Régóta motoszkál bennem ez a kérdés. Miként lehetséges, hogy a hegesztőberendezéseken az áramerősséget és a feszültséget is lehet állítani? Hiszen az áramerősség a feszültség és az ellenállás függvényében kialakuló érték egy áramkörben!
Benne van a megoldás abban, amit írtál:
az áramerősség... ...az ellenállás függvényében kialakuló érték
Csak éppen váltakozó áramnál inkább impedanciáról kéne beszélni ellenállás helyett.
Az olyan hegesztőberendezések, amelyeknél mindkét értéket lehet állítani, egyenárammal hegesztenek. Látszólag be lehet állítani egy áramerősség és egy feszültség értéket, mint paramétert. De nem tudom, hogy az áramerősség beállításán pontosan mit értenek. Én arra gondolok, hogy van egy max áramerősség és ha annál nagyobb alakul ki a készülék leszabályoz.
A váltóáramú berendezéseknél (hegesztő transzformátor) elektronika híján egyszerűbb a helyzet, mert amit én láttam és használtam valójában a szekunder tekercs feszültségét szabályozza megcsapolással illetve a vasmag ki-be mozgatásával. Ezeknél is áramerősség van feltüntetve, gondolom valamilyen pálcavastagság és a feszültség függvényében megállapított érték. Szoktam hegeszteni, de ezekre a kérdésekre nem találtam választ az irodalomban, videókban.
Elektronikával szinte bármit lehet.
Váltakozóáramú hegesztésnél, írod, hogy a vasmag mozgatását ismered. Mire nem találtál választ az irodalomban? Ez van, a mágneses sönt, meg a soros fojtó.
Köszönöm kedves 4-es válaszát! Asszem, akkor lehet, hogy bevált a feltételezésem az áram maximumával kapcsolatban. A szabályozás a feszültség csökkentésével valósul meg (ugye)?
A kialakult ív esetén folyó áramot is maximalizálják?
Kedves 3-as! Az eredeti kérdésemre kérdésemre gondoltam.
Összegezve :-)
És így szabályozza a feszültségen keresztül az áramerősséget, ha az meghaladja a beállított nax-ot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!