Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » A bluetooth és a wifi egy és...

A bluetooth és a wifi egy és ugyanaz az adatátvitel vagy nem?

Figyelt kérdés

Már elolvastam a wikipédiát meg amit lehetett, de csak nem igazodok ki, sőt csak jobban összekeveredek.

Annyit látok, hogy mindkettő a 2,4 GHz-es frekin működik, de ezen kívül mi a különbség?

Pl van olyan kis mikroport, amit 2,4-es Bluetooth-ként hirdetnek, de máshol nagyon hasonlót 2,4-es wifisként. Van bármi különbség?

2023. júl. 6. 18:56
1 2 3 4
 11/38 anonim ***** válasza:

"és mégis melyiket lérdemesebb használni vezeték nélküli mikrofon esetén?"

Nem látjuk a linket amit te nézegetsz, így nem tudjuk megmondani neked.

2023. júl. 6. 22:43
 12/38 A kérdező kommentje:
oké, mindjárt adok linket, na de ha inkább BT-ra szavaztok, annál tuti egyenes rálátás kell adó és vevő között, ugye? ott nincs olyan szórás, mint a wifinél, ha jól tudom?
2023. júl. 7. 07:58
 13/38 anonim ***** válasza:
Nem, rálátás csak az infravörös átvitelhez kell, mint pl. a távszabályzók, épp ezért kezdenek átállni ott is a BT-ra. BT headsetnek sem kell látnia a telefont...
2023. júl. 7. 08:05
 14/38 A kérdező kommentje:

értem, kösz az infót, bár a lényegi különbsébget nem értem, de azt lenne jó tudni, hogy egy abszolút laikus hogy tudja a kettőt megkülönböztetni?

adok linket:

1, ez pl nekem kérdéses, egyik helyen még látom is kint a kék szimbólumot, hogy "bluetooth 5.0", de a másik eladónál meg az van, hogy wifi ...

(sőt, most olvasom ennél is, hogy "bluetooth 5.1 technology")

[link]

2, ez mondjuk mindenhol wifisnek írja, és egy minőségibb verziója tényleg wifis és tud 80-100 métert is:

[link]

3, ez lenne az úgymond minőségi, amit már próbáltam, de petsze attól még bármelyik lehetne, de én csak wifit láttam a leírásaiban, legalábbis ez rémlik:

[link]

2023. júl. 7. 08:52
 15/38 anonim ***** válasza:

Ezek nem szabványos megoldások, tehát se nem Bluetooth, sem nem Wi-fi. Onnan lehet tudni, hogy adnak hozzá külön eszközt is, amivel a géphez/telefonhoz lehet csatlakoztatni. Ilyenek a vezeték nélküli egerek/billentyűzetek is, amiknél nem említik hogy BT. Nincs ezzel semmi probléma, neked nem is kell vele foglalkozni.

A Rode:

[link]

[link]

2023. júl. 7. 09:16
 16/38 A kérdező kommentje:

Na de azért adnak hozzá úgymond külön eszközt, mert rádiós mikrofonról van szó, és kell egy vevőegység.

Most ezt tényleg nem értem. ha egy 600 MHz-en működő mikrofonról beszélünk, az ugye hagyományos analóg átvitel, na de nyilván valamihez át kell vinni, ott még a vétel miatt az antennával is szoktunk szórakozni (nagyobb, másabb), aztán onnan bevinni a jelet az eszközbe, azaz pl kamerába vagy keverőbe. Tehát értelme se lenne csak adót használni.

Azért szeretném tuzdni, hogy bluetooth vagy wifi, mert a wifisnek eddig úgy tapasztaltam, sokkal nagyobb a hatótávja, az új Rode wireless Gopnak akár 200 m is.

Azt mondod, ilyenek lennének a vezeték nélküli egerek? hét ez meglep azért. azok tuti nem mennek el még 50 m-t se, nemhogy 200-at.

Hát oké, feladom, én ezt nem fogom megérteni, azt hiszem.

De tényleg csak egy kérdésem lenne: létezik bármi olyan tuléajdonság, ami alapján meg tudja laikus állapítani, hogy bluetooth vagy wifi módon működik az eszköz?

2023. júl. 7. 09:53
 17/38 anonim ***** válasza:
100%
A Wi-Fi és a Bluetooth is rádiós. Konkrétan a 2,4GHz-es tartományban sugároznak. Csak mivel ezek be vannak építve mindkét eszközbe, nem kell külön egység a kommunikációhoz. A nem szabványos vezeték nélküli perifériáknál is kb. 10 m lehet a hatótáv, nem tudom, honnan vetted, hogy azok is "ilyenek". Viszont ez nincs megszabva. Minél nagyobb a hatótáv, annál többet fogyaszt, annál nagyobb akkumulátor kell, és erre pl. billentyűzetnél nincs szükség, de éppenséggel lehetne ilyet csinálni. De ismét hangsúlyozom, nem vagyok nagy szakértő.
2023. júl. 7. 10:01
 18/38 A kérdező kommentje:

pl arra se érdemes adni, hogy az eszközön ott van a wifi jele?

pl 2,4 GHZ wifi jellel:

[link]

ez meg legalább kliírja egyértelműen, hogy bluetooth:

[link]

2023. júl. 7. 10:05
 19/38 A kérdező kommentje:

17

igen, értem, rádiós persze, és pont emiatt nem tudom, mi a különbség.

de sőt, akár kézimikron vagy a Rodenak is van a nagyobb kivitelű elemes verziója jóval nagyobb sugárzási erővel. ugye 2,4 GHz rádiós mindegyik, és mindenki wifisnek hívja, aztán jó kérdés akkor, valójában mi is az.

pl:

[link]

vagy

[link]

2023. júl. 7. 10:11
 20/38 anonim ***** válasza:

18/

Nem tartod gyanúsnak hogy a telefonnal usb kábellel kapcsolja össze?

pedig a telefonban biztos van Bluetooth is wifi is.

Egyértelmű hogy nem Bluetooth, nem wifi, csak vezetéknélküli.

2023. júl. 7. 10:14
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!