Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Hogy lehet azt kiszámolni...

Hogy lehet azt kiszámolni hogy egy elektromotorba miből mekkora, mennyi. Stb. kell?

Figyelt kérdés
Mondjuk ha szeretnék egy 50 lóerős motort építeni akkor hogyan tudom ezeket kiszámolni?

2014. márc. 20. 14:57
 1/8 fúróferkó ***** válasza:

Te aztán nem aprózod el.mindjárt 50 LE -vel kezdenéd.))

Minden esetre ha csak elméleti alapon érdekel,mi kellene ahhoz,hogy a hátsó műhelyben "kifaragj" egy villanymotort,akkor a a mechanikában tanultaknál kell kiindulni,az elektrotechnika alapjaitól a villamosgépek elméletéig eljutni.

Maradva az 50 LE vagyis kb 37 kW teljesítményhez mekkora áram kell,ez az áram mekkora sugarú forgórészen képes kifejteni a nyomatékot.Ebből majd kijön egy tengely átmérő,állórész méret,horonyszámok,a szükséges mágneses mező,menetszámok,tekercselési kép.

2014. márc. 22. 15:34
 2/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a választ. A válasz hasznos volt viszont nekem (aki kicsit még laikus ezen a téren mivel amiket motorokat eddig építettem ott nem számoltam csak összeraktam és ment tehát nem vagyok teljesen kezdő) szükségem lenne egy kicsit bővebb kifejtésre meg egy pár képletre ha ezt le tudnád nekem írni azt megköszönném.
2014. márc. 23. 09:32
 3/8 fúróferkó ***** válasza:

Továbbra sem elég egyértelmű az eredeti kérdésed.

Vagyis a "semmiből" akarsz egy villanymotort megtervezni ,legyártani?

Vagy ami a gyakorlathoz közelebb áll ,van egy motor állórészed üres hornyokkal,esetleg leégett tekercsekkel,forgórésszel,csapágyakkal és azt kellene megtekercselni?

Leírhatnék ide egy csomó képletet ,de miről? elektrotechnikáról,tekercselésről?

Jobb ha először ezeknek a könyveknek utánajársz pl. a googlén:

Barabás Miklós:Villamos forgógépek tekercselése,és kis elmélethez:

konyvar.hu/uray-vilmos/villamos-gepek-uzeme/‎

Ha konkrétan a tekercselés számításai érdekelnek, az egyszerűsíti a válaszadást.

2014. márc. 23. 12:30
 4/8 A kérdező kommentje:
Igazából én építeni szeretnék egy elektromotort és ez lenne az első komolyabb munkám és nem muszáj hogy 50 le-s legyen csak azért mondjuk egy kb. 5 kw-os egyenáramú motort szeretnék csinálni.
2014. márc. 23. 12:43
 5/8 fúróferkó ***** válasza:

Most sem világos,a semmiből akarsz gyártani egy 5 kw-os egyenáramú motort,vagy van már egy vastest állórésszel,forgórésszel.Az sem derül ki hol állsz az elméleti alapokkal.Pontosabban azt már tudod létezik egyenáramú motor.Remélhetőleg tudod,hogy e legegyszerűbb felépítésű az asszinkron motor.

Az egyenáramú gyártás szempontjából már nem ennyire egyszerű.Biztosan tudod ,ogy az állórész és a forgórész mágneses mezőjének kölcsönhatása következtében kezd forogni a forgórész.

A legegyszerűbb eset,ha az állórészen nem tekercselést csinálsz,hanem állandó mágneses pólusokat készítesz.Ehhez ma már kaphatók rendkívül erős mágnesek,de fel is lehet mágneseztetni erre ráállt műhelyekben.

A bonyolultabb a forgórész gyártása ,mert ehhez hornyokkal ellátott forgórész kommutátorral,szénkefékkel szükséges.

Léteznek kefe nélküli motorok is, utána tudsz olvasgatni a neten.

2014. márc. 23. 13:40
 6/8 A kérdező kommentje:
Én a semmiből akarok egy motort összerakni nincs meg hozzá semmilyen kész rész.
2014. márc. 23. 15:28
 7/8 fúróferkó ***** válasza:

Na most már tényleg ,ez komoly?

Semmi nincs még?Sem elméleti alap,sem tárgyi feltételek?

Néhány szükséges alaptudományt felsorolok:

A tervezéshez ,gépész,villamos tervezés.

A gépész tervezéshez anyagtudományok,metallurgia.A villamos tervezéshez komoly elméleti felkészültség.

Ha "összeállt a terv ,le kéne gyártani,kellene fémipari gyártó berendezések,műhely,szerszámgyártás az alkatrészekhez,présgép,stancológép,fémöntőde a forgórész,állórész gyártás egyes fázisaihoz,

forgácsológépek,eszterga,fúró,köszörű.

végül tekercselő anyagok,lakkozóberendezés ,vagy legalább lakk,és szárító.

Ha ezeket is először le akarod gyártani ,sőt már a számítógépet is te gyártottad amivel a kérdést itt feltetted ,akkor akkor április 6-án csak rád szavazok.

Sok sikert!

Mielőtt a kérdésedet ezeket a sorokat

2014. márc. 23. 16:00
 8/8 A kérdező kommentje:
Igen tudom ez most így elsőre elég hülyén jön ki, de én most először csak meg szeretném tervezni és majd ha lesz rá lehetőségem legyártatni. De szeretném megtanulni a működésüknek minden kis részletét.
2014. márc. 23. 16:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!