Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Miért gyártják a lámpát...

Miért gyártják a lámpát fekete háttérrel? Nagyon durván levesz a fényerőből.

Figyelt kérdés

Az alábbi képen van egy fehér foncsoros és egy fekete hátteres kézilámpa, és a kisebb (azt hiszem csak T6-os led) lámpa fényere sokkal nagyobb, mint az elvileg nagyobb XHP70-es lednek, sokkal nagyobb fogyasztással.

Sőt, próbáltam még kisebb méretűt fehér háttérrel, még annak is nagyobb a fényereje.

Miért csinálják ezt a hülyeséget?

Manapság már nem divat a fehér foncsoros? Vagy mi az oka ennek?

[link]

tegnap 18:43
 1/8 anonim ***** válasza:
31%

Azért, amiért minden fogyasztási cikket eldobhatóra gyártanak, hogy vegyed a következőt.

Gondolom, ez az olcsóbbik. Ha jót akarsz, fizesd meg a drágábbikat. Ebből a szempontból ez egy g@ci világ.

tegnap 19:08
 2/8 Szervizmérnök úr ***** válasza:

Nem UV lámpa véletlenül, mutass már egy linket, típust, forrást.

Mellesleg én csináltam hasonlót, de közeli alkalmazásra, munkalámpaként, direkt "elrontva" a foncsort. Egyenletesebb fényeloszlás, nem bántja a szemet.

Lehet próbálkozni matt ezüst vagy matt fekete reflektorral is.

tegnap 19:24
 3/8 A kérdező kommentje:

az a vicc, hogy ez volt a drágább! merthogy állítólag ez "elegant" a hülye feketéje miatt. csak rendeléskor még nem tudtam persze, hogy fekete, mert szemből nem mutatják egy képen se.

kifejezetten úgy írták, hogy a T6 -os led a gagyi, olcsó, és az XHP70-es pedig a drága.

de mindegy, egyik se tétel, pár ezer Ft-ról beszélünk. csak az már idegesítőbb, hogy rendeléskor egyiknél se látom a foncsort, annyira kevés képet tesznek fel róla.

ja olé, az is más helyzet, de ugye ez kifejezetten távoli megvilágításra, nagy fénykibocsátásra való elvileg, csak aztán mégse. a szokásos 1 millió lumen és 5 km távolság bevilágítása XD

na mindegy, próbálkozunk.

pl.

[link]

ahogy átnézegettem a kínálatot,a döntő többségnek fekete a háttere szerintem. igazán minőségit, drágábbat nem is találok.

tegnap 22:43
 4/8 A kérdező kommentje:

ez van még nekem, V6-os led, kb fele akkora lámpa, de a foncsora legalább féányes fehér, és sokkal nagyobb a fényereje

[link]

tegnap 22:45
 5/8 Szirty ***** válasza:

Mivel a LED előtt lencse van, a fekete hátterű sugárzási szöge kisebb, a fehéré nagyobb, mert a fehér háttér nem a lencse fókuszában van (ott a LED van) és szórja a fényt.

lehet ez az oka.

De a divat is lehet, amit említettél. Ki tudja? :)

ma 10:19
 6/8 A kérdező kommentje:

na de a sugárzási szög állítható mindkettőnél, mert amolyan zoomosak, igazából egy az egyben ugyanazt a sugárzási szöget be tudom állítani mindkettőnél.

hát nem tudom, ez egy vicc, és az a legrosszabb, hogy nem is találok már normális fehér hátterű kézilámpát. amit a képen mutatnak, hogy bevilágít egy egész utcát, szinte nappali fényt csinál, hát az baromira nem úgy van, kb zárt tárbe, a szobába jó, mert sokkal de sokkal gyengébb a fénye (mint a képeken és mint a kisebb, de fehér hátterű lámpának). de így mi értelme növelni a ledeket, ha optikailag meg elcseszik az egészet?

ma 12:21
 7/8 Szervizmérnök úr ***** válasza:

Alábbi válaszhoz csak felhasználtam a mesterséges intelligencia segítségét, ami bizonyos mértékben átdolgozásra szorult, hogy valamennyire vállalható legyen.

-----------------------------

1. Hőelvezetés:

A LED technológia hőtermelése jelentős lehet, különösen nagy fényerejű modellek esetén. A fekete színű reflektorok általában jobban elnyelik a hősugárzást. Ez segít meggátolni a LED-ek túlmelegedését, ami hosszabb élettartamot és megbízhatóbb működést eredményez.

2. Fényvisszaverés:

Bár elsőre furcsának tűnhet, hogy egy fekete reflektor fényvisszaverő képessége akár jobb is lehet, mint egy világosé, a modern anyagok és bevonatok lehetővé teszik, hogy a fekete reflektorok optimalizált fényvisszaverő tulajdonságokkal rendelkezzenek. Ezek az anyagok képesek maximalizálni a LED-ek által kibocsátott fény hasznosítását anélkül, hogy csökkentenék annak intenzitását.

3. Esztétikai megfontolások:

A fekete szín sok felhasználó számára vonzóbb lehet esztétikai szempontból. A modern dizájntrendek gyakran preferálják a letisztult és elegáns megjelenést, amelyet egy fekete reflektor jól képviselhet.

Továbbá bizonyos élethelyzetekben praktikus lehet, ha éjszaka, a kikapcsolt zseblámpánk, nem ver vissza külső fényeket, így kevésbé feltűnő, avagy jobban alkalmas rejtőzködésre.

4. Tartósság:

A fekete bevonatok gyakran ellenállóbbak lehetnek különböző külső hatásokkal szemben (például karcolásokkal vagy kopással) mint a fémgőzölt foncsorral készült reflektor.

5. Szórt fénykezelés:

A fekete reflektorok segíthetnek abban is, hogy csökkentsék a nem kívánt tükröződéseket és fényszennyezést. Ez javítja a világítás minőségét és irányítását, így a felhasználók pontosabban tudják irányítani a fényt oda, ahol szükség van rá.

Összességében tehát a LED zseblámpák fekete színű reflektorral való gyártása funkcionális előnyöket nyújthat, beleértve a hőelvezetést és az esztétikai vonzerőt is.

ma 13:32
 8/8 Szervizmérnök úr ***** válasza:

Sőt, még mindig lehetne rajta finomítani, talán így jobban "tükrözi" a valóságot:

"Bár elsőre furcsának tűnhet, hogy egy fekete reflektor fényvisszaverő képessége vetekedhet a hagyományossal stb."

ma 13:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!