Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Ez az ebay-es LED-égő szerinte...

Ez az ebay-es LED-égő szerintetek tényleg 990 lumenes? Vagy lehet számítani arra, hogy igazából gyengébb? (kép)

Figyelt kérdés

2015. okt. 6. 17:32
1 2 3 4
 21/39 anonim ***** válasza:

Ezek közismert dolgok, nem is erről van szó. Ez csak a részleteken múlik vagyis, hogy mennyire vannak túlfeszítve ill. optimális üzemi körülmények között működtetve közben azok az izzók vagy ledek és egyéb fényforrások. Ez a tervező asztalon dől el és emberi akaraton múlik.

Inkább abban van a fantázia, hogy az izzó a betáplált energiából kb 5-6 % energiát alakítanak fényé, a többivel csak fűtenek.

A led a betáplált energiából kb 40-50 %-ot alakít fénnyé és csak annak a maradékával fűt, viszont mivel kisebb össz. teljesítményből már létre jön a szükséges fény és megvilágítás, ezért az betáplált (felvett) energia és a veszteség is már jóval kevesebb, hogy létre jöjjön ugyanaz a megvilágítás adott felületen. Ezért jó a led.

Az, meg már emberi tényező, hogy mit hogy raknak össze.

Olyan LED lámpát kell venni, aminél láthatóan jó a hőleadás. persze én könnyen beszélek, mert erről szólt az életem, főleg az elmúlt bő évtizedben, hogy ezeket tanulmányoztam és ezekkel kísérleteztem, mielőtt még a fehér ledek megjelentek volna a kereskedelemben.

Viszont ma már nagyon jó hatékonyakat lehet venni.

leginkább a CREE ledeket szeretem, mert a más gyártmányokkal mindig pórul jártam korábban. Ezek a leghatékonyabbak. Itt a képen éppen tervezgettem a led hővezető réz tömbre szerelését és valakinek mutattam egyik fórumon a képet. Két azonos CREE 10 Wattos led látszik a réz tömb mellett, csak egyiknek az alja a másiknak a teteje látszik felül.

[link]

.

Pl. én ilyen lámpát vettem, amit jónak tartok ilyen szempontból:

[link]

Ennek szerintem egészen jónak látszik a hűtése ahhoz képest, hogy ebben a kialakításban 4 és 5 db 1 Wattos leddel szereltek vannak. Persze a 4 Watthoz még éppen elég, de az öthöz már csak húzósan az a hűtés.

2015. okt. 11. 22:20
 22/39 anonim ***** válasza:
Na, nekem pont az ilyen kinézetűek mentek tönkre sorban egymás után, csak épp a 3x1W-osak. Persze a belsejében nem ilyen LED-ek volatak, mint amit belinkeltél, hanem sima kerek tokozásúak, az aljukon egy pár mm2-nyi hőleadó felülettel. A panel és a LED között nem volt hővezető paszta és a panel és a hűtőborda (lámpatest) között se volt.
2015. okt. 12. 05:28
 23/39 anonim ***** válasza:
Pedig éppen ezek a lényeges dolgok, hogy korszerű és hatékony legyen a led chip (én a CREE-t helyezem előtérbe) és lehetőleg inkább a melegfehér közelébe essen a színhőmérséklete mert lakótérbe csak az a kellemes, megfelelő legyen a hő kapcsolat az egyes hő út részeit képező szerkezeti elemek között, különben csak látszat az egész rendszer. Vagyis csak úgy tűnik, hogy jó. Ezt úgy lehet kipróbálni, hogy kell egyet-kettőt venni akár kínaitól is kedvező áron (igaz, azok nem CREE ledek) és az hadd működjön otthon egy ideig. Ha bevált hosszabb ideig akkor ugyanonnan és ugyanolyant kell venni legközelebb is.
2015. okt. 12. 12:02
 24/39 anonim ***** válasza:

Csináltam pár fotót a szétszedett égőkről.

