsón adják. Ha meg már sehol nem megy a hulladék, akkor átállnak más termék utánzatának az össze kókányolására és abból is egy ideig jön nekik a pénz. Amíg ló van addig veréb is lesz, szokták mondani. Ezért szállnak el sokszor a valóban jó minőségű gyártmányok áraival. na meg azért, mert pl egy jó korszerű Crre led ami 10 Wattos, annak csak a chipje önmagában, amit itt korábban egy képen mutattam egy réz tömb mellett, az kb 2400,-Ftból jön ki úgy ahogy ott látható volt. Tehát semmi más nincs még rajta, csak magga a led, amit be kell illeszteni a megfelelő áramkörbe. Aztán még jön hozzá a kiegészítő áramkör, a hőleadó rendszer és a szerelők díjazása, a gyár haszna és a kereskedelmi haszonkulcs és az áfa. Így már érthető, hogy az a három-négyezer Forint, amiért itthon egy 10 Watt körüli led lámpát lehet kapni a szakboltban, az egészen olcsónak számít ha a sok költséget és rárakodó sallangokat is bele kalkuláljuk. A tényleg jó és korszerű ledes fényforrást megvenni viszont sajnos nagyon drága mulatság még mostanában. Ezért kell megkeresni a kínaiból azt ami valóban használható. Nekem sikerült megtalálni, azt hiszem.
"Kidobom mindet,mert a maradék 3 is láthatóan gyengélkedik, és 18 wattos szintén E27-es halogénizzók mennek a helyükre,kétdarabos csomagolásban 245 forintért.pl. [link] .Garantált 1000 lm (5*204)olcsó ár,egészséges fény,semmi idegeskedés."
mondjuk idegeskedés majd a számlát meglátva kezd tényezővé válni. Ugyanis a régi körte formájú energia pocsékoló klasszikus izzók energia átalakítási hatásfoka, kb 14 lumen/Watt. Ez azt jelenti, hogy 1 Wattonként kb 14 lumen fényárammal lehet számolni náluk. A hálózati feszültségre készült halogén izzókra Wattoként 16 lumen fényáramot mondanak, de a linken ahogy látom, csak 11 lm/W jön ki. Ha ez igaz, akkor még sosszabb hatásfokot várhatunk el tőle, mint a régi 100-as körtéknél megszoktuk. Sajnos ezek a hálózati halogének is nagyon energiapocsékoló fényforrások.
Legfeljebb ez adhat okot majd idegeskedésre.
mindenben van valami,. amiért nem az a legkedvezőbb.
Még a LED az ami, ha jól meg van építve és a jó működés minden feltétele teljesül, akkor akár a kiváló szín vissza adást is el lehet érni vele, igaz a hatásfoka akkor jóval kisebb lesz, de még mindig jelentősen kedvezőbb, mint bármilyen izzószálas megoldásnál (akár a halogénnél) az elképzelhető.
Pl az autóban használatos halogén izzók Wattonként 21-23 lumne fény hasznosítással bírnak.
Ledből a legjobb szín visszaadású és ettől gyengébb hatásfokú példány se megy Wattonként 65-70 lumen/Watt alá, ami az izzószálas fényforrásokhoz képest kb. 4-5 -ször kedvezőbb. Ez 90-es CRI-hez és 2600-3200 kelvinfok színhőmérséklethez tartozik (melegfehér). (Most néztem meg a CREE adatlapján).
Utána lehet nézni itt:
A hideg fényű lednél ebből a gyártményból a max teljesítmény 2/3 részénél 130 lumen fény teljesítmény jön ki Wattonként. Az a klasszikus izzószálas fényforrásokhoz képest több mint nyolcszoros különbséget jelent a LED javára, viszont azt a napfénynél is hidegebb színhőmérséklete miatt vagy műhelybe vagy csak kültér megvilágításra érdemes használni.
Az előzőnek!
5 db 2490 forintos ledes "csodaizzót" dobok ki 10 hónap után,megspórolt vele az anyósom darabonként 9 wattot,de nem mindet szokta használni.Tegyük fel hogy 1000 órát égette mindet,akkor az 1000*5*9=45000,azaz 45 kilowattóra kb 2000 forint,ami havi 200 forint,óránként 2 forint megtakarítást jelent.
Nyilván nem azokat kell venni sokadmagával ami meghibásodik tíz éven belül. Az is igaz, hogy eéőre nem mindig derül ki melyik a megbízható, de a lényeg ezen múlik. ha eladnak valami hulladékot "ledes fényforrás" néven, azt nem kell megvenni egyből tízesével.
Ennyi erővel megveszel 10 db apácagyertyát, amire ráírták, hogy LED, és utána reklamálsz, hogy ez nem úgy világít és hamar le ég. Az apácagyertya tényleg nem úgy világít és hamar le ég, valóban, még ha "led"-et írnak rá akkor is.
Valóban jól megkonstruált ledet kell venni és ha azzal bármi előfordul akkor lehet reklamálni és szidni a ledeket. Így viszont csak a hulladék gyártókat, a kóklereket lehet szidni, nem a ledeket, mert amit leírtál az nem a led hibája, hanem azoké akik nem rakták össze lelkiismeretesen !
Ugyanennyi erővel ha egy izzóba rövidebb izzószál kerül, az is akár naponta durranhat el. Attól még nem az izzó és (adott esetben) nem a led a hibás, hanem az a konkrét széria, amit hibásan terveztek vagy hibásan gyártottak le sorozatban.
Itt sorolhatnám a legkülönbözőbb célra készült technikai eszközöket, amik akár naponta többször, akár a bekapcsolás pillanatában elszállnak. Attól még nem az adott készülék fajta a rossz, legfeljebb annak a gyártónak az a szériája.
