Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Rádiózás -- Miért mondják,...

Rádiózás -- Miért mondják, hogy az AM kihalt? Én nem ezt tapasztaltam...

Figyelt kérdés

Gyakorlatilag nem volt olyan frekvencia, amin ne vettem volna valami külföldi adót. Mindezt egy kis zsebméretű, kazettalejátszóval egybeépített olcsó, legalább 30 éves rádióval. Aminek még külső antennája sincsen! (FM-hez se, pedig nagyon kerestem rajta a szokásos botantennát, hátha csak be van rejtve valahova a műanyagba)

Olyan is volt, hogy ugyan azon a frekvencián jól hallhatóan 2 különböző adás tolongott.

És nem a Kékesbe voltam, azt elmondhatom. De még nem is egy totál sík terepen, ahol nincs semmi.

Fedetlen helyen voltam, az tény, de voltak körülöttem fák is bőven, meg pár épület is, sőt hatalmas villanyoszlopok is. Igaz, ha azoknak a vezetékei alá beálltam, semmi más nem ÜVÖLTÖTT a rádióból csak az ipari 50Hz.

okt. 20. 06:52
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Nem tudom, ki mondja, de az biztos, hogy sokkal kevesebb értelme van, mint 30, vagy inkább 50 éve. Így pedig nyilván sokkal kevesebb pénzt áldoznak az adókra, amik gondolom nem ingyen működnek.
okt. 20. 07:57
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
Mondják? Sokan? Nekem még nem mondta senki. A jelentősége a töredékére esett, az egyértelmű.
okt. 20. 08:26
 3/11 A kérdező kommentje:

Nekem Facebook csoportokban is, meg hobbielektronikán is legalább 1-1 felhasználó írta, és ezt a kifejezést használva, amikor szót ejtettem róla, hogy szükségem lenne pár modulra, ami AM-en és AM sávban !1 méteres! hatókörben (és lehetőleg messzebb ne nagyon) szórna egy adott jelet.

Persze igen, tudom, most mindjárt lesz olyan, aki egyből gépeli hogy majd hogy fogja az NMHH egyből csattintani a bilincset mind a két kezemre... maradjunk annyiban, hogy az egy másik kérdés, ha valaki mégis nagyon meg akarja írni, itt az oldalon is megtalálhatja a releváns kiírásomat.

Lényeg, hogy egyébként ezért kimentem a helyszínre, hogy megnézzem, ott fogom-e a Kossuth-ot, ahol köll, ill. hogy van-e komolyabb elektromágneses zavar a területen.

Hát, ami amúgy nekem a legfurább, hogy Kossuth-nak nyoma nincs 😳 pedig szívemre teszem a kezem, ha én a teljes AM sávot nem forgattam át a potin minimum fél milliméterenként oda-vissza vagy hatszor, akkor egyszer se.

Ellenben egy kanyi üres frekvencia nem volt kb. ahol csak sistergés lett volna.

Szóval még az is lehet, hogy az egész projectet kukáznom kell. ☹

okt. 20. 09:29
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

Itt van egy lista az európai adókról. A "magyar" szóra keresve találsz párat.

[link]

okt. 20. 09:57
 5/11 Ypszilon1980 ***** válasza:
100%
Néha lehet ott érdekes adásokat fogni, néha vészjelzést is.
okt. 20. 10:49
 6/11 A kérdező kommentje:

Mi a ***** 😳?!?

Pécsett van AM-en sugárzó rádióállomás?

Amúgy Komló Körtvélyesben próbálkoztam. És csak külföldi adó volt, de azok mindenhol.

Volt egy olyan is, amin az ottlétem alatt csak angol nyelvű szövegelést hallottam. A többin a nyelvre már rá se ismertem. Talán az egyik Horvát volt; de nem vagyok benne biztos.

És akkor már értem, hogy miért nem volt Kossuth. Ezek szerint már ott is áttértek az FM-re? Pedig Nekem az "öreg rókák" írogatták, hogy az még AM-en ad. 😆

okt. 20. 11:18
 7/11 A kérdező kommentje:

Jaa, bocsi-bocsi, ott a Kossuth, jó hogy nem szúrta ki a szemem. 🙃

Csak kicsit messzebb adnak, akkor talán ezért nem fogtam ott Komlón.

okt. 20. 11:20
 8/11 anonim ***** válasza:
100%
A Kossuthot még Afrikában is be lehet fogni.
okt. 20. 16:22
 9/11 A kérdező kommentje:

#8 akkor nyilván az én kezemben volt sz@r rádió.

Szó se róla, megeshet, padlásról vettem kézbe. Csak akkor meg azt nem értem, hogy a mindenféle balkáni rádióadókat meg miért fogta be?

okt. 20. 16:30
 10/11 anonim ***** válasza:
100%
A kamionban Párizsnál még lehet fogni a Kossuthot AM-en. Sok légiforgalmi frekvencia van, minden reptérhez tartozik legalább 3-4 freki, amin a repzajokkal kommunikálnak, mellé a körzeti átmenő légiirányítás. Körzet 2 van nálunk, de Pácshez közel a horvát és a szerb, a pogányi reptér, a bajai, őcsényi, kadarkúti, taszári repterek mind más frekvenciát használnak.
okt. 20. 18:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!