SD kártya formázása a méretétől vagy a felhasználási területtől függ?
kaptam egy olyan kamerát, és azt írták a tájékoztatóban, hogy 64GB feletti kártyát mindenképp FAT32-ben formázzunk le előtte.
na de nem az exFAT jó a nagyobb méretű fájloknak?
most már teljesen elkavarodtam.
és annak vajon mi helet az oka, hogy a számítógép eleve nem is kínálja fel a lehetőséget a FAT32-es formázásra egy 128GB-os kártya esetén?
de egy korábbi 64GB-osnál engedte volna mind a 3 félét.
Igazából már 32GB felett sem ajánlják a FAT32 használatát, holott az elméleti maximum partícióméret 8TB, amit támogatni tud.
Kisebb a hibatűrése, mint az újabb rendszereknek.
A FAT32 előnye, hogy szinte mindennel kompatibilis, de itt kb. ki is merült a pozitívum. Az ExFAT sokkal megbízhatóbb.
128+ GB esetében pedig nagyon ritka, hogy az ember FAT32-t használjon, elvégre is valüószínű, hogy kerül rá majd 4GB-nál nagyobb fájl, illetve a FAT32 elavultsága révén ekkora meghajtót sem tudott 100% megbízhatóan kezelni (Hiába a 8TB elméleti határ, a gyakorlatban 50-60GB-nál már észlelhetőek voltak problémák).
értem, szóval akkor ha pedig egy olyan kamerába teszem a kártyát, amelyik folyamatosan tud venni, mert a legjobb minőségben 4k-ban volt már nekem 1db file 40 GB felett is, akkor meg egyértelmű, h csakis exFAT jöhet számításba.
persze jó kérdés ez a formázás, amikor a kamera úgyis saját magának is leformázza a saját filerendszere szerint. van így értelme egyáltalán?
hops, ezt nem tudtam.
akkor már csak annyi kérdés merül fel bennem, hogy az exFAT tulképpen korlátlan nagyságú fájlok tárolására alkalmas? lehet minden file akár 120 GB is pl egy 512-es kártyán?
és az NTSF pedig marad örök rejtély ezek szerint, de nekem nagyon úgy rémlik, hogy volt olyan kamerám, amibe NTSF-es kártyát tettem és azzal is működött tökéletesen, de most már nem esküszöm meg.
nos, a tapaztalat:
leformáztam exFAT-ra a kártyát, és amíg üres addig látja is a gép a 128GB-ot, de mután betettem a kamerába és vettem rá valamennyit (5 percenként darabolja a fájlokat, de ez a kamera szoftveres beállítása), pl ebben a konkrét tesztelt esetben a következő lett az eredmény:
64,9GB-ot vett, utána azt jelezte, megtelt, kivettem és a számítógép se látta a maradék szabad területet.
amint letöröltem a felvett fájlokat, akkor ismét látta a 128at (újabb formázás nélkül is).
így akkor van valakinek ötlete erre? mit tudok én még tenni, hogy lássa az egész kártyát a kamera is és a számítógép is?
ez függhet egyáltalán a formázástól?
és egy minőségi Kingston Canvas Go Plus (U3), ezzel még sose volt gondom.
bármi ötletetek van?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!