Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Ez emagos nagyon olcsó led...

Ez emagos nagyon olcsó led izzókat megmerjem venni, vagy boltba vegyek 10-15-ször annyiért?

Figyelt kérdés

Nézegettem az itthoni izzókat, és a dobozokra elég nagy összegek voltak írva, 2700 forint, 1600 ft, stb. Itt meg eléggé olcsóak most:

[link]

[link]

Csak példának mutattam őket, szóval bármelyiket megmerjem venni? Vagy melyik nem jó a szemnek, mire figyeljek? Esetleg rossz minőségűek?

nov. 15. 18:05
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
100%

Szervizmérnök úr - szerintem legalább a felére kell venni, mert az üzemi hőmérséklet csak négyzetgyökös arányban csökken a teljesítménnyel.

Ezek a vadbarmok 12 wattot is beleraknak egy olyan rosszul hűlő égőtestbe, melyeknél maximum 4 wattnál teljesülhetnek a LED-ek gyártója által ajánlott üzemi feltételek.

Egy LED-égőnek soha sem szabadna kiégnie, de a jelen társadalmunk a hulladékgyártásra épül, így hatalmas erőbefektetéssel kifejlesztették a kiégő LED-eket is!

nov. 15. 21:27
 12/24 A kérdező kommentje:
Az ecoplanet márka termékei jók?
nov. 15. 23:08
 13/24 Szirty ***** válasza:
0%

"Egy LED-égőnek soha sem szabadna kiégnie"

Sajnos a LED-ek sem örök életűek. Főleg a fehér LED-ek.

A bennük lévő anyag ami a fehér fényt előállítja öregszik a használat során.

Igaz magasabb hőmérsékleten gyorsabban. De akkor is öregszik ha nincs melegben. Ez idővel a fényerő csökkenését okozza.

A cégnél van egy 12V-os LED szalag ami kb 4-5 éve világít napi 24 órában.

A tápegysége már felszereléskor le lett tekerve 8V-ra.

Ma már csak kb. a LED-ek fele világít benne, ami világít az meg alig ad fényt.

nov. 16. 10:52
 14/24 anonim ***** válasza:
Szirty, én egy másik példát mondok erre. A cégnél a klaviatúrán a numlock LED-je napi 8 órában világít, kb. olyan tíz éve. A fényereje jelentősen csökkent, a ritkán világító caps loock és scroll lock LED-ekhez képest.
nov. 16. 12:03
 15/24 anonim ***** válasza:

Szirty írta:

"A bennük lévő anyag ami a fehér fényt előállítja öregszik a használat során."

Válasz:

Ez nem igaz. A LED-ekben használt fényporok viszonylag stabilak, mert ha nem így lenne, akkor a fehér ledek nem halványulnának és/vagy szakadoznának, hanem csak simán bekékülnének. Igaz az utóbbira is láttam már példát olyan mikro-SMD LED-eknél, melyeket mobilokba szereltek. Ezeknél a kék fény a tokozás átlátszó anyagát maradéktalanul leporlasztotta.

(Ez utóbbi az én privát tesztemen esett meg kb. tíz éve, melyet a komáromi Foxconn cégből zokniban kicsempészett LED-eken végeztem el. A LED-ek a hibás panelek lemosásából származtak, csak azért kellett csempészni, mert még az ilyen hulladékokat sem engedték kivinni a gyárból.)

A jelenleg elterjedt LED-eket a tűzforró bekötőhuzal körül elbomló műanyag teszi tönkre. Amikor ez feketedni kezd, akkor duplán el kezd hevülni a rendkívül erős fényáramtól is, és így az ilyen szerkezet önpusztítóvá válik.

Ezt a problémát semmiből sem állna megszüntetni, de hát az üzlethez jól értenek azok, akik a legenda szerint Shui Nakamurának is képtelenek voltak rendesebb tiszteletdíjat adni azután, hogy a munkásságának hála a Nichia cég a többszörösére expandált!

nov. 16. 12:38
 16/24 anonim ***** válasza:

Az eredeti kérdésre válaszolva, vegyél inkább márkásat, de ne valami ismert barkácsáruházban, mert ott tényleg drága.

Osram, Philips, és társai. Nincsenek annyira túlhúzva, mint ezek a filléres vackok, van olyan, ami nálam búrában van, és már vagy 8 éve működik.

Ha itt szétnézel, azért találsz nem annyira elszállt árakat is, de itt is javasolt az ezer forinthoz közelebbi árkategóriából választani:

[link]

nov. 16. 13:55
 17/24 Szirty ***** válasza:
76%

"Ez nem igaz. A LED-ekben használt fényporok viszonylag stabilak"

Azt látom és tapasztalati tény is, hogy a fehér LED-ek fényereje csökken az élettartamuk során (a színhőmérsékletük is változik közben, de az más kérdés).

nov. 16. 15:22
 18/24 anonim ***** válasza:

#17 - a fokozatosan csökkenő fényerőt leginkább a túlhajtott csip kiöregedése és a tokozás barnulása okozhatja.

Igen, a csip sem bír ki mindent, de egy vákuumkategóriás tokozásban még forrón is minimum 50000 órát illik leszolgálnia legalább 80%-osra megmaradt fényerővel. (Ezért jók a védőatmoszférás "filament" körték, melyekben az elektronikus áramkorlát megy tönkre a túlhevüléstől.)

A fénypor tökremenetelére utaló radikális színváltoztatás egy viszonylag ritka jelenség, mert amit én megfigyeltem (és fentebb le is írtam), azt az epoxi-tokozás teljes szétesése okozta, annak a fotokémiai degradációja következményeként.

nov. 16. 16:46
 19/24 A kérdező kommentje:
És a zöldek, a Föld megmentői hogy hagyhatták ezt? Akkor is krágoknak, amikor az ember muszájból utazik, hát akkor miért nem, amikor egyes cégek profitszerzés miatt szemetet termelnek? Hacsak nem kamuzöldek, és valójában a kisember basztatására vannak, mert amúgy nincs benne logika.
nov. 16. 18:15
 20/24 anonim ***** válasza:

19

Mi az hogy hogy hagyhatták? Nem ők döntik el. Amúgy meg kárognak miatta hidd el.

nov. 16. 18:25
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!