Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Ezek alapján jól tölt az...

Ezek alapján jól tölt az intelligens autóakkumulátor töltő?

Figyelt kérdés

Vásároltam egy intelligens autótöltőt, gondoltam kipróbálom egy 5 éves autó, gyári 61 Ah-ás akkumulátorán. Erről a töktőről van szó.

[link]

Az emag cím ne tévesszen meg senkit, nem inverteres hegesztő, hanem 12-24 voltos töltőről van szó.

Az akkuval még semmi gond nem volt, a legnagyobb hidegben is pöccre indít. Töltés előtt 12,4 voltos nyugalmi feszültséget mértem, kb. 6 fokos kinti hőmérsékleten. A töltőn egyetlen gomb található, amivel választani lehet a smart illetve gyorstöltés között, minden mást a töltő beállít. A smart funkciót választottam és el is kezdte tölteni. Pár perc elteltével a kijelző 13,7 töltőfeszültséget mutatott. Lemértem mérőműszerrel is, az pont 1 volttal mutatott többel, 14,7 voltot. Van egy rejtett menü az autórádió kijelzőjén, amit előhívva mutatja az akku feszültségét, közel ezt az értéket mutatta, 14,6 volt. Kisebb nagyobb ingadozásokkal 13,7-14,2 értékeket mutatott a töltő kijelzője az egy órás töltés alatt, ami ugye kevesebb, mint a valós érték. Miután befejezte a töltést, csipogott, lekapcsoltam a töltőt. Rögtön a töltés után 13,4 nyugalmi feszültséget mértem, ami ugye nem mérvadó, a valós értékre még várni kell.

Kb. 6 óra múlva ismét lemértem a nyugalmi feszültséget, most már csak 12,5 Volt.

Elvileg az akku maximálisra van töltve, nem magasabb kéne legyen a nyugalmi feszültség? Igaz, új korában is csak 12,6 volt csak. Egyes helyeken 12,7 voltot írnak a maximálisan feltöltött akkuk nyugalmi feszültségének, máshol 12,6-ot. Vagy azért mutat kevesebbet, mert hideg van kint? A végső kérdésem az, hogy akkor csurig van töltve az akku vagy nincs?

ma 17:58
 1/1 anonim ***** válasza:

"akkor csurig van töltve az akku vagy nincs?"

Nem csak a feszültség, hanem az adott feszültségen a töltőáram is jelzi a töltöttséget. Tehát így ennyiből nem lehet megmondani hogy mi történt. A másik pedig az, hogy az autó fogyasztása kis mértékben elviszi a pontosságot, hiszen az plusz terhelés (ahogy írtad, az autórádióval monitoroztad a feszültséget).

Kivett akku mellett lenne ideális a töltés, de ne törődj vele, ez a töltő arra való, hogy a lemerült akkudat használhatóvá tegye, nem az, hogy 97%-ra töltöttség után rákapcsolva még 3%-ot töltsön rajta.

Én azt mondom, hogy ennyi pénzért, ha feltöltötte, és valóban tud 10 ampert a töltés során, az már ajándék. Ebben az árkategóriában csak 2-3 amper töltőáram jellemző. Viszont nem ajánlatos a kapacitás 1/10 felé menni, azaz ha pl. 55 Ah akkud van, akkor 5,5 A töltőáram felé.

[link]

ma 20:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!