Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » 50 m-es 220V-ról működő...

50 m-es 220V-ról működő LED-füzér használható biztonsággal kültéren is?

Figyelt kérdés

1, A 220V-is bemenőt lecserélem rendes kettős szigetelésű kábelre, és a vezérlődobozt beteszem egy szerelődobozba.

2, a szerelődobozból vezetem ki a kimenő 3 szálat, de ez így már biztonságos? 30 Voltot mértem rajta, abból lehet gond, ha esetleg megszakad?

3, én nem látok szakaszolást, de ettől még lehet. abból ami a képen látszik, azaz a 3 kimenő szálból (és mind a 3 végig megy az 50 m-en, de a ledek váltakozva ágaznak le eltérő szálakról) az következik, hogy a 30V végig megy a teljes hosszon vagy X méterenként szakaszolták ezt a füzért?

4, én nem értem, hogyan kötötték, és a 3 szál miért megy végig, de aki ért hozzá, biztos látja, hogy ez vajon soros vagy párhuzamos kötésű? azért kérdem, hogy mennyire érdemes fixen fára tenni stb, vagy esetleg ha 1 db led elszáll, akkor az egész 50m-nek vége?

Ez azért is érdekelne nagyon, mert egy ugyan ilyen felépítésű 100m-es is van.

köszönöm a segítséget

[link]

[link]

#LED #led-füzér
okt. 21. 23:00
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
100%

Ha beázik akkor lehet baja, mert az égőknél be tud folyni a víz.

Tedd bele egy veder vízbe és megmutatja hogy bírja-e.

okt. 22. 05:25
 2/20 Szirty ***** válasza:
100%

Nem használható kültéren.

Még úgy sem ha a "vezérlőt" véded. Azok a zsugorcsöves szigetelések beáznak, a nedvesség lassan de biztosan szétrohasztja.

No meg kérdéses az is, hogy a "vezérlő" végez-e galvanikus leválasztást.

Mert ha nem, akkor hiába van 30V a LED-eken, a földhöz képest ott lehet 230V ami veszélyes, érintésvédelmi szempontból komoly probléma. (kínában sokminden másképp megy)

okt. 22. 07:28
 3/20 anonim ***** válasza:
100%

Na kezdődnek a fényfűzéres kérdések... :D

Ezt tényleg ne rakd kültérre!

okt. 22. 08:06
 4/20 Szervizmérnök úr ***** válasza:
75%

Két tirisztor kapcsol benne két kimenetet, egy szál a közös táppont.

A két kimenet LED-jei felváltva vannak befűzve, így tud a vezérlő bizonyos effekteket létrehozni, vagy színeket váltani, ha eltérő színű LED-ek vannak.

Mint a képen is látható, a LED-k zsugorcsövei alatt vannak előtétellenállások, nem feltétlenül mindegyiknél, mert a soros ágakban 4-5 db 5,1 kΩ értékű ellenállás elegendő lehet 14 db LED-hez, ami a tirisztor tulajdonsága miatt eleve csak a szinusz félhullámát kapja, tehát ez is már egy áramcsökkentő tényező.

De mivel 2 x 14 db is még kevés (vagy amennyivel kalkuláltak, 230 V-os szalag létezik 60-as darabolhatósággal, de ott nagyobb az áram, 60 db kisebb értékű ellenállásra elosztva a disszipációt), a soros ágakat tovább fűzik párhuzamosítva, azaz vegyes kapcsolással állsz szemben, hogy hosszabb füzérek is képezhetők.

Kulturált helyeken ezt árusítani is tilos, nem véletlenül láttam az Amazonon biztonsági trafós leválasztóval.

Hogy 30 V-ot mértél, azt elmérted, a tirisztorok a 230 V félhullámát kapcsolják, mindkét ágra ugyanazt, ez nem komoly terhelés amúgy sem.

