Ha alig láthatóan világít a fázisceruza az azt jelenti hogy nem megfelelő a földelés?
Ha neked a fáziscerka földelésre világít vagy akár csak pislákol is ott nagyok a bajok...
A földelés meglétét fázisceruzával mérni...ezt kitől hallottad?
A fázis meglétét meg földelőszondára kapcsolva?
:-))
Na figyi.
Hogy van-e egyáltalán földelésed abban a dugaljban ami mondjuk a kérdéses a következő képpen lehet kideríteni.
Fogsz egy próbalámpát (foglalatban 2db 230V/15W sorba kötött izzó és bekötő vezetékekkel aminek a hossza kb. 30 cm, flexibilis szigetelt rézhuzal)és a fázishoz képest ráteszed a másik vezetékét a 0-ra majd a földelésre. Ha mind két helyen EGYFORMÁN világít az izzó akkor van földelés ami jónak mondható.
Ha csak a 0-ra érintve világít és a földelésre nem világít akkor ott nincs földelés valószínű szakadt vagy nincs egyáltalán bekötve.
A 3 m-es szonda meg több mint elég egy jó földeléshez amihez "jobb körökben" egy EPH mérési jegyzőkönyv is tartozik:-)
Úgy látszik nem értetted a kérdést,pedig elég világosan leírtam,hogy még a magadfajta is megértse.
Fázisceruza működési elve:
Fázis és a föld között te vagy a vezető,persze olyan csekély áramot enged át ami nem lehet veszélyes az emberre nézve.Gumitalpú cipő,száraz talaj stb nagyban csökkenti a vezetőképességet,EZÉRT ha a másik kezeddel megérinted a dugalj földelését biztosabb a kontakt.
"elég világosan leírtam"
Ne háborogj, egyáltalán nem világosan írtad le és még így is használható ellenőrzési módszert kaptál. Legalábbis támpontnak megfelel. Abban az aljzatban valószínűleg nincs bekötve a védőérintkező.
Kérdező!
A "magamfajta" már épített ki jó pár erősáramú és gyengeáramú hálózatot...így olyan kérdés, hogy 3 méteres földelő szonda megléte esetén segédföld használata - fel sem merült még ötlet szinten sem.
Arra a kérdésre meg hogy, "Mivel mérik a földelési ellenállást?" ha ennyire ész vagy nem is tudom miért nem tudsz válaszolni magadnak..
Egyébként köszönöm, hogy megosztottad velem (velünk) a fázisceruza működési elvét, innentől már vidámabb lesz a napom:-)
Hová dugnád a fázisceruzát ha nem a fázisba? És igen tuti 1000 % hogy be van kötve a földelés,csak arra lettem volna kíváncsi miért világít egyik háznál jobban a másik háznál pedig alig.Utolsó villanyoszlop 300 méterre van,onnantól földkábel,tehát biztosan nincs közben földelés,minden második oszlopnál szokás lehozni,meg a talaj is elég mélyen száraz.
Földelési ellenállást pedig (milyen különös?) földelési ellenállásmérővel mérnek.Na,ha erősáramú szaki vagy akkor mondd a helyes értéket? Annyit segítek hogy Ohm-ban számolják
Ezt egy másik fórumon találtam,bemásolom ide:
Azt hogy a földelésed mit ér megnézheted úgy hogy arról üzemeltetsz egy hősugárzót pl. . Ha nagyjából ugyanannyi áramot vesz fel mintha hálózatról menne akkor jó lehet. (De én kétlem) A minél mélyebb szonda arra jó, hogy ott nem szárad ki a föld. Mert a száraz föld nem vezet.
Ha ahogyan írod, megérinted és nem erősödik a fénye, akkor nincs bekötve, ez logikus, nem? Ha nincs a háznál földelés csinálva, akkor is rákötik a nullás vezetékre, mindenképpen változnia kellene a fénynek.
Kérdezni amúgy azt szoktuk, amire nem tudjuk a választ. Ez nem vizsgáztató oldal.
Lehet, hogy területenként is változik, de nálunk például 6 méteres földelés az előírás. Tulajdonképpen a talajvíz minimális szintjén kell túlérnie.
Köszönöm az infót,nálunk a talajvíz 4,5 méteren van jelenleg,akkor a 3 méteres szonda mégiscsak kevés.
(Amúgy csak azt utálom,ha valaki feltesz egy kérdést,akkor azt alapból tökhülyének nézik a"szakemberek".Eleve úgy indít nekem hogy miért fázisceruzával nézem a földelést?,meg ilyen marhaságok).Sajnos nap mint nap tapasztalom hogy csak úgy tobzódnak a jobbnál jobb szakemberek,és itt nem csak a villanyszerelő szakmára gondolok.(mert én tudom hogy az egy szakma,csak az nem tudja,akinek szakmája)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!