[link]

A jobb oldali 4 LED-esből sajnos sokat vettem és 1 év használat után sorra mentek tönkre. A LED és a panel között nincs hővezető paszta illetve a panel és az amúgy elég nagy felületű hűtőborda között sincs. Magyarul hiába tűnik megfelelőnek a hőleadó felület, ha nem jut át rá a hő. Gondolom nem meglepő, hogy ennek az égőnek a külső felülete a leghidegebb, olyan 50 fok körül van. A fénye elég koncentrált, középen jóval erősebb ami nekem nem jön be annyira. Olcsó, de hiába, ha gyorsan tönkremegy.

A bal oldali COB LED alatt hővezető paszta van. A képen látszik is, ahogy oldalra kitüremkedik. Ebből a fajtából még egy se ment tönkre. Az egész összeszerelési minősége is sokkal jobb. A külső hőmérséklete 55-60 fok. A fénye egyenletesebb eloszlású mint a másiknak és a színhőmérérséklete is kellemesebb számomra. Ebből vettem dimmelhető változatot is. Ez a legdrágább azok közül, amiket kipróbáltam. Mérni nem tudom, de szemre (érzésre) erősebb a fénye, mint az 50W-os halogéneknek amiket lecseréltem erre, pedig ez csak 5W-os.

[link]

A harmadik fajta szintén COB LED-es csak a LED mérete nagyobb egy kicsit. Ez alatt is van hővezető paszta. A fénye nem olyan szép, de amúgy olcsó és egyelőre mind megbízhatóan üzemel. Nem látok égésre utaló nyomot a LED-eken sem. A külső hőmérséklete szintén 55-60 fok között van.

2015. okt. 14. 10:00
 25/39 anonim ***** válasza:

Az bizony nagy baj, ha nincs megfelelő hő kapcsolat a led és a nagy hőleadó felület között. A félig kész holmi olyan, mint ha az ajtót nem tartaná zsanér, hanem amikor ki akarod nyitni, akkor rád zuhan az egész és agyoncsap. :) Vagy mint ha az elektromos tűzhelynél nem volna elszigetelve a hálózati rész a burkolattól ami ezért jól megrázhat, vagy mint amikor a kávé kiöntő fogantyúja tömör vörösrézből készülne, ami jól vezeti a hőt és amikor megfogod akkor az a legforróbb és jól megégeti a kezünket. Ezek csupa használhatatlan dolgok volnának, ha lenne ilyen. Viszont a ledes lámpáknál nem beépíteni kell hozzá bármit is, hanem kihagyni, hogy ne legyen sokáig használható, és már is kész a selejt, ami rányomja a bélyegét az addig ismeretlen termékféleségre, mert az emberek ilyenkor könnyen általánosítanak, hogy "sz@r ez mind", közben csak egy két slendrián hulladék gyártó cég nem rakta össze rendesen.

Találkoztam én is olyan kínai rúdlámpával, ahol a külső felület kiváló hő leadásra utalt, de amikor szétszedtem, akkor belül a ledet tartó kicsi pénz érme nagyságű elvileg hűtő felületnek készült kis csészécskét csak három vékony fogasléc tartotta, amin a zoomoláskor elmozdult a led előre és vissza. Na de ez a kis trükk lehetetlenné tette, hogy a led hője eljusson a klső bordázott hő leadó felületre.

Persze attól, hogy vannak ilyen kamu gyártmányok is, ami csak arra jó, hogy világítson amíg eladják, az nem azt jelenti, hogy egy korszerű hatékony leddel jól megépített lámpa ne lenne kiváló fényforrás. Az a baj, hogy vannak közte selejtek is, ahol nem véletlenül felejtik belül is megépíteni lelkiismeretesen. Eladják, aztán ha már nem veszik ezt a terméküket, akkor gyártanak más minőségben kritikán aluli hulladékot. Talán ezek azok az elhíresült hajóutakon összehányt áruféleségek, amit fillérekért raknak össze kis kínai melósok. Persze vannak nagyon jó dolgok kínaiban, de nehéz megmondani, sőt első ránézésre nem is lehet, hogy melyik a gyenge utánzat és melyik működik sokáig jól, sőt kiválóan (mint nálam azok a kínai ledek amiből végül elég sokat vettem, miután egy ideig már jónak látszott az a típus).

