Meg lehet azt így csinálni egy tranzisztorral és egy LM7803 szabályzóval, hogy egy LED csak egy adott fesz. fölött kapcsoljon?
Arra gondolok, hogy a bemenő fesz.-t egyszer leágaztatom egy 2 ellenállásos fesz.-osztóra, és az LM7803-ra. A 2 ellenállást úgy választom meg, hogy a küszöbfeszültséget pont 700mV-ra ossza le, azt pedig rávezetem a tranzisztor bázisára. A tranzisztor kollektora pedig egy áramkorlátozó ellenálláson megkapná az LM7803 kimenetét, az emitterre pedig rámenne a LED.
Működhet ez az elképzelésem? Vagy van erre jobb megoldás is? (bár egyszerűbbet, kevesebb alkatrészből nem tudok elképzelni)
Ill. igazából 2 ilyen LED-et akarok, az egyik (zöld) 14V-nál világítana, a másik (vörös) pedig 16V-nál. Igaz, úgy lenne logikus, hogy a zöld LED 16V-nál már kikapcsoljon... de erre már nem tudok megoldást.
2-3 centi területre kellene bepréseljem a dolgot. =/
Hát ☹️ úgy néz ki, hogy nem működik az elképzelésem:
Akkor hogy máshogy tudnám ezt megoldani? Vagy hol hibáztam?
Szervizmérnök Úr, erről lenne szó?:
Csak azt nem tudom, jól gondolom-e, hogy a jelzett Vᴋᴀ feszültség alatt az alkatrész adatlapban megadott saját referenciaértékét értik-e?
Tehát akkor Nekem úgy kell megválasztanom R₁ & R₂ osztópárt, hogy pontosan arra a feszültségre adjanak 2.5V-ot, amin ill. ami felett akarom a LED-et kapcsolni?
KA a katód-anód feszültség, attól függetlenül angolban cathode, de ezt így találták ki. Legfeljebb 30 V értéket vehet fel.
Vezérlő bemenet a Vref, ami máshol kimenet, de ez ilyen.
Gyakorlatilag 2,5 V input felett a katód lezár GND-re vagy fordítva.
Elég sok célra használható alkatrész, megtalálható a tápegységek, dugasztápok stabilizátoraként, jellemzően.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!