Ez a kis chip mire való?
Egy fejlámpa akkudobozában van.
Így néz ki benne a nyák: [link]
A két vezeték a lámpafejhez megy.
A másik felén 4 rugó van amikre az elemek kapcsolódnak. Az akkidoboz másik fele zárja az akksikat. A gomb csak annyit csinál, hogy be-ki tudod kapcsolni az akkut.
Miért van benne ennyi elektronika? Azt hittem a 4 db AAA elem csak simán rá van kötve a lámpa fejére és kész.
Azt szeretném csinálni, hogy a vezetékre kötök egy akkubölcsőt egy 18650-es akksival. Azt tudom külső töltővel tölteni és van egy marékkal, tudom cserélgetni és tovább bírja mint a 4 db AAA elem.
Rátettem a piros-fekete vezetékekre az akksi vezetékeis és világít teljes fényerővel. Úgyhogy jó kérdés, hogy minek van ennyi okosság benne.
A chip egy kpl. mikroszámítógép és a beégetett, a fejlámpa számára írt programot hajtja végre.
Figyeli és vezérli mondjuk az elemek feszültségét, és ha nem megengedett szint alá csökken, kikapcsol.
Azt mondod kizárólag ki-be kapcsolható, semmi egyebet nem tud?
Kezdjuk azzal h. 4 db AAA elem az 6V-ot ad, a 18650-es fullra toltve 4.2-t es fokozatosan csokken 3.7-ig.
A chip amugy egy mikrovezerlo, fog' sincs mit csinal a lampadban. Lehet hogy ezzel varazsolnak fenyeroszabalyzast valami fuggveny alapjan.
"Miért van benne ennyi elektronika?"
Mert a LED nem égő, az akku meg nem elem.
Mi a különbség? A LED-et kapcsoló üzemű teljesítményszabályzással (PWM), lehetőleg áramszabályozással kell működtetni.
Legalábbis ha jó hatásfokot azaz hosszú üzemidőt akarunk.
Az akkut meg nem szabad csutkára lemeríteni. valaminek figyelnie kell hogy nem merüljön túl, mert attól tönkremegy.
Továbbá az akkut tölteni is kell. ami nem abból áll, hogy rádugod egy (sokak által töltőnek aposztrofált) hálózati adapterre, mert az akkut meghatározott algoritmus szerint illik tölteni kapacitásának és fajtájának megfelelően. Már legalábbis ha hosszú életet várunk tőle.
A mikrovezérlő amit emlegettél további funkciókkal is elláthatja a lámpát. Pl. felezett/változtatható fényerő, villogó üzemmód.
Vagy kimerülés figyelmeztetés ami arra jó, hogy az akku kimerülésekor a kikapcsolás előtt jóval valamilyen módon figyelmeztet a töltöttségre (felezi a fényerőt, villan néhányat, stb).
Hogy ez mire jó? Arra hogy ne érjen váratlanul amikor tök sötét lesz mert kikapcsolt. Legyen lehetőséged felkészülni rá.
Ha váratlanul kikapcsol és ez épp egy barlangban, egy létrán mászva, kerékpározás közben kanyarban vagy a bánat tudja milyen helyzetben ér az kellemetlen lehet.
A fejen is van gomb, azzal lehet bekapcsolni és állítani a fényerőt, villogást.
Ez a gomb az akkunál csak annyit csinál, hogy leválasztja az akksit.
Közben kisérleteztem:
A két vezetékre rátettem a 18650-est és teljes fényerőn működik a lámpa.
Rátettem az akksit a két szélső rugóra is és ugyanazt a fényerőt kaptam. Ugyanis ehhez a lámpához van gyárilag li-ionos akksi is (lapos, telefonokéhoz hasonló, 1200mAh-s) aminek az érintkezői a két szélső rugóhoz kapcsolódnak.
Tehát ha van valami fesszabályzás az a fejben a LED mellett van.
"ami nem abból áll, hogy rádugod egy (sokak által töltőnek aposztrofált) hálózati adapterre"
Egy XTAR VC4SL töltőm van, mivel más lámpákban is használok 18650-eseket. Az elég jó? :D
De lehet rátapintottál a lényegre a merülés jelzésével, mert az Olight H2R lámpám villogással jelzi hogy elege van. Ez a fejlámpa (Olight H15) meg úgy, hogy eltűnt a legerősebb fényerő, csak az alsó kettőt engedi kapcsolni.
A fene gondolta volna, hogy egy egyszerű fejlámpában is ilyen okosságok vannak. Én a laposelemes lemez lámpához vagyok szokva. Ha nem jó görbítek az érintkezőn :D
"Ha nem jó görbítek az érintkezőn :D"
Itt meg a programon lehetne görbíteni ....
Így jár aki nem tudja hogy mi az a LED. Apropó, tudod mi az? Azon kívül hogy világít.
Közveszélyes Kontár!
Ez a link honnan jött? Vaktában belegugliztál a téma közepébe?
Ez a programozó nem támogatja a 12F675-öt (egyáltalán a 12F sorozatot sem).
Ráadásul a lámpában lévőt szerintem semmivel sem fogja átprogramozni mert azt nem lehet megtenni ezzel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!