2015. okt. 15. 02:19
 26/39 anonim ***** válasza:
Most tudtam meg,hogy az anyós csillárjába karácsonyra vásárolt 5 db akciósan 2490 forintos 9 w-os LED lámpából már 2 megadta magát,pedig nem is szokta mindet használni. Azt hittük hogy örökre megoldottuk a problémát...
2015. okt. 15. 14:38
 27/39 anonim ***** válasza:
Darabonként került annyiba? :) Én azért kísérletezek inkább a kínai gagyikkal, mert amit idehaza árulnak a boltokban azt vagy aranyáron adják (ha jó minőségű), vagy olyan kis teljesítményű, hogy csak hangulatvilágításnak tudnám használni.
2015. okt. 15. 15:17
 28/39 anonim ***** válasza:

"Én azért kísérletezek inkább a kínai gagyikkal, mert amit idehaza árulnak a boltokban azt vagy aranyáron adják (ha jó minőségű), vagy olyan kis teljesítményű, hogy csak hangulatvilágításnak tudnám használni."

Igen... igen.. igen, és ráadásul ezek jók is a 4 és az 5 Wattos darabja 1000,-Ft. Ennél nagyobb teljesítményűnél a hő is annyival nagyobb lesz és a hő leadáshoz is annyival nagyobb hűtő felületre lenne szükség, amit viszont egészen biztos, hogy nem csináltak úgy meg, hogy oda elég legyen.

Ami tönkre ment, az teljesen sötét marad, vagy csak jóval gyengébb lett a fénye? Mert ha teljesen sötét akkor a kiszolgáló elektronika adhatta meg magát.

Ha meg gyengült sokat, de még valami fénye van, akkor megsülhettek kissé a ledek.

2015. okt. 16. 02:12
 29/39 anonim ***** válasza:

Gondolom a bolti számlája már nincs meg, mert azt általában senki nem őrzi meg. különben vissza lehetett volna vini, ha nem akarnak foglalkozni velem, akkor meg ott a fogyasztóvédelem. A boltban már a nevének a hallatára haptákba vágják magukat. Ha meg nem, akkor tényleg a fogyasztóvédelemmel lehetne folytatni, persze ha volna hozzá vásárlási blokk, ahol szerepel a neve, típusa valami, hogy egy ilyen ledes lámpa volt.

Na de ki őrzi meg ezeket... persze tudom, akkor már egy neylon szatyor tele lenne cetlikkel, amiről már ki tudja melyik mihez tartozott.

2015. okt. 16. 02:18
 30/39 anonim ***** válasza:

Ami tönkrement az kétféleképp történt. A szögletes smd LED-es változatok előszőr elkezdtek villogni, majd megsült benne némelyik LED. Szó szerint megpörkölődött. A folyamat során látszott, ahogy egyre jobban barnul a LED belseje.

A másik, amiben azok a kerek LED-ek vannak domború lencsés tokozással (az első belinkelt képemen jobbról), ott szintén villogással kezdődött majd vagy teljesen elromlott, vagy nem vártam meg és kicseréltem, mert a villogás zavaró. Na, ott szemmel látható sérülés nem volt, de kiforrasztottam a LED-eket és volt ami úgy világított rendesen, volt ami alig-alig pislákolt és volt, ami egyáltalán nem. Azoknál több rosszból tudtam csinál egy jót, de az se volt hosszú életű.

Ami még életben van, azokat ha lesz időm szétszedem és nyomok a szükséges helyekre hővezető pasztát, hátha meghosszabbítom az életüket.

2015. okt. 16. 06:00
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!