Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Érvényesíteni tudom a jótállás...

Érvényesíteni tudom a jótállást/garanciát?

Figyelt kérdés
Használt órát vennék, amire van még fél év jótállás. Magánszemélytől venném meg, a vevő a számlán nyilván nem én leszek, ha baj lesz vele tudom érvényesíteni a garanciát?

2023. jún. 23. 10:12
 1/3 anonim ***** válasza:

A forgalmazó által adott jótállásról az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról szóló 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet így értekezik:

"4. § (1) A jótállásból eredő jogok - a (3) bekezdésben foglalt kivétellel - a jótállási jeggyel érvényesíthetőek, amelynek nem tehető feltételévé a fogyasztási cikk felbontott csomagolásának a fogyasztó általi visszaszolgáltatása.

(2) A jótállási jegy szabálytalan kiállítása vagy a jótállási jegy fogyasztó rendelkezésére bocsátásának elmaradása a jótállás érvényességét nem érinti.

(3) A jótállási jegy fogyasztó rendelkezésére bocsátásának elmaradása esetén a szerződés megkötését bizonyítottnak kell tekinteni, ha az ellenérték megfizetését igazoló bizonylatot - az általános forgalmi adóról szóló törvény alapján kibocsátott számlát vagy nyugtát - a fogyasztó bemutatja. Ebben az esetben a jótállásból eredő jogok az ellenérték megfizetését igazoló bizonylattal érvényesíthetőek."

Szóval a forgalmazót törvényileg kötelező jótálláshoz szükséged lesz az eladó által kapott jótállási jegyre vagy a vásárláskor kapott számlára vagy nyugtára (blokkra).

A gyártó által önkéntesen biztosított jótállás szabályait a gyártó határozza meg - ezt általában megtalálod a weboldalukon - de általában ők is vagy jótállási jegyet vagy számlát vagy nyugtát kérnek.

2023. jún. 23. 10:42
 2/3 A kérdező kommentje:
Kapok hozzá a vevő által nyomtatott e-számlát, az lehet elegendő lesz.
2023. jún. 23. 10:44
 3/3 anonim ***** válasza:
tudod
2023. jún. 23. 11:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!