IPS vagy VA monitor?
Most vettem meg ezt az IPS monitort:
Acer XV272UPbmiiprzx
Azelőtt kipróbáltam ezt a VA-t is:
AOC Q27G2U
Viszont én többet vártam az IPS-től.
Azt mondják, hogy ennek vannak a legélethűbb színei. Kérdem én, hogy mégis hogyan, amikor a feketét egyszerűen nem képes normálisan megjeleníteni? Ami fekete, az sok esetben szürke a backlight bleeding miatt.
És azt is mondják, hogy ennek van a legjobb betekintése szöge. Ezt is cáfolnám, mert oké, hogy lehet nézni oldalról is, de amikor egy kicsit mozdulok csak el, már akkor is teljesen másképp látom a színt, hol sötétebbnek, hol világosabbnak.
A VA-nak milyen hibái vannak? Annál a ghosting effekt szembetűnő? Mert hogy a színeivel és a betekintési szögével, ami pont egy IPS előnye lenne, nem vagyok megelégedve, pedig nagyon szép és nagyon klassz ez az Acer monitor.
És hiába állítgatom a beállításoknál, egyszerűen backlight bleeding mindig van, ami nekem TN monitor után iszonyat fura.
Vélemények? Ti hogy vagytok ezzel? VA jobb szerintetek? Ott legalább a fekete tényleg fekete.
“ TN panelt viszont nem érdemes venni.”
Miért?
Szerintem a TN panellel sincs több probléma, mint egy IPS vagy VA-val :'D
Amúgy szívesen küldök képet, kis képernyőn van épp egy youtube videó, amiben a főbb színek a fehérek, na és körülötte a videó kerete körül, ahol feketének vagy szürkének kéne lennie, na ott is tiszta fehér minden.
Nektek IPS használóknak tényleg nincs ilyen vagy van, de megszoktátok?
"Egy VA panelnél a fekete az tényleg fekete. Úgy tudom, hogy ott ténylegesen kikapcsolódik olyankor az a pixel."
Hát nagyon nem, a VA ugyanolyan háttérvilágításos technológia mint az IPS vagy TN. Pixel csak OLED-nél kapcsolódik ki.
Az durva. Nincs 100%-ra feltolva a fényerőd? Meg mi az a zöld, utólagos szerkesztés?
Nekem így néz ki, semmit nem látok szabad szemmel sem, nem a fotó csal:
Azt mondjátok, hogy nem kéne ilyennek lennie?
Nem tudom igazából mit csináljak, cseréltessem ki ugyanerre a modellre. Vagy vegyek esetleg másik márkától. Vagy VA. Ez az első IPS panelem, én nem erre számítottam, hogy ilyen lesz
Megnéztem. Hogy úgy mond "ez nem bug, ez feature".
Ha megnézed, ez a halo mindig a videó domináns színével harmonizál, márpedig a backlight bleeding az MINDIG szürke lenne. Amit látsz (nálami is látható) ez egy youtube feature, gondolom azért lett kitalálva, hogy ne legyen akkora kontraszt a videó szélén.
Próbáld ki: állítsd meg a videót egy olyan résznél, ahol pl zöld ez a halo. Aztán húzz elé egy ablakot, aminek fehér a tartalma: a halo zöld marad, nem lesz fehér, ergo ezt a Youtube csinálja, nem a monitorod rossz!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!