Vezetékösszekötő csatos nyitható fajta meg tud olvadni magától ?
Ma égett szagott kezdtünk el érezni az egyik szobába. Levettem a szerelődoboz tetejét ami a falba van. Ott össze volt olvadva egy 5 ös csatlakozó. 4 vezeték volt benne egyébként. És ahogy megfogtam meleg volt. Vettem újakat kicseréltem egyenlőre minden jó és nem melegedik.
Lehetséges hogy meghibásodott ez a vezeték összekötő? Vagy lehet más oka is? Ha igen akkor mi okozhattavezt ? Lentebb csatolom mire gondolok.
Nyilvánvaló hogy a melegtől tud megolvadni. Ebben az esetben a meleg az áramtól jön létre.
Lehet éppen hibás egy ilyen, de nem túl gyakori.
Inkább túlterhelt vezeték az ok, és/vagy az hogy alumínium vezeték van belekötve (ez a fajta nem alkalmas alu vezetékhez).
Egyszer kipróbáltam ilyen Wago 221-et, 70 amper kellett ahhoz hogy olvadjon. De ekkorra a vezetékről már komplett leégett a szigetelés teljes hosszában.
Minél több dolgot kapcsolsz be egyazon áramkörön, annál biztosabb a melegedés. Ha a wago meleg volt, amikor megfogtad, az biztos jele a túlterhelésnek, de természetesen lehet egyszerű kontakthiba is. Pl. nem volt tökéletesen lenyomva a felnyitható fül, vagy gyári hibás wago lett beszerelve. Ha le akarod tesztelni azt az áramkört, kapcsolj be mindent rajta. Indítsd el a mosógépet, kapcsold be a mikrosütőt, a hajszárítót, a hősugárzót, és mindezt egy időben. És nézd meg, hogy a wago melegszik-e. A fém részekhez semmiképpen ne nyúlj csupasz kézzel.
Ha a wago melegszik, azt ki kell cserélni.
Ha a vezeték melegszik, és a kismegszakító nem old le, akkor nagyobb a baj, mert alul van méretezve a kismegszakító, vagy hibásan működik. Ez esetben ne használj abban a szobában nagyobb teljesítményű fogyasztókat egy időben. Ha be van dugva a fűtőtest, ne használj mellette még porszívót, hajszárítót, mikrosütőt. Külön-külön mehet a dolog, de legyél vele tisztában, hogy a kismegszakító nem látja el a feladatát túlterhelés esetén és emiatt leéghet a ház.
Valszeg nem volt rendesen becsuka és kimelegedett.
Átmeneti ellenállásnak nézz utána
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!