Szakadt vezeték?
Régi, porcelán biztosítékok vannak a villanyóra után.
A házban egyszerre elhallgatott 3-4 konnektor és lámpa.
Megnéztem a porcelán-biztosítékokat, az egyiknél (láthatóan túlterhelés miatt) meg volt égve-kormosodva a villanyóra felől érkező fekete szál, és mivel ez felmelegedéssel jár, még ott a villanyóra ládán belül kicsit megolvasztotta a közelében lévő kékek szigetelését,és zárlatot okozott. A dolognak ez a része még nem fog ki rajtam, megtisztítás, újraszigetelés, új biztosítékok, stb. megvolt, a zárlat láthatóan meg is szűnt(=nem szikrázik már, ha felkapcsolom a plombás kiemegszakítót). Mégse javult meg a cucc, pontosabban : EGY PILLANATRA felkapcsolódnak az érintett lámpák. Gondoltam,ha van egy pillanat, amíg átfolyik az áram, akkor a vezeték nem lehet szakadt.Elég egyértelműnek tűnt,hogy a villanyóra plombás részében keletkezett valami kár a zárlat alatt/miatt. Az áramszolgáltató kijött,2 perc alatt kijelentette,hogy a plombás rész oké, és elment.
hol máshol lehet még a gond ??? A villanyóra biztosítékain túl már csak 2 szál drót az egész. Se microchip-ek, se trafók, se semmi,ami elromolhat. Ha a vezeték nem szakadt, akkor az áramnak át kéne folynia.
"Valószínűleg rossz még valahol egy kötés"
Ezt érteném, ha tényleg SEMMIT nem csinálna.
Azt nem értem, hogy ha FELVILLAN egy pillanatra, az hogyan fordul elő egy rossz kötésnél ?
1.) A varázsgömböm otthon maradt, sajnos anélkül nem látok bele a blombás részbe :(
2.) Sikerült már megcsinálni? Nem. Kell a szakember? Igen
3.) Lásd 2.-es válasz.
UI.: senki nem írta h ő a király. Azt írtuk le, hogy ha nálunk otthon hasonló probléma lenne, akkor nem babrálnánk, mert nem értünk hozzá, hanem hívnánk egy szakembert. Ha a villanyszerelés olyan triviális lenne, hogy két kanóc, aztán megy a delej, akkor nem képeznének villanyszerelőket, hanem mindenki maga csinálná. Így működik? Nem így működik.
De kösd az ebet a karóhoz, barkácsolj kedvedre, aztán majd keresheted a szállást a rokonoknál, mert a "rossz plombás rész miatt" leégett a házad. Ezzel nincs semmi baj, amíg más életét nem veszélyezteted vele.
Valoszinuleg regi a halozatod, mivel az elmult 30-40 evben mar csak kismegszakitokat hasznalnak. Ha esetleg a vezetekeid szigetelese sem muanyag, akkor akar meg sokkal idosebb is lehet.
Lenyeg, hogy mar barhol elofordulhatnak problemak, foleg mivel sokkal tobb villanyt hasznalsz most, mint mikor azt a halozatot mereteztek.
A legjobb lenne, ha szakemberrel felmeretned, es kicsereltetned az egeszet, mert tenyleg tuzveszelyes, es a hibak sorban jonnek majd.
Ha tudod biztonsagosan aramtalanitani a lakast, kimerheted egy jobb muszerrel, hogy az oratol a konnektorig mekkora az ellenallasa a halozatnak, aztan nezd meg a vonatkozo szabvanyokat es ajanlasokat, hogy mekkora az elteres.
Vagy bonts ki egy konnektort es ha pl masfeles atmeroju, vagy toredezett szigetelesu aluminium vezetekeket talalsz ott, akkor ideje modernizalnod.
A pillanatra felvillanas valoszinuleg azert volt, mert a halozatnak tobb gyenge pontja van, tipikusan a koteseknel, es mikor az egyiket felszamoltad, a masik (valahol a falakban) ment szet.
