Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » "Ellenállások és kapacitások...

"Ellenállások és kapacitások bizonyos megszorítások mellett tranzisztorokkal helyettesíthetőek. " Eza gyakorlatban mégis hogy néz ki?

Figyelt kérdés

Az integrált áramkörök wikipédiás szócikkében olvasni ezt az idézett mondatot : [link]

"Ellenállások és kapacitások bizonyos megszorítások mellett tranzisztorokkal helyettesíthetőek."

Erre én nem gondoltam volna. És itt egyből felvetődött bennem a kérdés, hogy vajon hogy lehetséges ellenállást és kapacitást tranzisztorral helyettesíteni. Engem már ezek után tényleg érdekelne!

Valaki erre valami átfogóbb elméleti megokolást/magyarázatot, vagy esetleg szemléltető kapcsolást nem tud?

Amúgy meg ha a tranzisztor az (egyik) legbonyolultabb elektrotechnikai komponens, annyira, hogy csak laboratóriumokban tudják őket előállítani, akkor miért ez úgymond a legalapvetőbbnek tekintett alkatrész? ; Ill. miért törekednek arra, hogy a passzív alkatrészek helyett is aránylag több tranzisztorból állítsanak össze egy áramkört? Miért nem inkább pont fordítva, hogy amit csak lehet, az egyszerűbb passzív elemekből rakjanak össze? (Azt persze nem firtatom, hogy CSAK passzív elemekből, 0 félvezetőből nem sok mindent lehet megépíteni)

2014. ápr. 5. 00:59
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:

Facebook-om nincsen már, leléptem arról a szennyről.

(max. testvérem fiókjából tudnám, de akkor meg túl feltűnő lenne, és kiderülne, hogy be tudok hozzá lépni XD XD XD)

Amúgy meg ezt a "kedvelem ☝" 'thumbs up' UNICODE karaktert látok aztán kattintási kényszerem lesz, én ezt egy nagy hülyeségnek és idétlenségnek találom, hogy ebben mérik mostanság a népszerűséget, meg azt hiszik, hogy akkor viszik majd nagy dolgokra, ha összegyűlik a 10000, húúúúúúú.....

Népszerű mondjuk a pápa a szegények körében amikor pénzt oszt, meg az viszi valamire.

De az hogy virtuálisan ott van X db nemlétező izé.... :P

Bocs, hogy ezt ilyen erősen kifejtettem, csak ez az őszinte véleményem.

De viszont akkor már tudom, hogy neked vannak hobbitanár-ambícióid! :D Az jó!

Majd megnézem, hogy mi van a neved alatt... ;)

2014. máj. 4. 14:33
 12/14 A kérdező kommentje:
Amúgy meg mennyibe került neked ez a domain-cím foglalás?
2014. máj. 4. 14:35
 13/14 anonim ***** válasza:
1905 HUF volt a domain foglalás. A nevem alatt fut egy 17 részes tutorial, amit most épp felújítok.
2014. máj. 8. 19:51
 14/14 anonim ***** válasza:
Egy mikrocsipben kb 150 millió tranzisztor van ( csak nézd meg a processzorod, vagy GPU d tulajdonságaiban. Ebből, már csak a helyhiány miatt is lecsíphető akár néhány 100 db, amit ellenállásnak, kondenzátornak, bárminek használunk fel, mint ugyanezen chiphez hozzákötözni ugyanezen alkatrészeket.
2016. okt. 21. 16:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!