Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Mi történik az elektromos...

Mi történik az elektromos eszközzel, amelynél a konnektorban kicsúszott a helyéről: - a nulla? - a földelés? - a fázis? és közben más elektromos eszközzel is összeköttetésben van?

Figyelt kérdés

Azért kérdezem, mert volt a falban 6 konnektor egy blokkban, ezekre rá volt csatlakoztatva a számítógép, a monitor, a nyomtató és a hangfal is, de a számítógépbe a betápon kívül más kábel nem volt bedugva (tehát ezek az eszközök nem csatlakoztak egymáshoz). Ekkor kezdtem volna el őket összekötni és az első kábelt, vagyis a nyomtató USB-t amikor bedugtam a számítógépbe, az USB csati pukkant egyet, levágta a biztosítékot és a fi-relét is. Az alaplap USB csatija megégett, így az alaplap tönkrement és a nyomtató is.

Kihúztam az összes kábelt a konnektorból, kihívtam a villanyost aki végig mérte a konnektorokat és egyből rábökött egy konnektorra ami rossz, mondtam neki: na, pont abban volt a számítógép. Szétszedte és megállapította, hogy nincs égésnek vagy hasonlónak nyoma, de arra lett figyelmes, hogy a 3 szálból valamelyik (sajnos már elfelejtettem melyik) rögzítője nem volt megfelelően a helyén. A konnektor bekötése nem rugós volt, hanem csavaros.

Mind a 3 helyet bepasztázta, a csavarok már szépen jártak, összerakta és a konnektor azóta is működik rendesen.

A számítógépben zárlat nem lehetett, mert a házhoz többször is hozzáértem az eset előtt és a nyomtatót is kizárnám.

A fenti kérdésem végül is arra vonatkozik, hogy létezhetett, hogy a számítógép konnektorából ki volt csúszva a nulla szál, ezáltal a feszültség bejutott a számítógépbe (tápba és alaplapba, az USB-k ilyenkor kikapcsolt állapotban is adnak le áramot) és amint rákötöttem az alaplapra egy olyan eszközt, ami ebbe a konnektor blokkba be volt dugva (vagyis a nyomtatót), ezzel egy hibás áramkört hoztam létre? Tehát ha a nulla (vagy valamelyik) szál kicsúszik a konnektorban, az tényleg okozhat ilyen hibát?

aug. 17. 21:10
 1/5 Közveszélyes Kontár ***** válasza:
ha ott zarlat lett emiatt
aug. 17. 21:35
 2/5 anonim ***** válasza:

Ne törődj vele. Nem tudjuk így utólag megmondani hogy mi volt, és mi lehetett volna ha ...

Megcsinálta olyan aki ért hozzá, nyugodj bele.

A védelem arra van hogy dolgozzon ha ok van rá.

Ha volt lakásbiztosítás, akkor a szerelésről kérj igazolást, illetve a hibás készülékről szervizben szintén igazolást, arra pedig fizet a biztosító.

aug. 17. 22:12
 3/5 Szirty ***** válasza:

"Tehát ha a nulla (vagy valamelyik) szál kicsúszik a konnektorban, az tényleg okozhat ilyen hibát?"

Nem.

Ha a nulla vagy a fázis csúszik ki, akkor a készülék nem működik. Nem csinál semmit. Úgy viselkedik mint ha be sem lenne dugva.

Ha azonban a védőföld csúszik ki és sikerül éppen abba bedugni egy testzárlatos készüléket, majd azt a készüléket USB kábellel összekötöd egy másik készülékkel ami szintén be van dugva de a földelése nem csúszott ki, akkor egy derekas zárlat keletkezik.

Mivel az USB fém külső része a készülék belső GND pontjára van kötve az pedig rendszerint a hálózati csatlakozó védőföldjére, a csatlakozó bedugásakor a zárlati áram az USB kábelen keresztül fog folyni.

aug. 18. 08:09
 4/5 A kérdező kommentje:

"Ha a nulla vagy a fázis csúszik ki, akkor a készülék nem működik."

Igen, de most nem is kellett működnie, nem kapcsoltam be. De ettől még a fázis, bejut a készülékbe, nem? Csak nem fog működni, mert nincs zárt áramkör.

"Ha azonban a védőföld csúszik ki és sikerül éppen abba bedugni egy testzárlatos készüléket, majd azt a készüléket USB kábellel összekötöd egy másik készülékkel ami szintén be van dugva de a földelése nem csúszott ki, akkor egy derekas zárlat keletkezik."

Ha a készülék (számítógép) testzárlatos lett volna, akkor meg kellett volna hogy rázzon, amikor hozzáértem, nem?! Vagy, akkor azonnal leoldott volna a megszakító vagy a fi-relé amikor beledugom a konnektorba, nem?!

Ráadásul, elég ritka együtt állás, hogy a konnektorból elmenjen a védőföld és zárlatos is legyen a készülék.

aug. 19. 22:01
 5/5 Szirty ***** válasza:

"Csak nem fog működni, mert nincs zárt áramkör."

Így van. Viszont ez semmilyen problémát nem okoz ha a készülék hibátlan.

"Ha a készülék (számítógép) testzárlatos lett volna, akkor meg kellett volna hogy rázzon"

Csak ha megfogod és nem szőnyegpadlón vagy egyéb jól szigetelő padlón tartózkodsz.

Mellesleg a nyomtató is lehetett testzárlatos nem csak a PC. Ezért nem azt írtam hogy ha a PC testzárlatos, hanem azt hogy a készülék amit bedugsz.

"agy, akkor azonnal leoldott volna a megszakító vagy a fi-relé amikor beledugom"

Nem, mivel azt az együttállást írtam le amikor a testzárlatos készüléket a szakadt védővezetős aljzatba dugod.

"Ráadásul, elég ritka együtt állás, hogy a konnektorból elmenjen a védőföld és zárlatos is legyen a készülék."

Nyilvánvaló hogy azok amiket írtam feltételezések és több dolog együttállása szükséges hogy azt történjen amit leírtál.

De mivel semmi többet nem tudok annál amit leírtál (és az nem elég a probléma okának pontos felderítéséhez) csak találgatni tudok.

A kérdésed is az volt hogy:

"...az tényleg okozhat ilyen hibát?"

Én meg leírtam hogy igen és megneveztem néhány lehetséges okot.

Mellesleg ritka együttállás maga a jelenség is amit leírtál.

aug. 20. 10:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!