Galvanikus elválasztás nélkül, megfelelő kettős szigetelés hiányában, a magyar engedélyező hatóság is kacajban törne ki.

okt. 22. 09:05
 5/20 anonim ***** válasza:
100%

"50 m-es 220V-ról működő LED-füzér használható biztonsággal kültéren is?"

Tudod nagyon jól hogy nem, de hátha ...

okt. 22. 10:05
 6/20 anonim ***** válasza:
Az a gond, hogy hiába írjuk le neki hogy ne, attól még ki fogja tenni. :D
okt. 22. 11:44
 7/20 A kérdező kommentje:

jó, hogy sokaknak poén, de én komolyan kérdeztem. és ne vicceljetek már, ha tényleg 230 megy végig, akkor tuti nem teszem ki, ennyire nem őrültem meg. bár láttam olyat, aki a házát körbeledezte ezzel a típussal, hát én biztos nem fogom, csak az a baj, hogy 12 vagy 24V-os kivitelben nem találok ilyen hosszúságú és ilyen fényerejű ledfüzért.

szóval a félreértések, amiket én észrevettem, vagy feltételezek a válaszokból, de végül is csak egyetlen kérdés marad akkor: 4. pont >

1, nem 2 szál megy ki, hanem 3, lefotózom jobban. de a legelső led után már 4 szál megy végig az 50 m-en (1 ledtől mindig 3 szál jön ki, és 1 szál megy folyamatosan végig). megvallom, nem értem, de hozzáértőnek nyilván ez mindent elárul.

[link]

[link]

2, rosszul mértem tehát a kimenő szálakon!! teljesen igaz. újra mértem őket, és 180-220 között ingadozik, na ez viszont nagyon durva. így akkor én is másképp látom a dolgokat. el se akarom hinni, hogy arra a cérnavékony egyszeres szigetelésre ráengedik a 230-at, de hát ez van.

3, ez csakis egyszínű meleg fehér, tehát nincsenek benne pl színkombinációs villogtatások és hasonlók.

4, a 3-as pontból jön egy másik kérdés: ez az egész ledsor csak 230V kimenővel működne? azaz ha én 12V vagy 24V-ot -ot adok csak az egész ledsornak, akkor mi történik? nem merem kipróbálni, amíg valaki hozzáértő nem mond erre valamit, mert félek a polaritástól, na meg nem értem, hogy miért is van 3 kimenő szál, azaz akkor melyik szálra hogyan tegyem a 12V +/-t.

szóval akkor elvetettem az ötletet, ezt tuti nem teszem ki sehova, de az az egy kérdésem van, hogy 12V/24 V-tal működhet-e vajon, és a kimenő 3 szálból melyikre kössem a +/- -t?

na meg és ha az egész vezérlődobozt kidobom a frászba, és sem mi köze nem lesz a 230-hoz, hanem csakis 12 vagy 24 V-ot adok neki, akkor működhet? nekem elég, ha csak simán világít, nem kell villogás és semmi egyéb. hogy tudom ezt megállapítani a füzéren?

okt. 22. 17:32
 8/20 anonim ***** válasza:
A dobozban mi van?
okt. 22. 18:25
 9/20 A kérdező kommentje:

sajnos nem tudom lefotózni, mert széttörik akkor, de épp azon gondolkodok hogy szándékosan széttöröm és megpróbálom, mit csinál 12 V-tal.

de akkor lefotózom mindjárt magát a panelt.

okt. 22. 18:38
 10/20 Szervizmérnök úr ***** válasza:

Ezt írod:

"1, nem 2 szál megy ki, hanem 3"

Ezt írtam:

"Két tirisztor kapcsol benne két kimenetet, egy szál a közös táppont."

Az összesen 3 szál, miről beszélünk...

Vannak egyébként háromnál többvezetékes vezérlők, de azokban több tirisztor, több csatorna van, vagy ág, vagy akárhogy nevezzük. Plusz egy a közös tápág.

okt. 22. 18:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!