Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Szerintetek, hogyan kell...

Rics37 kérdése:

Szerintetek, hogyan kell bekötni ezt a töltő modult a 3S-es akku pakkomba?

Figyelt kérdés

[link]

Megpróbáltam a rajz alapján rákötni az akkupakkra, de az utolsó kábel bekötésénél elkezdett elolvadni az egyik korábban rákötött kábel.

2 dolog amit észre vettem:

A rajz szerint van rajta egy ellenállás, ami el kell távolítani 3S pakkoknál, én ezt el is távolítottam. Talán mégsem kellett volna?

A másik, hogy van mellette egy forrasztási felület, de olyan mintha 2 félkörből állna. Az most 1 vagy 2 forrasztási felület?

Most még van nekem ebből a panel még 1db tartalékban

jan. 17. 18:16
 1/10 anonim ***** válasza:

Ott van az egyik képen a bekötése, akkor nem értem a kérdést.

[link]

Egy időben modelleztem, és ott is volt külön csatlakozó a balanszerezéshez, amikor a cellák közt is ki van vezetve vezeték, így külön külön is tudja a végén tölteni az egyes cellákat.

[link]

jan. 17. 18:33
 2/10 A kérdező kommentje:
Az, hogy ha így köttem be, akkor mitől kezdett leolvadni a vezeték még forrasztás közben?
jan. 17. 18:51
 3/10 anonim ***** válasza:
Melyik vezeték?
jan. 17. 21:42
 4/10 Szervizmérnök úr ***** válasza:

A félkörös forrszem ránézésre is arra való, hogy azt pákával összefolyatod (rövidzár), vagy szét tudod választani, opcionálisan, ahogy éppen szükséges.

Valamit mintha elfelejtettél volna ezzel kapcsolatban:

--------------

Default output: 2 strings, 8,4 V.

Remove the resistance and short circuit the ROV point to 3 strings of 12,6 V

jan. 17. 22:24
 5/10 A kérdező kommentje:

Két dolgot nem értek:

1. Szervizmérnök úr: Lehet, hogy túl felelületes vagyok, de azt megkérdezhetem, hogy honnan szedte azt az angol nyelvű leírást?

2. Át néztem a modult átmenet vizsgálóval. A ROV pont külső félköre összezár a B- kivezetéssel. Pedig a rajz szerint a ROV pontba kéne kötnöm az akkupakk negatív oldal felöli köztes bekötését. Így nem csoda, hogy elfüstölt a (B-)hoz kötött vezetékem.

jan. 18. 17:36
 6/10 Szervizmérnök úr ***** válasza:
100%

Gondoltam, hogy feladom a keresztkérdést, de megnéztem az Aliexpressen egy ilyet.

Viszont tegnap este már nem néztem utána jobban ennek, illetve a rajta látható IP2326 áramkörnek. Mostanra kiderült más is:

[link]

Több oldalon is hibásan adják meg a bekötést.

A modul csak 2S konfigurációban rendelkezik balanszírozási képességgel:

[link]

3S akkuhoz kell a rövidzár, amitől a végfeszültség felmegy 12,6 V-ra.

Az ellenállása eltávolítása a töltőáramot csökkenti, ezt azért csinálják, mert nagyobb feszültséghez nagyobb teljesítmény lenne szükséges, ha nem csökkentenék az áramot.

Két ellenállás van párhuzamosan (100k és 180K), utóbbit vetetik le.

Tehát a modul nem pótolja a BMS funkciót, balansz és BMS eleve két dolog.

Kötelezően alkalmazni kell hozzá 3S BMS-modult is.

jan. 18. 18:55
 7/10 A kérdező kommentje:

BMS van az akku pakkon sőt külön "Charge" és "Discharge" oldal is van. Csak eddig az volt bajom, meríteni tudtam a pakkot, de tölteni nem.

A charge oldalra kötöttem egy 5,5mm-es laptop töltő foglalatot és ebbe dugtam bele olyan kábelt 12,6V 2A-re alakítja a hálozati áramot.

De mivel ez nem müködött jött az az ötlet, hogy egy olyan modult kéne rákötni, ami megkerüli a BMS-t.

Vissza a jelenhez:

Úgy néz ki sikerült bekötnöm, tölti az akkut. A rajzon jelölt ellenállást már korábban eltávolítottam, az maradt is úgy. A ROV pont két félkörét össze olvasztottam és ezt nem kötöttem rá a pakkra, A VSET felirat melletti középső pontot pedig a pozitív oldalhoz közelebbi köztes részhez kötöttem a pakkra.

jan. 18. 19:46
 8/10 Szervizmérnök úr ***** válasza:

A középső pont csak 2S konfigurációban köthető be, a 8,4 V felezésére szabályoz. Ez az IC elvi blokksémája:

[link]

3S bekötésre ez már nem értelmezhető, ezt az egy normális képet találtam hozzá:

[link]

Ehhez sincs rendes forráslink, mert csak a Google-cache hozta fel innen:

[link]

jan. 18. 20:09
 9/10 A kérdező kommentje:

Tehát ha jól értem, akkor feleslegesen kötöttem, be a VSET pontot, elég lett volna a csak a két szélsőt. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy müködik, szép lassan megy fel a feszültség.

shopee.com-os linken is van egy kis hiba az egyik bekötési rajzon. Szegény ellenállást 2S és 3S bekötésnél is el kéne távolítani a rajz szerint.

Köszönöm a segítséget, hatalmas segítség volt.

jan. 18. 20:39
 10/10 Szervizmérnök úr ***** válasza:

VSET nem a középső pontra vonatkozik, az a BATM:

[link]

VSET a feszültséget beállító ellenállás értékére vonatkozik:

[link]

A másik ellenállás levehető mindkét esetben, ha a töltőáramot akarja csökkenteni valaki.

104 és 184 van párhuzamosan, ezek SMD-kódok, 4 db nullát jelent:

10 0000 (100 kohm)

18 0000 (180 kohm)

Párhuzamos eredője: 64 kohm

Leforrasztod az utóbbit, marad 100 kohm

Ez határozza meg a töltőáramot, vagy ennek mentén:

[link]

jan. 18. 22:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!