Mit jelent az, hogy kapcsolóüzemű egy tápegység?
Az a baj ezzel a kérdéssel, hogy ha nincs meg a szükséges elektronikai alapismereted, akkor nem fogod érteni a választ.
Mint ha azt kérdeznéd, hogyan kell programot írni. Erre a hétköznapi válasz az, hogy nyomkodni kell a billentyűzetet és az egeret húzgálni megfelelő módon. :)
Ráadásul a válasz még így is több oldal lehet. Én pl. ennek ellenére is szívesen válaszolnék neked ha biztosan tudnám,hogy van értelme válaszolni.
Bocsánat! A pár szavas hétköznapi válasz meg lemaradt. Szóval:
Azt jelenti, hogy az áteresztő elem nem fokozatmentesen szabályoz, hanem ki-be kapcsolgat (PWM).
Tehát van mondjuk egy biztonsági leválasztó trafó ami soha nem engedi át a 230 V hálózati feszültséget.
A kapcsolóüzemű tápnál meghibásodáskor előfordulhat, hogy a kivezetésén is 230 V-ot mérünk vagy ez is biztonságosnak számít?
Drága kérdező!
"Tehát van mondjuk egy biztonsági leválasztó trafó ami soha nem engedi át a 230 V hálózati feszültséget."
Ez úgy hülyeség ahogy leírtad!
Mit szeretnél tudni azt fogalmazd meg legyél szíves!
A tranzisztor ( NPN ) olyan mint egy csap. Ha megnyitod, átereszt.
Ha a csapot csak félig nyitod meg, vagy negyedéig... stb. ez a fokozatmentes vezérlés.
Ha a csapot teljesen megnyitod nagyon rövid idő alatt, és elzárod nagyon rövid idő alatt, és ezt nagy frekvencián ismétled ( ki-be kapcsolod ), akkor olyan hatást érsz el, mintha finoman szabályoznád, attól függően, hogy mennyi ideig van átlagosan bekapcsolva, és kikapcsolva.
A digitális elektronikában az áramkörök kétállapotú jelekkel dolgoznak. Innen az ötlet eredetileg.
Ez lemaradt:
Kitöltési tényezőnek szokás nevezni azt az időt, amennyi ideig bekapcsolt állapotban van az áteresztőelem ( tranzisztor ). Ha pl. 20 msec-es ciklust ismétlek, és 10 msec-re bekapcsolom, 10 msec-re kikapcsolom, akkor olyan mintha félig nyitottam volna meg a csapot.
Nagy előnye az, hogy kikapcsolt állapotban maximális a feszültség, és nincs áram. Bekapcsolt állapotban maximalizálható az áram nagysága, és a feszültség minimalizálható, így jóval kisebb energiaigényű,
mint egy disszipatív tápegység, ahol a fölösleges energia hővé alakul.
Remélem kielégítő választ adtam. :) Nem voltam lusta, mint az előző hozzászóló. :D
Ku_va egyszerűen: a hálózati feszültségtől (230V) eltérő tápfeszültség igényű készülékek számára állít elő feszültséget. Csak nem transzformátorral+egyenirányítóval teszi ezt, hanem mint előttem írták, tranzisztorokat kapcsoló üzemben használva, a kitöltési tényezővel játszadozva állítanak elő feszültséget:
Itt látszik. A két görbe alatti terület egyenlő, csak az egyik egy analóg sinus hullám, a másik meg egy különböző kitöltési tényezőjű négyszögjel. A feszültség effektív értéke megegyezik.
Köszönöm a válaszokat megértettem, hogy mi kapcsolóüzemű táp.
Egyébként ez volt a kérdés azok számára írom le ezt akik nem értik.
A második kérdésem az, hogy ez a kap.üzemű táp biztonságos - nem lehet, hogy meghibásodás miatt a hálózatban lévő feszültséget adja le?
Egyébként a biztonsági leválasztó trafó lényege, hogy a feszültség le van választva a hálózatról ezáltal biztonságosabb mint más trafók és nem fordulhat az elő, hogy az eredeti kimeneti feszültség átégés vagy valami más hiba miatt megnő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!