Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Hogy tudok 24Vból 220V vagy...

Hogy tudok 24Vból 220V vagy 230V-ot csinálni egy 10W-os powerLED működtetéséhez?

Figyelt kérdés

Kerékpár reflektort szeretnék készíteni, amit akkuról mőködtetnék és esetleg tölteném is dinamó segítségével.

Bármilyen kreatív megoldást meghallgatok.

2013. dec. 1. 23:03
 1/6 anonim ***** válasza:

Áruld el, minek kell 230 V egy power led működtetéséhez?

Ezek tipikusan 3,4-3,6V feszültsén 3 A körül fogyasztanak (pontosabban áramgenerátorosan hajtva őket 3 amperral kb. ekkora a feszültségük).

2013. dec. 1. 23:10
 2/6 fúróferkó ***** válasza:

Ezt a gyakran felmerülő autós-kempinges "problémát" inverterrel oldják meg.Általában 150 W teljesítménynél kezdődik,amit lehet kapni kb.6-10 eFt -ér.

De ha kicsit ( na jó kicsit jobban)járatos vagy az elektronikai barkácsolásban,lehet otthon a sufniban is csinálni.Az egyszerű működési elv:A 24 DC feszültséget valami alkalmas eszközzel megszaggatod arra frekvenciára amit szeretnél.Erre megfelel egy 2 tranzisztoros multivibrátor,vagy erre alkalmas IC pl. NE555.

De régen létezett mechanikus szaggató is.( Az én szemeteim között is van egy amit régi R105,R114 típusú katonai rádióból bontottam ki.)

Na szóval ha 24 V "váltóirányítása" megtörtént ,akkor már csak ezt kell egy transzformátorral a megfelelő váltófeszültséggé alakítani.

Egyébként az elején említett inverterek működési elve kb. ez.

2013. dec. 2. 08:20
 3/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Az inverteres ötlet tetszik, csak találnom kell egy méretben és teljesítményben is megfelelőt.
2013. dec. 2. 13:50
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

"Kerékpár reflektort szeretnék készíteni, amit akkuról működtetnék"

Javaslom hozzá az XM-L ledet és egy lítium-ion akku cella csoportot.

Itt minden adatot megtalálsz a ledről:

[link]

Így teljesen felesleges lesz a 24 V és a 220V-is, mivel bringán használod max. 4.2 V-os akkuról. Én is építettem ilyen lámpát de még régebbi 4 chipes MC-E leddel még évekkel ezelőtt.

Így világít:

http://www.youtube.com/watch?v=8ZbbzxnsEHg

http://www.youtube.com/watch?v=mGLKpscbXD4

Ez nem szélesvásznú mozi, ez a bringa lámpa fénye. :)

Lehet kapcsoló üzemű vezérlő áramkört is használni hozzá, de jóval egyszerűbb megoldás ha néhány tized Ohmos ellenálláson beállítod a fullra töltött akku mellett a 3A áramot. igaz, így kb 20% veszteséggel fog működni de legalább önszabályzóan beosztja az utolsó percig az energiát, mert a csökkenő akku feszültséggel arányosan csökken az áram felvétel, vagyis a fogyasztás is.

Kapcsoló üzemű tápnál az akku teljes kimerültéig tudja biztosítani a teljes fényerőt, ami azt jelenti, hogy akkor is világítani fog a lámpád teljes fényerővel, amikor már csak 5 perce van hátra az akkunak a kimerülésig, hogy azután hirtelen kikapcsoljon és teljes sötétben hagyjon akár egy erdő közepén, mert már nincs az akkuban tartalék. Ilyen problémáról már többször hallottam a kapcsoló üzemű tápos ismerőseimtől.

Igaz, utána kényszer megoldásként tettek bele visszajelző kört, ami jelzi az akku merülést, de szerintem sokkal jobb ha a fényerőt önmaga szabályozza, hogy a végén ne maradhassunk hirtelen fény nélkül. Ráadásul ez a legeslegegyszerűbb megoldás. Csak egy néhány tized ohmos ellenállás kell hozzá sorosan, na meg az akkutól a lámpáig futó kábel ellenállása is bele számít bármilyen más kontroll áramkörnél is.

Az ellenállásos verziónál a fényerő folyamatosan csökken, eleinte észrevehetetlenül, majd amikor már tényleg csak kevés töltés marad, akkorra a felvett áram is annyira lecsökken, hogy még nagyon sokáig világít legalább annyira, hogy haza találj vele, vagy ki tudj jönni egy sötét erdőből, amíg a kapcsoló üzemű kör forszírozott teljesítmény felvétellel már rég leszívta volna az akkut a nagy fényerő biztosításához, ha nem veszed magad tudatosan kisebbre a teljesítményét. Azt általában el szokták felejteni emberek, mert jó az a nagy fény, amíg egyszer csak hirtelen ki nem merül az akku egy forszírozott elektronikus kontroll áramkörnél.

Az akku töltés is megoldható egy agydinamóval (agygenerátor a rendszer hivatalos elve).

Ahhoz kell egy feszültség szabályzó áramkör ami nem engedi a kimeneten 4.2V fölé menni a töltő feszültséget.

A szabályzó körnél arról is érdemes gondoskodni, hogy a stab ic ne kaphasson vissza folyó áramot, mert egyes ic-k azt nem szeretik.

Vagy antiparallel kapcsolt ledeket közvetlenül is rá lehet kötni az agygenerátorra, mert a ledek egymást védik a záró irányú túlfeszültségtől.

Sok megoldás létezik. Ezeket már mind végig gondoltam.

Még 2003-ban kezdtem "ledezni" komolyabban, de csak később kerültek forgalomba fehér fényű (eleinte huzal lábas) ledek. Eleinte sárgát és kéket próbáltam keverni, hogy valami fehér közelit kapjak. Aztán megjelentek a fehér fényű teljesítmény ledek, de annak a hatásfoka nagyon gyenge volt. Azok inkább fűtöttek mint világítottak. A nagyobb led chip felületet akkor inkább sok huzal kivezetésű leddel lehetett megoldani. Sokáig azzal hatékonyabb lámpát lehetett építeni, mint az akkori power ledekkel.

Érdemes körül nézni azon a fórumon, ahol már régóta írogatok én is és még azóta sokan a témáról: [link]

Ez a fórum úgy kezdődött még 2004-ben, hogy valaki készíteni akart egy hatékony és legalább 20Wattos halogén izzóhoz használható kerékpáros áramfejlesztőt ami különösen hatékonyan működik.

Ott kezdtem bele kapcsolódni, hogy nem az energiát kellene feleslegesen elfűteni, hanem kisebb energia igényű fényforrást kell használni. habár akkor még csak éppen világítottak valamennyire a ledek, de előre látható volt a led technológia fejlődése. Azért is kezdtem akkor vele foglalkozni.

2013. dec. 3. 00:11
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

"Az inverteres ötlet tetszik, csak találnom kell egy méretben és teljesítményben is megfelelőt."

Az inverterről jutott eszembe, hogy egyik fórumtárs épített egy hálózati invertert és felpakolt a bringára egy "Philps tornádó" energia takarékos csavart fénycsövet. Volt fénye, az biztos! Közelre mindent beterített de sajnos távolra azt nem lehetett fókuszba vetíteni. Ahhoz tényleg kellett az inverter mert a fénycső nem működik 3-4 Voltról, úgy mint a led.

2013. dec. 3. 00:15
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Körül is nézek! :D
2013. dec. 4. 16:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!