Azt hiszem, már érted amire célzok.
Bármi lehet rossz, amit nem jól készítenek el a fizika törvényei szerint. Attól még lehet nagyon tartós dolgot is összerakni abból a fizikai elven működő szerkezetből. Csak mielőtt a LED-re mondaná valaki, hogy nem lenne nagyon is jó dolog, először érdemes mérlegelni, hogy a led jó, de az adott gyártó műve nem jó.
Bármi rossz lesz, ha rosszul építik egységbe.
Attól még nem szabad a LED-et szidni, amikor annyi más gyártó alkalmazásában kiválóan működik a felhasználók legnagyobb megelégedésére. Én is raktam össze vagy 7-8 éve kerékpár lámpát ledekkel és azóta is kiválóan működik, pedig egy-két alkalommal már túlmelegedett véletlenül, mert megállás után is bekapcsolva hagytam, mégis kiválóan működik a kerékpáron. Már biztosan kevesebb fény jön ki belőle, mint újkorában, de azért bármelyik hagyományos autó fényszóróját levilágítom most is a harminc Wattjával. Na jó, az is igaz, azt én raktam össze 2008 körül Cree LED-ekkel és nem a névtelen senkisemismeri kínai gyártó műve. :)
Így világít :
https://www.youtube.com/watch?v=mGLKpscbXD4
Út közben, kicsit keskenyebbre állítva meg így :
Szóval ez csak felépítés kérdése és nem azon múlik, hogy mi hozza létre a fényt. pontosabban az, hogy három videó kamera akkuról több mint hat órán keresztül világít, a LED kis fogyasztásának köszönhető.
A tartósság csak a megfelelő kivitelezésen és méretezésen és az összeállítás precizitásán múlik. Ehhez legeslegelsőként kell az akartat, hogy "jót akarok gyártani". Ha ez nincs meg, akkor már "veszett fejsze nyele" az egész!
Nemrég vettem az Aldiban 6 és 7 Wattos ledes fényforrásokat, ami úgy néz ki, mint a hagyományos körte formájú izzók kinéztek. Elvileg 40 Wattos régi izzó kiváltására ajánlják a doboz felirata szerint.
Az egyik ilyen (enek a dobozára 6 Watt van írva):
A másik meg ilyen (7 Watt feliratú a dobozon):
Itt a gyártó oldala több termékükkel:
Mindkettőnek teljesen azoos a színe és a fénye ránézésre.
Kipróbáltam és megnéztem kamerával is, azonos fix idő, blende és műfény beállításokkal mindkettő fényét. Először gondoltam, hogy feltöltöm és megmutatom itt is a különbséget. Aztán amikor vissza néztem, nem láttam a kettő között semmi eltérést, sőt nem is emélékeztem már, melyik készült a ledről és melyik az izzóról, így nem is volt értelme tovább foglalkozni a feltöltögetéssel.
Alig hittem a szememnek, a színében még a kamera sem látott jelentős különbséget. Igaz a CRI (színhelyességi mutató 90-es) az kiváló. A spektrum folytonosság is teljesen folyamatosnak látszik difrakciós sáv szűrőn keresztül, amíg emlékszem, hogy az energia takarékos féncsöveknél nagyo is szaggatott és hiányos volt ez a kép. Ennál a lednél már széles sávú újabb generációs fényporokat használnak. Még múlt évben olvastam róla, hogy ezeket kezdték gyártani.
Itthon azt mondják, mint ha rózsaszínűbb lenne kicsivel a színe a másik sárgásabb izzószálashoz képest. talán kicsit mintha..
A fényereje is teljesen azonos szemmel és a fotón is.
Ahol még izzó volt, az a fürdőszobai lámpa és a WC, na meg volt egy olyan 40 Wattos régi izzó az előszobában, amit nem nagyon használtunk, mert van mellette másik is. Ezeket cseréltem ki most 6 és 7 Wattos legújabb Aldis körsugárzó karakterisztikájú ledes lámpákra.
Amit még kipróbáltam és bevált, (a korábbi lámpa búrákat már régen leszedtem, de az a fehér gömb búra volt arzokra való). Most a ledek fölé tettem egy-egy tükrös felületet, enyhén meghajlítva és láss csodát, (mondjuk ez természetes is), jóval erősebb lett a fény a 7 Wattos leddel, mint előtte volt a 40-es régi izzóval!
Szóval egyre inkább érdemes már megfelelő minőségű ledes fényforrásokat venni! Kettő darab volt egybe csomagolva és úgy együtt a kettőnek 2.500,-Ft alatt volt az ára valamivel.
Amire vigyázni kell, hogy van doboz, amibe csak 1 darabos van és azt is ugyanannyiért akarták nekem eladni. Reklamáltam a pénztárnál. Kihívták a boltvezetőt és azt mondta, abból az egy darbos kerül annyiba a gép szerint, hiába van benne ugyanabból a lámpából csak egy darab. Nekik a kapott árak szerint kell eladni. Érdekes szemlélet. Gondolom valamit elszúrtak az árazáskor.
Csak nehogy valaki pórul járjon és kettő áron egyet kapjon.
Az egy darabos azért volt drágább, mert az állítható fényerejű (dimmable). Én is szemezgettem vele az Aldiban, de végül nem vettem meg, pedig megérte volna.
Azt nem tudja valaki, hogyha leszedem a ledekről a külső műanyag búrát és esetleg vissza akarom ragasztani, akkor milyen ragasztóval érdemes, ha esetleg majd mégiscsak le szeretném valamikor venni újra? Szóval nem pillanatragasztóra gondoltam, mert azt nemigen veszem le többet, de ami állja a hőt is, de viszonylag könnyen levehető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!