Rádiózás -- Miért mondják, hogy az AM kihalt? Én nem ezt tapasztaltam...
Gyakorlatilag nem volt olyan frekvencia, amin ne vettem volna valami külföldi adót. Mindezt egy kis zsebméretű, kazettalejátszóval egybeépített olcsó, legalább 30 éves rádióval. Aminek még külső antennája sincsen! (FM-hez se, pedig nagyon kerestem rajta a szokásos botantennát, hátha csak be van rejtve valahova a műanyagba)
Olyan is volt, hogy ugyan azon a frekvencián jól hallhatóan 2 különböző adás tolongott.
És nem a Kékesbe voltam, azt elmondhatom. De még nem is egy totál sík terepen, ahol nincs semmi.
Fedetlen helyen voltam, az tény, de voltak körülöttem fák is bőven, meg pár épület is, sőt hatalmas villanyoszlopok is. Igaz, ha azoknak a vezetékei alá beálltam, semmi más nem ÜVÖLTÖTT a rádióból csak az ipari 50Hz.
„Mindezt egy kis zsebméretű, kazettalejátszóval egybeépített olcsó, legalább 30 éves rádióval.”
Azon valószínűleg egy URH sáv van, meg a középhullám. Az AM sávok nem haltak ki teljesen, de már közel sem olyanok, mint régen voltak. Középhullámon, Budapesten nappal elfogadható minőségben ma már csak a Kossuth adó és a nemzetiségi műsor fogható. Este és éjjel több külföldi adó is fogható, de már közel sem annyi, és közel sem olyan minőségben, mint régen. Sok AM rádióadót leállítottak, vagy a teljesítményét csökkentették. Például az 1980-as években középhullámon, 584 kHz-en jó minőségben volt fogható Bécs, ma már ennek nyoma sincs. Már a rövidhullám sem olyan, mint régen volt. Úgy tűnik, hogy az AM rádiózás egyre inkább háttérbe szorul.
„mindenféle balkáni rádióadókat meg miért fogta be?”
Mert azok viszonylag közel vannak Komlóhoz, meg ott még üzemelnek AM adók. Estefelé van egy román adó, amelyik 8-10 helyen is fogható középhullámon, de ki a fene hallgatja azt nálunk? Budapesten annak idején csehszlovák, később szlovák adók, többek között a magyar műsort sugárzó Pátria rádió is foghatók voltak, ma már nem. Este még éjjel fogható egy Szerb adó, amelyik magyar műsort sugároz, 558 kHz-en a Muravidéki Magyar Rádió. Ezt próbáld megkeresni, te közelebb vagy hozzá, Budapesten nem mindig fogható jól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!