Régebben miért kajálták be az emberek azt a kamut, hogy egy grafitceruza beléből és egy egyszerűbb tápforrásból forrasztásra alkalmas eszközt lehet összebűvészkedni?
#11! 😠
Nosza akkor, próbáld csak meg megcsinálni!!
...
Az első amit tapasztalni fogsz az a permanenst kontakthiba (mármintha legalább egy értékkijelzős labortápra kötöd, akkor tudod tapasztalni; anélkül csak annyit láthatsz, hogy néha-néha mintha füstikézne, de úgy átlagban meg csak langymeleg);
..Vagyis még előtte lehet egy párszor jó ízeset is káromkodhatsz majd, amikor sokadszorra törik bele a ceruza abba, hogy menetet faragj a sodrott rézszálnak - avagy amikor próbálod abba azt belefűzni. Függetlenül attól, hogy az alany egy NoName 105 HUF-os vagy egy 1050 HUF-os 2½mm-es Stabilo/Koh-I-Noor.
Arra meg már tényleg, vicc nélkül befizetnék, hogy olyan működő koncepciót tudj varázsolni ebből az elméleti *kamuságból*, ami nem csak a 0.3mm-re tekercselt ólmos ónt tudja úgy a levegőben megforrasztani A'la nature, hanem képes egy kész NYÁK-on egy már beforrasztott pozíció forrpontjánál felolvasztani az eredeti ónt. (Nem, nem azt várom el, hogy földpontot legyél képes forraszthatóságig felmelegíteni 🙂)
Na hajrá..... 👍
Kipróbáltam.
Nem azért hogy ellentmondjak neked, hanem azért hogy lássam mi történik.
Fogtam egy hagyományos grafit ceruzát (Lyra robinson HB/2).
Lefaragtam róla a fát 22mm hosszban, a grafitig.
Rátekertem 2 db 0,5mm2 keresztmetszetű sodrott réz huzalt, egymástól 5,5mm távolságra, kb ahogy a linkelt videóban is látható.
A huzal rátekerése nem okozott nehézséget, a grafit nem tört el, szorosan tartott.
Megmértem ennek az 5.5mm-es grafit szakasznak az ellenállását: 1,44 ohm.
Átküldtem rajta 3,6V feszültséget, 2,5A áramot. A grafit felmelegedett akkora hőmérsékletre hogy a forrasztó ónt megolvasztotta, szinte azonnal ahogy hozzá ért a hegyhez.
Forrasztásra nem nagyon alkalmas, mert a grafitról legurul az olvadt ón. De műanyag lemezt ki lehet vele barmolni. :)
Kipróbáltam egy beültetett nyomtatott áramkörön is, egy forrszemen könnyedén megolvasztotta az ónt hamar, az alkatrészt ki lehetett vele forrasztani.
Összességében a videón látható dolog nem kamu, működik.
Én labortápegységet használtam, nem akartam kínozni vagy tönkre vágni egy USB-s adaptert. Adott esetben azzal is működhet.
Azt megjegyezném, hogy valóban rengeteg néphülyítő kamu van a youtube-on.
Gemkapoccsal fogható TV-vel az összes kódolatlan csatorna, örökmozgó, ingyen energia, melegtakony + mágnes + gyújtógyertya + tekercs, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!