Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Vezetékösszekötő csatos...

Vezetékösszekötő csatos nyitható fajta meg tud olvadni magától ?

Figyelt kérdés

Ma égett szagott kezdtünk el érezni az egyik szobába. Levettem a szerelődoboz tetejét ami a falba van. Ott össze volt olvadva egy 5 ös csatlakozó. 4 vezeték volt benne egyébként. És ahogy megfogtam meleg volt. Vettem újakat kicseréltem egyenlőre minden jó és nem melegedik.

Lehetséges hogy meghibásodott ez a vezeték összekötő? Vagy lehet más oka is? Ha igen akkor mi okozhattavezt ? Lentebb csatolom mire gondolok.

[link]

#hiba #áram #vezeték #vezetékösszekötő
ma 14:10
 1/8 Szirty ***** válasza:
90%

Nyilvánvaló hogy a melegtől tud megolvadni. Ebben az esetben a meleg az áramtól jön létre.

Lehet éppen hibás egy ilyen, de nem túl gyakori.

Inkább túlterhelt vezeték az ok, és/vagy az hogy alumínium vezeték van belekötve (ez a fajta nem alkalmas alu vezetékhez).

Egyszer kipróbáltam ilyen Wago 221-et, 70 amper kellett ahhoz hogy olvadjon. De ekkorra a vezetékről már komplett leégett a szigetelés teljes hosszában.

ma 15:10
 2/8 T. Feri ***** válasza:
0%
Ez a csat nem rendelkezik erős rugóval, így a szereléskor kell erősen összenyomni, hogy jó legyen a kontaktus. De későbbi mozgásnál, rángatásnál is kilazulhat. És ekkor már rosszul vezet, melegszik.
ma 16:15
 3/8 T. Feri ***** válasza:
0%
Továbbá ez rézvezetékeknek jó, alumíniumnál korrózió lép fel. Bár ezt nem írtad milyen, de erre is figyelni kell.
ma 16:24
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
A wagonak pont az a lényege, hogy még olvadás esetén is biztos kontaktot ad. A kérdés inkább az, hogy mi okozta a túláramot és miért nem működött a védelem? Jelenlegi állapotában ez a hálózat életveszélyes, azonnal vizsgáltassátok ki!
ma 16:29
 5/8 A kérdező kommentje:
Egyébként 1 éve lett cserélve a vezeték abban a szobaba azóta semmi probléma nem volt. Kicseréltem reggel a csatlakozót azóta volt terhelve is a vezeték mosógép, számítógép hűtő mindent használtunk ahogy szoktunk egyenlőre nem melegszik. Lehet hogy tényleg csak nem volt megfelelő a csatlakozás de a biztonság kedvéért inkább hívunk majd szerelőt át nézetni.
ma 17:42
 6/8 anonim ***** válasza:

Minél több dolgot kapcsolsz be egyazon áramkörön, annál biztosabb a melegedés. Ha a wago meleg volt, amikor megfogtad, az biztos jele a túlterhelésnek, de természetesen lehet egyszerű kontakthiba is. Pl. nem volt tökéletesen lenyomva a felnyitható fül, vagy gyári hibás wago lett beszerelve. Ha le akarod tesztelni azt az áramkört, kapcsolj be mindent rajta. Indítsd el a mosógépet, kapcsold be a mikrosütőt, a hajszárítót, a hősugárzót, és mindezt egy időben. És nézd meg, hogy a wago melegszik-e. A fém részekhez semmiképpen ne nyúlj csupasz kézzel.

Ha a wago melegszik, azt ki kell cserélni.

Ha a vezeték melegszik, és a kismegszakító nem old le, akkor nagyobb a baj, mert alul van méretezve a kismegszakító, vagy hibásan működik. Ez esetben ne használj abban a szobában nagyobb teljesítményű fogyasztókat egy időben. Ha be van dugva a fűtőtest, ne használj mellette még porszívót, hajszárítót, mikrosütőt. Külön-külön mehet a dolog, de legyél vele tisztában, hogy a kismegszakító nem látja el a feladatát túlterhelés esetén és emiatt leéghet a ház.

ma 18:54
 7/8 anonim ***** válasza:
Elnézést, az előző hozzászólásomba hiba csúszott. A kismegszakító ez esetben nem alul, hanem túl van méretezve. Cserélendő.
ma 19:01
 8/8 anonim ***** válasza:

Valszeg nem volt rendesen becsuka és kimelegedett.

Átmeneti ellenállásnak nézz utána

https://www.youtube.com/watch?v=-G0bjt5dGLA

ma 21:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!