Ha van egy 220v-os,50W-os vmotorom, hogy tudom mondjuk 3 sebesslgfokozatúra megcsinálni?
A három állású kapcsoló az tiszta. Ellenállás? Trafó? Szóval voltot vagy áramerősséget kell szabályozni?
És ha mondjuk áramerősséget, akkor, hogy számolom ki mekkora ellenállás kell neki?
Feltételezem, ez egy univerzális kefés motor.
Akkor, mint a hajszárítóknál, beteszel egy soros diódát, lesz egy alacsonyabb fordulatod, ez még terhelhető is..
Ha mér ehhez beteszel egy ellenállást, akkor még lassabb lesz, de terhelésre erősen csökkenni fog a fordulatszám.
Értéke? Először mérni kéne, utána lehet valamit számolni.
DE 230V-n INKÁBB NE MÉREGESS! MERT NEM BIZTOS? HOGY KÖZÖLNI TUDOD AZ EREDMÉNYT!!!!
Na most a válaszaitokat olvasva, bevallom kicsit butának érzem magam... Egy kicsi köszörűgép motor lenne a jelölt(bár van itthon több motorom is), tettem rá ventilátor lapátokat és eléggé jól muzsikál, plafonba épített füstelszívó lenne belőle!
De örülnék ha lehetne kicsit állítani a fordulatszámát!
Az 50w-ot csak példának hoztam fel, hogy abból ki tudok-e számolni valamit...
Most így egy ötletként, ha egy hajszárítót szétszedek és kihelyettesítem a motort benne, akkor az működhet?
Ha mondjuk a motor amit belerakok, az ugyanolyan teljesítményű mint az előző ami benne volt?
Köszönöm a válaszokat! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!