E-rollert vegyek, vagy mást? (egyéb infók lent)
Mostanában gondolkodtam el az opción, hogy elektromos rollert vásároljak.
Eddig még csak egyszer volt lehetőségem kipróbálni, de a bérlés opció elég drága hosszú távon.
Viszont utána nézegettem és láttam, nem ilyen egyszerű a dolog.
Olyasmit olvastam, hogy 250W vagy 350W maximális motor teljesítményű és 25 km/h-át meg NEM haladó elektromos rollert lehet jogosítvány és egyéb kötelező biztosítások nélkül "vezetni". Azt is olvastam, hogy még nincs pontos előírás erre a közlekedési eszközre.
Azonban én személy szerint a 250-350W os max teljesítménnyel nem igen vagyok megbarátkozva. A 25 km/h-át még megértem, de a motor teljesítményt nem. A testsúly eléggé közbe játszik a dologba nem vagyok egy pehelysúlyú ember. 126 kg vagyok. Ezt félretéve én szerintem ez a 250W egy 90 kg ember alatt is megküzd szerintem (bele nem számítva a kerék méretét, a roller saját tömegét, akku kapacitas stb).
Igazság szerint, ha vásárolnék akkor egy 500W teljesítményű motorral felszereltet vennék, de ez már kiesik a jogosítvány nélkül vezetheted témából.
Ti mit gondoltok?
Várjam ki a végét amíg bekerül a KRESZ-be?
Van esetleg valakinek tapasztalata ilyen téren?
Vagy keressek alternatívát?
Gyúrj a jogsira, legalább megtanulod a KRESZ szabályokat. Esetleg kerékpározz.
Én mindenképpen legalább valamiféle alap vizsgához kötném a használatát, amit mondjuk 5-10 ezerért el lehetne végezni, és mondjuk 5 évente meg kellene újítani. Azért, hogy olyanok ne mehessenek az úton, aki csak azért tudja hogy vannak közlekedési táblák, mert már kerülgette azokat szlalomozva.
Hol használnád? Ha városban, napi 10-20 km, akkor lehet jó ötlet, de azért eléggé ráz ha nem aszfalton használod.
A teljesítmény fel tud emelkedni, pl egy Xiaomiami névleg 350W, le tud adni 700-800 W-ot emelkedőn, vagy ha a súly indokolja.
Nekem ami jó kompromisszum az a Navee N65, (esetleg S65 de az drágább)
Ha normálisan közlekedsz vele, a kutya nem fogja nézni, hogy van-e jogsid. Én nekem sincs jogsim, egy iscooter i9 maxot vezetek 1 éve napi szinten, 500 wattos. 25 km/h a max sebessége, de appban fel lehet húzni, ha nagyon kell. Az már más tészta, hogy én pl. hosszú hónapokat töltöttem kresz tanulással, mielőtt megvettem.
Ha nem részegen szlalomozva vezeted, óvatos vagy és ismered az elsőbbségadás szabályait és a táblákat, a kutya nem fog beléd kötni, hogy van-e jogsid.
"Ha normálisan közlekedsz vele, a kutya nem fogja nézni, hogy van-e jogsid."
Melóba rollerrel mentünk egymás után, ő ment elől.
Nem szlalomozott.
Azt tudtam, hogy megivott egy pohár sört "rollerrel úgyse szondáztatnak".
Én nem.
A kettőnk közt pedig az volt a különbség, hogy nekem a B mellé van motoros jogsim is. Plusz a rollerre kötelező biztosításom.
Neki meg csak B volt.
Azért volt, mert a szonda miatt elvették tőle egy évre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!