Üdv mindenkinek! Egy kapcsolóüzemű 24V-os tápról szeretnék üzemeltetni egy 12V-os 300mA-es LED szalagot. Kérdésem, egy ellenállásal meg lehet-e oldani, ha igen, hogyan tudom kiszámolni, h. milyen értékű és teljesítményű ellenállásra van szükség?
R = (Utap-ULED) / ILED = (24V - 12V) / 0,3 A = 40 Ohm
P = (Utap-ULED) * ILED = (24V - 12V) * 0,3 A = 3,6 W
(bár nem valami szép megoldás)
Nem csak az a gond, hogy a teljesítmény felét elfűtöd, elpazarolod egy ellenálláson.
De aki mért már LED-szalagot, az tudja, hogy a valós áramfelvétel nem egyezik meg a névleges (hirdetett) értékkel.
Inkább kevesebb általában, tehát akkor egy vaktában számított értékkel túlterheled.
Továbbá az ellenállás áramgenerátoros jelleget biztosít, ami jelen esetben káros következményekkel jár, ugyanis a szalagon már vannak áramkorlátozó ellenállások, míg a szalag egésze stabil feszültséget igényel, azaz feszültséggenerátoros táplálást.
Tehát a kérdés ebben a formában teljesen értelmetlen, ahhoz képest, hogy beköthetsz 1 dolláros DC-konvertert, ami energiatakarékos, normális megoldása ennek a problémának.
Lehet valós az adott pillanatban, de a LED-ek nyitófeszültsége melegedésre csökken, illetve öregedésre is csökken. Ezt konkrétan tapasztaltam, egy LED-szalag 6 hónap után már több áramot vett fel.
De ezért is vannak rajta ellenállások, hogy korlátozza valamennyire az áramot. Viszont ezzel együtt a tápfeszültség is csökkenne, ha nem stabilizálod.
Az ellenállás pont nem stabilizál.
72 százalékos lelki sérült ellenség megint leminősítette a hozzászólásom.
Oka: 10 évvel ezelőtt rászóltam, hogy hülyeséget beszél, amit azóta sem bír feldolgozni.
Kisöreg: nyomorult életedben ezt vissza fogod kapni.
Emlékezz erre!
Szervizmérnök úr
Meggyőztél, már kinyomtattam a dobozát, holnap beüzemelem. THX!
5.
Ez nem ragaszkodás kérdése. Az egyik 3D nyomtatónak a munkaasztalát akarom megvilágítani, (h. sötétedés után is színesben közvetítsen a kamera. Meg úgy általában is egy elég sötét helyen van, a munkaasztal fekete, a fej fekete, a filament általában fekete, szóval nem a legideálisabb az öregedő szemeimnek :) ) aminek a tápja 24V-os. Amit találtam kallódva LED szalag pedig 12V-os. Ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!