LED-es H1-es izzók tényleg tudnak akkora fényerőt, mint állítják? Az eredeti 55W-osnak a 4-szerese? Létezik ez vagy kamu?
Nem fényszóróba kellene, hanem halogén villogóba (forgólámpába), és tény, hogy az eredeti 55W napsütésben kicsit gyenge. Ez tényleg 4-szeres fényerőt ad vagy hülyeség?
10- mármint nautúban, azaz mindenféle optikai ráerősítés nélkül?
mert ugye az a H1 elég kevés lenne, de baromi sokjat dob rajta a körülötte forgó fényes fémlapocska, sőt az igazán sdrága darabokban láttam már valódi tükröt is, nem csak tükörfényes fémet. na annak aztán volt fényereje, ahogy forgott.
itt az "izzó" két oldalán vannak a ledek, azaz érdekes, hogyna tud ez 360 fokban fényt kibocsátani, de mondjuk pont a forgótükör miatt szerintem pont ebben az esetben ez nem is annyira lényges. az már inkább, ha a ledfény elhelyezkedése nem egyezik az eredeti halogénszál helyével, mert akkor nem úgy kapja el a forgótükör fókuszát.
"10- mármint nautúban, azaz mindenféle optikai ráerősítés nélkül?"
Teljesen mindegy.
A lumen fényáramot jelent. Vagyis a fényforrás által kibocsátott "fénymennyiséget" összesen.
3000 lumen egy keskeny nyalábban is 3000 lumen meg akkor is ha 360 fokban szétsugározzák.
Ahogy egy liter víz csepegtetve is egy liter, meg öntve is.
De nyilván ha optikával nyalábba van gyűjtve, akkor a fénysűrűség nő.
12 - azért hidd el, ezt egy nem szakmabelinek elég nehéz értelmeznie.
pl nekem az merült fel, hogy oké, de milyen távolságból mérve 3000 lumen?
ahogy a hangnál is megadják, hogy 15 méterről és 45 fokos szögben kell 104 dB-nek lennie, itt a fénynél nincs semmi ilyesmi?
a fénysűrűség pedig nem csak nő, hanem legalábbis az emberi szem száméára sokszorozódik. találkoztam már olyan típussal, amelyikbe belenézni se lehetett, pedig ugyanaz a H1 55W-os izzó volt benne. és ezt a tüköroptikával érték el. valahol van is erről videom, ha megtalálom, belinkelem.
"de milyen távolságból mérve 3000 lumen?"
Bármilyen távolságból 3000 lumen.
Képzeld el úgy hogy a lumen azt mondja meg mennyi fény jön ki a fényforrásból. Ugyanannyi jön ki belőle akkor is ha távolabbról nézed. :)
Más kérdés persze hogy abból a fényből mennyi jut el valahova. Azt a lux írja le inkább, ami a megvilágítás mértékegysége.
Ez azt fejezi ki, hogy egy felületre mennyi fény vetül.
"az már egy másik kérdés, hogy 10m-es távolságon vagy 50m-es távolságon ez hogy alakul"
Igen.
Azért van így megadva a fényerőssége, mert a lumen a körülményektől független egzakt érték, csak magára a fényforrásra vonatkozik.
A gyártó, forgalmazó nem tudhatja előre hogy milyen reflektort, lencsét, maszkolást stb. alkalmazol, meg milyen messzire szeretnél világítani amikor a fényforrást használod, beépíted.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!