Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Mit jelent az, hogy kapcsolóüz...

Mit jelent az, hogy kapcsolóüzemű egy tápegység?

Figyelt kérdés
Ha kérhetném hétköznapi nyelvezettel magyarázza el nekem valaki, előre is köszönöm!

2015. jan. 9. 21:50
1 2
 11/20 Szirty ***** válasza:
34%

Én sejtettem hogy nem azt kérdezted amit tudni akartál. Sajnos azonban a kérdésedből egyáltalán nem derül ki hogy egyáltalán hálózati 230V-os tápegységre vonatkozott. Mint ahogy az sem, hogy a leválasztás biztonságáról akartál megtudni valamit.

"a biztonsági leválasztó trafó lényege, hogy a feszültség le van választva a hálózatról"

Az auto trafó kivételével minden transzformátor galvanikusan leválasztja a szekunder oldalt a hálózattól.

A biztonsági trafó attól biztonsági amit leírtál: Meghibásodás esetén kisebb eséllyel jelenik meg a hálózati fesz. a szekunder oldalon. Ezt egyszerűen úgy érik el, hogy a primer és szekunder tekercsek jobban el vannak különítve és szigetelve egymástól (külön csévetesten vannak).

A kapcsoló üzemű tápegység is lehet biztonsági kivitelű.

Abban épp úgy transzformátor van primer és szekunder tekercsekkel. Alapvető különbség hogy nem 50Hz-en, hanem nagyobb frekvencián (100kHz nagyságrend) működnek ami jelentős méret csökkenést tett lehetővé. A nagyobb frekvenciát elektronika állítja elő.

Ebbe is lehet tenni olyan trafót ami megfelelően biztonságos. A visszacsatoló kör is lehet biztonságos.

2015. jan. 11. 10:35
 12/20 A kérdező kommentje:
Köszönöm a segítséget minden eddigi kérdésre kielégítő választ kaptam! Hálás köszönet!
2015. jan. 11. 12:02
 13/20 anonim ***** válasza:
100%

Szirty.

Az első válaszodra:

"Az a baj ezzel a kérdéssel...."

Az a baj ezzel a válasszal, hogy felesleges volt ideírni. Segíteni nem segítettél, csak közölted a kérdezővel, hogy úgyse értené. Pedig a későbbiekben megértette, így még igazad sem volt. :D

2015. jan. 14. 20:34
 14/20 Szirty ***** válasza:
0%

"Az a baj ezzel a válasszal, hogy felesleges volt ideírni"

A te mostani (kissé megtévedt) válaszod, amit nekem írtál mennyire volt fölösleges a kérdező szempontjából egy olyan kérdésben, ami már elévült?

"Segíteni nem segítettél"

Ítélje meg ő inkább. De ha neked nem volt világos, leírom ide, hogy a válaszommal szerettem volna kiprovokálni egy olyan értékelhető kérdést, aminek van annyi értelme hogy lehetséges és érdemes legyen rá válaszolni. (Írok-e azzal újat, hogy kérdezni is tudni kell?)

"Pedig a későbbiekben megértette, így még igazad sem volt."

Ha egy kicsit jobban odafigyelsz észreveszed, hogy a párbeszéd eredményeképpen kiderült, hogy (amint az a kérdésből is sejthető volt) rosszul tette fel a kérdést olyan értelemben, hogy nem azt kérdezte amit tulajdonképpen tudni akart.

De végül kiderült mit akart kérdezni és arra választ is kapott. Azt gondolom hogy az egész lényege ez.

Olvass figyelmesebben!

2015. jan. 14. 20:59
 15/20 A kérdező kommentje:

A kérdés jól lett feltéve, valóban érdekelt, hogy mit jelent a kapcsolóüzemű táp és ha valaki nem tudja egyszerűen elmagyarázni ahogy kértem akkor felesleges válaszolni is rá, még inkább a kérdést blamálni!

Erre kérdésre bármilyen hozzáértő ember tud válaszolni kötekedés nélkül is!

A további kötözködés és vita teljesen felesleges (bár gondoltam, hogy ez lesz belőle) okos enged!

2015. jan. 15. 12:52
 16/20 Szirty ***** válasza:
0%

Ha ismernéd valamennyire ezeket, akkor tudnád azt is, hogy különböző fajtái vannak, amelyek működése és jellemzői alapvetően eltérnek egymástól.

Ha leírtad volna hogy 230V AC-ról működő kapcsoló üzemű tápegységre vonatkozik a kérdés, jobb lett volna.

Sajnos így kicsit olyan a kérdésed mint ha azt kérdeznénk, hogy mennyibe kerül egy benzin üzemű autó.

Persze erre is lehet válaszolni, de bármi legyen is a válasz (pl. 340e Ft) pontosan annyira semmit ér mint maga a kérdés. Mert hát nem mindegy miféle autóról van szó (használt, új, milyen gyártmány stb, stb).

Pontosabban kell kérdezni. Ilyen egyszerű...

2015. jan. 15. 16:40
 17/20 anonim ***** válasza:

Ajjaj Szirtyke. A kérdés jól lett feltéve a kérdező szerint. :\ :(

Most mi lesz? Akkor mégis te vagy helikopter?

Én olvassak figyelmesebben, vagy te írj kevesebb felesleges provokációt? :'( Nem tudom mi legyen.

Ez is egy provokáció. Jajj ne :'( Inkább nem írok többet. :D :D :D :D

2015. jan. 15. 20:48
 18/20 Szirty ***** válasza:
0%
aha
2015. jan. 15. 21:02
 19/20 anonim válasza:
52%

Szirty meg az előző hozzászóló sem normális, kezelésre kellene járnotok!

Aha!

2015. jan. 15. 21:15
 20/20 Szirty ***** válasza:
Hogyne kedvesem, hogyne...
2015. jan. 16. 14:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!