Létezik olyan eszköz vagy villanyóra, ami egy irányba engedi folyni az áramot?
Arra vagyok kiváncsi, hogy létezik-e olyan villanyóra, ami csak egy irányba méri az áramfogyasztást és folyni is egy irányba engedi az elektromosságot? Például ha napelemet bekötnék akkor megoldható-e hogy a hálózatba ne engedje kimenni a termelt elektromosságot.
Az is jó ha a villanyóra után de a háztartás elektromos rendszere előtt (tehát közvetlen a villanyóra után bármilyen fogyasztó előtt) egy olyan eszköz beszerelhető, ami csak a villanyóra irányából engedi folyni az áramot, de a villanyóra irányába nem. Szóval vannak ilyenek? Ha igen mik ezek, hogy hívják ezeket és esetleg tudtok e linkelni párat?
Szigetüzembe tudod megoldani, abba nem szól bele az áramszolgáltató, viszont ha rászeretnéd kötni a hálózatra, akkor rendszerengedélyesre kell megcsinálnod.
Gyanítom marad a sziget üzem, csak azt a fogyasztót kötöd rá, ami majd csak napelemről megy.
Az általad felvázolt rendszert semmiképp nem köthetnéd a hálózatra, mert nincs rendszerengedélye és nem hiszem, hogy letudod zongorázni azt a jogi huzavonát ami kell hozzá.
Kapcsolónak hívják.
De hivatalosan nem köthetsz rá csak engedély birtokában engedélyezett eszközt.
Vannak illegális trükkök, amivel megoldható, de nyilván a büntetőjogi felelősséged tudatában mérlegeled hogy mit teszel.
Lehetne építeni olyan mágneskapcsolós áramkört, amit egy elektronika vezérel, ami figyeli az áramirányt. De lenne egy kevés késleltetés, azaz nem bírna abban a pillanatban reagálni.
Triac-kapcsoló gyors, de ott meg egyéb problémák jönnének be a képbe, az sem a legjobb megoldás.
De mindez úgyis csak elmélet, illegális téma.
Van olyan off grid inverter ami fogadja a napelemet, akkut és a hálózatot is be lehet kötni.
Soha nem táplál vissza, de ha nem kap elég energiát az akkuból és/vagy a napelemekből akkor a hálózatról vett áramot engedi a fogyasztóra.
A hálózat felől nézve közönséges fogyasztóként viselkedik.
"Miért baj ha visszataplal ?"
Mert a visszatáplálást a szolgáltató tiltja, és emiatt illegális.
Ennek rengeteg oka van.
Kivételt képez persze az általuk engedélyezett visszatáplálós rendszerek üzemeltetése de ilyet már nem engednek csak a korábban létesített használható.
Szirty lehet igazad van, de én úgy tudom, hogy az EU kötelezte az E-ON-t ezen rendszerek további engedélyeztetésére, tehát megint lehet új visszatáplálós rendszert igényelni.(?)
Én nem vagyok ebben biztos, ezért kérdezem.
"Miért baj ha visszataplal ?"
1. ha visszatáplál és lekapcsolják a hálótazoz karbantartás miatt, akkor gyakorlatilag feszültség alatt marad. Balesetveszélyes, életveszélyes!
2. Azok az órák amik nem tudják mérni - mutatni - a kimenőt külön, azok a kimenő áramot is bejövőnek mérik. Vagyis amit kifelé táplálsz, azt pluszként számolja és ennyivel több lesz a villanyszámlád. Hajtatod a napelemről a szomszéd mosógépét és még ki is fizeted. A hülyének is megéri!
Olyant kell venni amit Szirty mondott. Olyan van a fentebbi youtube linken is.
9
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!