Miért tilos a kettős szigetelésű berendezéseket leföldelni?
Azért, mert a második (a kettősből) szigetelés az első meghibásodása vagy legyen csak részleges átvezetése esetén annak földeltsége okán "üzemszerűen" feszültség alá kerül, azaz "igénybevevődik".
És a szigetelések igénybevétel esetén öregszenek, növekszik ennek a második szigetelés átütésének a kockázata.
És ha később nem védőföldelt rendszerbe használják (dugják), akkor már nagyobb a kockázat.
A téma ugyan régi, de érdeklődéssel várnám akkor Tőled a helyes választ.
Megtennéd, hogy válaszolsz? Köszönöm!
Igazából nem tilos, inkább értelmetlen. Uis a védővezetős érintésvédelem alacsonyabb biztonsági kategóriát jelent, mint a kettős szigetelés.
Egy leföldelt DVD lejátszó nem lesz veszélyesebb bármilyen más leföldelt cuccnál, csak hülyeség a DVD játszót földelni, mert földelés nélkül viszont biztonságosabb.
Hát ez óriási! Fejlett humorérzék! Bearanyozta a péntek délutánomat. Köszönöm! :)
Az szerinted mit jelent, hogy: "A szakirodalom szerint azért..."? :)
Ebben az országban az érintésvédelem egy szerzős volt az elmúlt 50 évben, hát ő ezt írja le.
Egyébként az is gyanús lehetett volna, hogy a műszaki lényegét tekintve utánam következő is ugyanazt írta.
Őneki annyiban nincs igaza, hogy a tilalom ki van mondva, az mindig is élt, ma is él.
Én írtam 2014 májusban:
"Ez a válasz egy abszolút butaság, de 2 éves témára nem akarnék több szót vesztegetni."
Nem gondoltam, hogy érdekel bárkit is egy elsüllyedt téma. Most 2016-ban idetévedve úgy látom, közben kiderült az igazság is.
Valóban ennyi, hogy a kettős szigetelés magasabb biztonsági fokozatnak számít, ezért nem csak nincs értelme egy házilag barkácsolt védőföldbekötéssel lerontani ezt a biztonságot, hanem tilos is.
A fémházas DVD-lejátszó épp egy jó példa erre. Valaki ráköti a védőföldet, de a lakás védőföldjére másik helyiségben feszültség kerül (fürdőszobában akár). Az a feszültség így bejut a szobába is, a DVD-lejátszóra. Mindez nem történt volna meg, ha valaki nem barkácsol, saját elhatározásból.
Most abba kár lenne belemenni, hogy manapság egy szórakoztatóelektronikai rendszer más ponton úgyis valószínűleg kapcsolódik a védőföldre (PC vagy TV is lehet védőföldes stb.) a jelkábelek GND-hálózata pedig úgyis összeköti őket egymással, így végül ugyanott vagyunk.
De ezt csak egy szemléltető példának szántam, elképzelhetők más szituációk is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!