Ez az ebay-es LED-égő szerintetek tényleg 990 lumenes? Vagy lehet számítani arra, hogy igazából gyengébb? (kép)
De az elektronikának ugyanannyi esélye van elromlani a gyengébbik verzióknál is, nem?
Meg a melegedéstől félek még, remélem nem égetné le a házat.
Most hadd ne számolgassam, de utána tudsz nézni,
Az általad linkelt képen látszik a led típusa.
Azt tudod, hogy amit vennél az hideg vagy meleg fényű-e.
A következő táblázatból kiolvashatod mekkora áramot visel el egy ilyen led chip és mekkora fényt ad le mellette.
Ezekből az adatokból kiderűl mit kapsz a pénzedért.
A melegedésről még annyit érdemes tudni, legalább is amit a teljesítmény ledeknél megadnak, az a hő leadó felület max hőmérséklete ami ott 85 Celziusz fok.
Ennél a led hővezető felülettel érintkező forrasztott része ez a pont.
Ha a hőfoka efölé emelkedik akkor rohamosan kezd öregedni. Vagyis idő előtt gyengül a fénye.
Ez a lámpa test jó szellőzésével javítható.
Egy zárt lámpatestben rövidebb lesz az élettartama.
Még találsz adatokat a melegfehér, semlegesfehér és két lépcsőben hidegfehér színhez tartozó hatásfok adatokat.
Azért ha jobban körülnézünk, vannak itt eltérő adatok is erről a ledről, itt 0.2 Watt mellett 22-28 lument írnak, amit végül is ha átszámolunk, akkor hasonló érték jön ki, de kérdés, melyik chip van benne és miért nem különböztetik meg őket az adatlapon, vagy csak én néztem el valamit. majd valaki még nézze át és mondjon róla véleményt, hátha nem vettem észre valamit.
Nekem vannak jó és rossz tapasztalataim is az e-bayes LED-es égőkkel.
Az ilyen SMD-s változatból ami eddig tönkre ment, ott mindig valamelyik LED égett szét a sok közül. Azt nem tudom, hogy a LED volt selejtes, az elektronika terhelte túl vagy nem volt megfelelő a hűtése.
A Cree LED-es égők eddig 90% elhalálozási aránnyal szerepelnek nálam 1-2 év használat után.
Amiből még egy se ment tönkre, azok COB LED-es égők de a legöregebb is még csak 1 éves ennyit meg a legtöbb Cree is bírt, illetve a hagyományos 5mm-es kerekített végű ledekből készült égők (ebből csak pár darab van, tehát nem túl nagy mintán teszteltem).
Talán az smd5050-esek is rendben vannak eddig, de azokat csak az udvari mozgásérzékelős lámpákban használom, tehát nem sokat működnek.
Az viszont tuti, hogy aminél azt írják, hogy 4-5W teljseítményű, az kb. annyi is, de a 10-15W esetén csak jó, ha a fele.
Nekem eddig ezek jöttek be leginkább, bár ezek nem a legolcsóbbak, viszont jó fényerejük van és a többihez képest egyenletesen és nagy szögben vetítenek (ráadásul a felhasznált anyagok is minőségibbek, mint a fele ilyen árú égők esetében:
Igen, mert az irányított fényforrásnál a lumen térszög számít, aminek a mértékegysége a candela.
"Fényerősség
A fényerősség egy meghatározott irányban kisugárzott fény mértéke.
A fényerősség a fényforrás egységnyi térszögre sugárzott fényáram mennyiségét határozza meg
Jelölése: I
Mértékegysége: Candela (lm/sr)
Jele: cd
A fényerősség a kis térszögben kibocsátott fényáram és a térszög hányadosa."
vagyis, ha az össz lumen fényáramot egy kis térszögbe kényszerítjük, akkor a megvilágítás (lux) értéke nagyobb lesz adott területen.
Ezzel szemben egy körsugárzónál a leadott fény minden irányban szóródik és nagy része elnyelődik a sok visszaverődéses helyzet közben, mielőtt hasznosulna azáltal, hogy elérni a megvilágítandó munkafelületet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!