Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » SD kártya formázása a méretétő...

SD kártya formázása a méretétől vagy a felhasználási területtől függ?

Figyelt kérdés

kaptam egy olyan kamerát, és azt írták a tájékoztatóban, hogy 64GB feletti kártyát mindenképp FAT32-ben formázzunk le előtte.

na de nem az exFAT jó a nagyobb méretű fájloknak?

most már teljesen elkavarodtam.

2023. szept. 29. 20:17
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:
köszi, így már tiszta
2023. szept. 30. 15:23
 12/19 A kérdező kommentje:

és annak vajon mi helet az oka, hogy a számítógép eleve nem is kínálja fel a lehetőséget a FAT32-es formázásra egy 128GB-os kártya esetén?

de egy korábbi 64GB-osnál engedte volna mind a 3 félét.

2023. szept. 30. 15:24
 13/19 anonim ***** válasza:

Igazából már 32GB felett sem ajánlják a FAT32 használatát, holott az elméleti maximum partícióméret 8TB, amit támogatni tud.

Kisebb a hibatűrése, mint az újabb rendszereknek.

A FAT32 előnye, hogy szinte mindennel kompatibilis, de itt kb. ki is merült a pozitívum. Az ExFAT sokkal megbízhatóbb.

128+ GB esetében pedig nagyon ritka, hogy az ember FAT32-t használjon, elvégre is valüószínű, hogy kerül rá majd 4GB-nál nagyobb fájl, illetve a FAT32 elavultsága révén ekkora meghajtót sem tudott 100% megbízhatóan kezelni (Hiába a 8TB elméleti határ, a gyakorlatban 50-60GB-nál már észlelhetőek voltak problémák).

2023. szept. 30. 16:12
 14/19 A kérdező kommentje:

értem, szóval akkor ha pedig egy olyan kamerába teszem a kártyát, amelyik folyamatosan tud venni, mert a legjobb minőségben 4k-ban volt már nekem 1db file 40 GB felett is, akkor meg egyértelmű, h csakis exFAT jöhet számításba.

persze jó kérdés ez a formázás, amikor a kamera úgyis saját magának is leformázza a saját filerendszere szerint. van így értelme egyáltalán?

2023. szept. 30. 17:56
 15/19 Ypszilon1980 ***** válasza:
100%
Van, mert így használhatod a kártyát máshol is,na meg lehet egy NTFS-t nem tudna átformázni FAT-ra.
2023. szept. 30. 20:28
 16/19 A kérdező kommentje:

hops, ezt nem tudtam.

akkor már csak annyi kérdés merül fel bennem, hogy az exFAT tulképpen korlátlan nagyságú fájlok tárolására alkalmas? lehet minden file akár 120 GB is pl egy 512-es kártyán?

és az NTSF pedig marad örök rejtély ezek szerint, de nekem nagyon úgy rémlik, hogy volt olyan kamerám, amibe NTSF-es kártyát tettem és azzal is működött tökéletesen, de most már nem esküszöm meg.

2023. okt. 1. 08:04
 17/19 A kérdező kommentje:

nos, a tapaztalat:

leformáztam exFAT-ra a kártyát, és amíg üres addig látja is a gép a 128GB-ot, de mután betettem a kamerába és vettem rá valamennyit (5 percenként darabolja a fájlokat, de ez a kamera szoftveres beállítása), pl ebben a konkrét tesztelt esetben a következő lett az eredmény:

64,9GB-ot vett, utána azt jelezte, megtelt, kivettem és a számítógép se látta a maradék szabad területet.

amint letöröltem a felvett fájlokat, akkor ismét látta a 128at (újabb formázás nélkül is).

így akkor van valakinek ötlete erre? mit tudok én még tenni, hogy lássa az egész kártyát a kamera is és a számítógép is?

ez függhet egyáltalán a formázástól?

és egy minőségi Kingston Canvas Go Plus (U3), ezzel még sose volt gondom.

bármi ötletetek van?

2023. okt. 2. 08:55
 18/19 anonim ***** válasza:
Előfordulhat, hogy a kamera nem tudja kezelni a 64GB-nál nagyobb tárolókat.
2023. okt. 2. 12:45
 19/19 A kérdező kommentje:
köszi, na ezt is kipróbálom, bár a leírás szerint a 256-ost is tudja, de persze kínai csodáknál a frász tudja, mit lehet elhinni.
2023. okt. 2. 15:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!