Házilag lehet ellenőrzi hogy egy konnektor földelve van e?
A kérdésre próbáltam válaszolni. “Házilag”
Vannak helyek, ahol még mindig nincs földelés bekötve a konnektoroknál, a kérdező gondolom ezt szeretné megtudni nála mi a helyzet. Amit írtam, azzal ellenőrizhető valamilyen szinten. Régi házak, földelő szonda hiánya stb ellenőrzései, már a következő lépés.
Ennyire ne menjünk bele a részletekbe, mi rohadt, mi nem, stb. Honnan tudod kinek milyen High Tech műszere van?
Szervizmérnök úr - a FI-relé hiánya is ad lehetőségeket, például egy rezsón keresztül meg lehet küldeni árammal a védővezetőt, így a teszkós multimétert voltmérő funkcióra kapcsolva könnyen megmérhetjük annak az üzemi ellenállását - ez számít professzionális minőségű ellenőrzésnek!
Persze ha ilyet csinálunk, akkor arra is kell ügyelni, hogy a mérésünk ne adjon idegenfeszültséget más készülékek vázára, tehát szólunk a lakásban élőknek, utána az egész körön mindent lekötünk és rendesen átnézünk.
Kérdező - ilyen esetben le kell deklizni a konnektorokat, és végig kell vizsgálni, hogy mi és hogy van bekötve.
Régen szabványosnak számított, ha nem volt külön védővezeték behúzva, csak egy PEN vezeték. Csak a sérülékeny flexibilis vezetékeknél kellett különválasztani a két szálat, tehát ez a csatlakozóaljzatokban volt eszközölve.
Én most egy olyan házban lakom, ahol minden konnektor így van kiépítve, ráadásul alumínium vezetékekkel. Ha felmerül a hiba gyanúja, akkor átnézem azt a vezetékágat. Ha egy rég nem használt konnektorra nagy fogyasztót akarok csatlakoztatni (vagy fontosat, pl. hűtőgépet), akkor is ellenőrzöm a konnektort és meghúzom a csavarokat az aluvezetékeken.
A házam több mint ötven éves, és az építése óta nem járt benne villanyszerelő. 30 éve én tartom karban a villanyszerelvényeket, és nem izgatom magam FI-relékkel meg hasonló vadvédelmi felszerelésekkel. Minden működik, minden biztonságos és nem húznak le pénzel a jött-ment "szakemberek" - nekem ez a fontos!
Mit jelent, hogy ráz? Megcsíp, bizsergető érzés vagy komolyabban a dolog?
Az előbbit nem fogja megoldani a földelést.
A számítógép ház azért ráz mert nincs földelés a konnektorban.
A pc táp felépítéséből adódoan van egy bizonyos feszültség a táp burkolatán, és ezáltal a gépházon is. Ha sérült a gépház festése, meg is rázhat.
Előző hónapban, engem négyszer rázott meg a számítógép, és a hozzá kapcsolt kormány fém pedálja. 😂
Sajnos régen épült a ház, és a "meleg burkolatú" helységekben nincsenek földelve a konnektorok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!