Frekiváltós hajtáshoz kell e fázisjavító kondit
kötni? Vagy mivel a frekiválltó úgy is
egyenirányítással kezd, nincs szűkség
meddőkompenzállásra? (13-22 kVA-es
teljesítménytartományban)
Nem érem a kérdésd, hova szeretnéd bekötni a kondit? És ha ennyire nem értesz hozzá miért nem keresel meg egy szakembert, főleg ebben a teljesítmény tartományban. Elég hamar tönkre lehet tenni egy frekvencia váltót, megéri kockáztatni? Tényleg nem értem miért kezd el barkácsolni aki brutálisan nem ért hozzá.
2017. aug. 14. 19:55
2/12 A kérdező kommentje:
Egy szivattyú vezérlésről van szó, kétféle módon lehet indótani amit egy válaszó kapcsolóval lehet kiválasztani.
1.csillag-deltába és akkor be van kötve egy fázisjavító kondi
2. ferkiváltós inditással és akkor a kondi nincs bent a körbe.
A kérdés inkább úgy lett volna helyes, hogy a hálózat fele egy motor ha frekiváltóval van hajtva, vesz-e fel meddő teljesítményt?
Hiszen ha szakember megválaszolja itt a kérdést, akkor szakemberhez fordult a Kérdező...
Szirty az, aki ehhez nagyon ért.
2017. okt. 15. 08:15
ld. alkalmazott frekiváltó adatlapja. Vagy igen vagy nem. De a teljes hálózati kép ismerete nélkül ne kelljen már itt választ adni? Mi a francért nem keresel meg egy szakembert aki kimegy a helyszínre és megnéz mindent? Utána benne lesz a hírekben, hogy X helyen G.J. gépkezelőt halálos áramütés ért helytelen bekötés miatt.
2017. okt. 15. 18:19
Nem kell fázisjavító kondi a frekiváltó mellé.
A hálózaton nem hoz létre induktív meddőt amennyire tudom.
"Csaerébe" viszont szennyezi a hálózatot, mert nem szinuszos áramot vesz fel.
2017. okt. 16. 19:58
5. Szirty: attól függ milyen frekiváltó, és hogyan van az egyenírányítója kialakítva, én mértem már olyat ahol a jelentős áram felharmonikus torzitás mellett 0,85-ös cosfije volt. Egyszer mértem egy 180kW-os frekiváltót annak meg már enyhén kapacítiv volt a meddője. Sajnos nagyon nehéz ezt adatlap hiányában megmondani (az adatlapon szerepel minden esetben), ha legalább a gyártót elárulná a kérdező akkor előbbre lennénk.
2017. okt. 16. 23:25
Szerintem itt inkább mérési hiba volt. Nem minden mérő képes megfelelően mérni ha nem szinuszos az áram vagy a fesz.
2017. okt. 17. 12:56
Azt hiszem egy Fluke 435 erre való...
2017. okt. 17. 13:48
"hogyan van az egyenírányítója kialakítva,"
Szerintem 98%-ban egyszerű három fázisú dióda híd.
A vezérelt egyenirányítás (hálózati visszatáplálási lehetőséggel) meglehetősen ritka még.
2017. okt. 18. 06:17
Nagyobb méretben (>100kVA) nagyon gyakori már az IGBT-s egyenirányító, összes jó és rossz tulajdonságával együtt. De már kicsiknél láttam 20-25kVA nagyságrendben, és azoknál felépítésből kifolyólag lehet enyhén kapacítiv a cosfi. A jelentős felharmonikus áram mellett.
2017. okt. 18. 11:24
További kérdések: