Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Milyen teljesítményű ellenállá...

Milyen teljesítményű ellenállás kell 115V 95V-ra csökkentéséhez?

Figyelt kérdés

Van egy régi, izzós amerikai lámpafüzérem aminek a fényerejét szeretném egy kicsit csökkenteni. Mérések és számítások alapján vettem egy 5 wattos 100 ohmos ellenállást, (kb. 2 cm hosszú porcelán hasáb), bekötöttem sorba a füzérrel, minden szuper, a fényerő tökéletes, egy bibi van, hogy az ellenállás kellemetlenül melegszik. Infrahőmérővel mérve 65 celsius fok volt a hőmérséklete 3-4 perccel a bekapcsolás után, és nem állt ott meg, kúszott volna tovább felfelé, de akkor ott kikapcsoltam. Ellenőriztem a méréseket, számításokat, abban nem találtam hibát, azért fordulok most hozzátok mert az elektronika soha nem volt az erősségem.

A tápfeszültség 115V, trafóról, a füzér ellenállása műszerrel mérve 685 ohm.

Fogyasztásmérővel mért adatok:

U = 113 V

I = 0.185 A

P = 21.17 W

R = 610.81 Ohm

Kalkuláció szerint egy 3.7 wattos 110 ohmos ellenállásra van szükség a 20 V esésre, 5 wattos, 100 ohmos ellenállás viszont nagyon melegszik.

Mit javasoltok megoldásnak?

Számításokkal ki lehet hozni egy helyes ellenállás teljesítményt, vagy próba szerencse alapján tegyek bele 10, 15 20 wattos ellenállást amíg elfogadható a hőmérséklete?

#120V #Karácsonyfa égő füzér #115V
2024. jan. 8. 10:58
1 2
 11/12 A kérdező kommentje:

Köszi a figyelmeztetéseket, amit én már tudtam, de mások akik hasonló problémával küzdenek lehet, hogy nem.

Én csak dühömben vettem 4000 wattosat, nem azért mert komoly gépeket akarok üzemelni vele, kizárólag hagyományos lámpaizzókat, füzéreket, régi 110 voltos Radio Shack forrasztópákát aminek néha nem ideális a hőmérséklete, stb.

Tehát 4000 wattos kütyü biztosan nem fog nekem melegedni. :)

2024. jan. 23. 10:15
 12/12 A kérdező kommentje:
Bocsi, elirás volt, NEM FOGOK komoly gépeket üzemeltetni vele.
2024. jan. 23. 10:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!