Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Van egy házilag öszzerakott...

SkyLajos kérdése:

Van egy házilag öszzerakott hifim és az a gond vele hogy a szoba sarkaiban, olyan a mély hogy remeg minden rendesen már kellemetlen is. szoba közepén ahol viszont kéne lennie meg nincs. Ti mit csinálnátok ?

Figyelt kérdés
Hogyan lehetne megoldani? elsődleges erősítő egy zk-mt 21,LG házimozi sub, és kettő újabb 3 utas genius hangfal. eddig minden tökéletes csak számomra halkan szól. van egy régi tesla oszlop hangfalam amiben 4drb hangszóró van, azt fektetve használom és szétválasztottam úgy hogy 2drb a bal és 2drb a jobb oldalé legyen mint valami soundbar. az a baj hogy mikor ezt a cuccot együt akarom használni eltűnik a mély a szoba közepén cserébe gyönyörű térhangzást nyújt. mid-pass filtert tegyek a teslak-ra vagy hogyan oldjam meg? úton van egy erősítő és egy előerősítő 3 hangszín szabályzással. kíváncsi vagyok a véleményetekre.

jan. 28. 15:19
 1/7 Szervizmérnök úr ***** válasza:
100%

Természetes akusztikai jelenség, hogy a falak, sarkok közelében erősebb a basszus, mivel van egyfajta, hullámvezető, összegyűjtő hatás.

De nem arra kell hangolni a rendszert, hanem a hallgatási pozícióra, aminek van egy elméleti ideális elrendezése, legfeljebb a gyakorlatban nem mindenki tudja megvalósítani.

A hangszórók helyes fázisbekötéseiről is meg kell győződni.

jan. 28. 18:17
 2/7 anonim ***** válasza:
49%
Tipikusan akkor szokott ez lenni, ha fordítva van bekötve az egyik hangszóró. Ezt laikusok úgy szokták tesztelni, hogy tegyél be egy monó jelet, például olyan rádiót amiben híradó vagy beszélgetés megy, majd állj pont a két hangszóró közé. Ha úgy érzed, hogy egy jól behatárolható pontról jön a hang nagyjából középről, akkor rendben van. Minden más esetben rossz a bekötés.
jan. 28. 18:25
 3/7 anonim ***** válasza:
Homogén sugárzási teret nem fogsz tudni megvalósítani. Abban a pontban legyen jó, ahol hallgatod. A legtöbbet a mélyláda áthelyezésével tudsz javítani. Többet csak méréssel lehet javítani.
jan. 29. 10:54
 4/7 anonim ***** válasza:
Úgy szoktuk csinálni, hogy amikor mindenki elhúzott otthonról, akkor a szubot a tökéletes lehallgatási hely közepére polcoljuk, és négykézláb odahallgatunk minden szóba jövő szegletbe, hogy hol szól egész pofásan a teljes basszustartomány. Az arány kb mindegy, a mély legyen elfogadhatóan lineáris. Aztán szerva itt, csere ott: a megtalált jó helyen lakik a szub, és lehet állítgatni az arányokat meg az időket az ideális lehallgatási zónában imbolyogva.
jan. 29. 20:26
 5/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a tippeket! Pénteken othon leszek, elszöszölök vele :D
jan. 29. 21:21
 6/7 anonim válasza:
Jó lenne tudni hogy perpill hol vannak a subok, ahol vannak azon a falon van e ajtó,boltív vagy nagy ablak, és hogy faltöl falig ér e a szekrénysor ha van vagy sem.
jan. 30. 15:48
 7/7 A kérdező kommentje:

Subok (egy reflex gyári lg házimozi és egy zárt tesla) nagyobb szekrény mellett vannak, és közvetlenül mellette van egy ajtó is. a top-ok a szekrény tetején vannak azonos elrendezésben (jobb és bal oldal is). A kérdésben feltüntettem egy tesla oszlop hangfalat is, az középen van fektetve, valamivel alacsonyabban mint a top-ok. fénykorában mono- félig párhuzamos félig sorban kötve a bennelévő 4 hangszóró. azt én megszüntettem és mivel fektetve van így 2 hangszóró a jobb oldalé és 2 a bal oldalé. sorba van kötve a két hangszóró, így 8ohm-os. Rendeltem hozzá a kérdésben említett erősítőt és előerősítőt 3 hangszín és vol szab. ezzel sokat javult a helyzet mivel lejjeb tudtam venni a közepet és így eltűnt az a írtózatos "doboz" hangja. szinte mondhatni csak magas jön belőle minimális méllyel. Kínomban bele tettem a szekrénybe :D a két subot és végre volt kellemes mély mondhatni az egész szobában (4x4m tele bútorral). Valszeg szerzek egy nagyobb subot vagy csinálok a teslanak egy bandpass ládát. A kettő sub mintha kiegészítené egymást. hogyha lekötöm az egyiket drasztikusan csökken a dynamika vagy hogyan fejezzem ki- a tesla talán jobb az én célomra csak az a 20w nagyon kevéske

febr. 3. 19:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!