Csak egy jótanács: attól hogy nagybetűkkel írsz bizonyos szavakat, nem a mondandód nyomatéka lesz nagyobb, hanem nevetséges leszel.
Ha nem értesz valamihez, életveszélyes belenyúlni. Ezt többen leírták, vérmérsékletüknek megfelelően. Te továbbra is folytattad a hátonpörgős-toporzékolós hisztidet, hogy ne akarja neked senki megmondani, hogy mit ne csinálj, és hogy hívj szakembert.
Nos: finopman fogalmazva, aki ért hozzá, nem szeretne önként és dalolva magárahúzni egy későbbi szívást. Ha bárki konkrétan, pontról pontra leírta volna hogy mit nézz meg, mit köss hova, mit csinálj, és a végeredmény mégis valami krach, modnjuk csak egy kisebb tűz, akkor te lennél az első, aki az asztalt vernéd az gyakorikérdések adminoknál, hogy adják ki az illető elérhetőségét, mert neked a rossz tanácsával kért okozot.
Hülyének lenni alapvető állampolgári jog, és itt senki nem akart ezen jogod gyakorlásában korlátozni, pusztán nem akartak aktívan közreműködni.
A villanyszerelésnek is megvan az a része, amit józan paraszti ésszel meg lehet oldani.
Igen, tudom, hogy a régi házakban aluvezetékek vannak, és azok túlterhelésre rosszul reagálnak, ezért kéne inkább a rézvezeték.
Igen ,tudom, hogy az öreg aluvezetékekben idővel egyre több lesz a kopás,túlmelegedés, és ezért tűzveszélyes (remélem a biztosítékot szakemberek gyártották, és zárlat esetén teszik a dolgukat)
A gyanúm az volt, hogy a plombával lezárt ,ezért általam semmilyen módon meg nem vizsgálható kismegszakítóban van valami gebasz.
Arra voltam kíváncsi, megerősítik-e majd páran, hogy a hiba valóban csak ott lehet, vagy van valami triviális ok, ami nem jutott eszembe, és 2 perc alatt megoldhatom egy csavarhúzóval.
A webes fórumokhoz azért fordulok viszonylag ritkán ,mert mindig szembe jön pár nagyokos, aki cseszegeti a kérdezőt azzal, hogy ne nyúljon semmihez...pedig az internetes névtelenség azt se tudják, kinek írnak, lehet ,hogy a saját anyjukat cseszegetik.
Egy másik fórumban, vagy a kocsmapultnál, vagy a buszon, vagy akárhol ők maguk is tesznek fel olyan kérdéseket, amikre meg én mondhatnám,hogy "látom,ehhez hülye vagy,nem is válaszolok..."
Senki se ért mindenhez.
Tényleg azon akadtam ki, hogy megkérdezek valamit, erre rögtön azt feltételezik itt páran, hogy még sose láttam konnektort, vagy nem tudom, mi az a rövidzárlat, vagy mi az a szigszalag....
Pavel Proctor-nak köszönöm, hogy érdemben foglalkozott az üggyel, és normális választ adott.
Szeretném mágegyszer hangsúlyozni, hogy mi a különbség az osztrák gyárigazgató, és a falun élő magyar munkanélküli közt :
- előbbinek leáll a fűnyírója, meg se próübálja megállapítani, mi a baja, még szerelőt se hív, hanem kidobja lomtalanításkor az egészet.
- utóbbi hónap végén már gondolkodik, hogy a kék tejet vegye-e meg, mert az 2 Ft-tal olcsóbb. Ha meg elromlik a konnektora, megpróbálja nem azonnal áthúzatni az egész házat rézvezetékkel, inkább fórumozik előbb, hátha mégis ki lehetne még tolni a cucc élettartamát.
Igen, tudom, hogy az Adidas tovább bírja, mint a kínai.
Igen, tudom, hogy az réz tovább bírja, mint az alu.
Nem az ezirányú tudásom hiányzik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!