NiMH akkumulátorok töltésénél mik a technikai szabályok? 3db sorba kötött 1.2V-os cella töltéséhez lenne szükségem egy elektronikára. Ehhez akkor milyen áramgenerátort kell építsek?
Korábban írtak Nekem egy olyat - bár azt lehet, hogy CSAK a nikkel-kadmium cellákra értették -, hogy a cellák töltésénél a feszültség az adott nagyságrenden belül gyak. lényegtelen, ellenben folyamatos és _egyenletes_ áramról kell tölteni tizen-X óráig.
De ezt akkor milyen kapcsolással tudnám megvalósítani.
Egy régi, klasszikus mobil - egy Ericsson C25 - akkumulátorának a töltését kellene megoldanom. Külsőleg.
Ugye az eredeti akkumulátort hagyták benne a telefonban, az pedig szétsavazott mindent maga körül. Hogy menteni tudjam a telefont, szét kellett teljesen szedjem, csakhát.... 🙄 ...nos... a patentok miatt ez egy rémálom volt (bár legalább masszív ez a konstrukció, szó se róla) és hát vétettem némi hibát...
Konkrétan a NYÁK alján, a töltőcsatlakozó alatt sikeresen lebarmoltam jópár SMD alkatrészt. 🙄 Ment a levesbe a FET is, dióda is, legalább két ellenállás is.
Hál' égnek ettől még nem halt meg az egész készülék, miután kitisztítottam a sókiválástól a NYÁK érintett területét és némi próbálkozással visszamentettem az akkukivezetések NYÁK-on levő pinjeinek marásnak igencsak áldozatául esett földfelületét, labortápról bekapcsolt a telefon, úgy néz ki, működik.
Csakhát a töltésre keresztet vethetek. =[ Azt most már a telefonon kívül kell majd megoldjam.
Az új akkut majd 1000mAh-ás AA cellákból fogom újraépíteni - gyak. az eredeti akkuja is ebből állt -, de ugye fixen kell beépítsem, ponthegesztővel sorbaforrasztva az egyes cellákat.

A labortápodról töltheted nyugodtan.
Egyébként pedig: [link]

Nem köthetsz rá 5 V-ot, esetleg akkor, ha a tápforrásod áramkorlátozott, tehát például 100 mA áramnál többet nem tud leadni.
CC/CV DC-konverter például vagy egyéb megoldások.
Ekkor valójában azt tapasztalod, hogy az 5 V leterhelődik, lecsökken az akku szintjére, majd kíméletesen kezdi azt felemelni.
Ha "hirtelen" ráadnál 5 V-ot (vagyis egy nagyáramú táppal, ami azonnal felrántaná a feszültséget), az egy erőszakos ráhatás, amivel kinyírod.
Természetesen ilyen akkura is lehetséges gyorstöltés, nagyobb árammal, de akkor már további védelmi megoldásra van szükség, egyszerű időzítés nem megfelelő, mivel azzal nem érzékelsz túltöltést, túlmelegedés.
Valójában a 0,1C töltésnél a 14-16 óra (vagyis 140-160 % bevitele), nem azt jelenti, hogy nem maradhat rajta 24 óráig is, csak annyi, hogy ha "üres" volt az akku, legalább 14-16 órában lehet gondolkodni, míg feltöltődik.
De amelyik cella nem is volt lemerülve, az mondjuk 10 óra alatt már felöltődik, a többi már túltöltés.
De a 0,1C töltés lényege, hogy ilyen kis áramon a cella még képes (vagy normális esetben képesnek kell lennie) elfűteni a bemenő felesleges energiát, akár 24 óráig is. Erről árulkodhat mellesleg a hőmérséklet megfigyelése is.
Régi telefonoknál a gyorstöltés az akku végfeszültségét figyelte, illetve korlátozta, ha jól tudom, mármint a három cella összegét.
Később jöttek be olyan technikák, mint a cella telítődésének érzékelése -dU metódussal.

Az túl kevés áram lenne. Ilyen kis feszültségkülönbség nem ideális az áramgenerátoros jellegű, vagyis viszonylag stabil áram beállításához, bár előnye lehet a vége felé "önmagától" csökkenő áram.
Ha például kezdetben még 1,1 x 3 = 3,3 V tartunk, 5 V-hoz képest 1,7 V esik az ellenálláson.
1,7 / 47 = 36 mA csak, az kevés, lassú, csepptöltőáramnak is elmegy.
10 ohmmal már 170 mA, ami töltésnek elég lassú, de már valami, végül pedig csökkenni fog.
1,4 V például ezeknél reális érték, töltés közben értelmezve, mivel a belső ellenálláson is esik feszültség.
3 x 1,4 = 4,2 V, azaz 800 mV a különbözet.
800 mV / 10 ohm = 80 mA értékre csökken a végén, ami ezeket a cellákat nem képes különösebben fűteni, sokáig maradhat rajta.
Tehát 10 ohmmal töltés lehetséges ugyan, de elég lassú folyamatra számíthatsz.
De egy fontos dolgot kihagytatok!! 🙋⚠️
Nekem rögzítenem kell azokat a cellákat, sorba kötve. Nem fogom minden egyes töltéshez megbontani újra az akkut... Sőt... Már ma ponthegesztve lettek a cellák, azt már nem fogom feltépni!!
3db AAA cella került az akkuházba, sorba kötve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!