Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Kapcsolóüzemű táphoz miért...

Kapcsolóüzemű táphoz miért kell áramkorlát? Mi a szerepe ? Miért nem csak annyit vesz fel a fogyasztó, amennyi kell neki?

Figyelt kérdés

fotó: ehhez a típushoz pl mindenképp kell?

[link]

Ha csak egy 3W-os izzót teszek egy 50A-es tápra, akkor miért kell neki mindenképp áramkorlát? Azért nem értem, mert az autóban is ha csak a belső világítást kapcsoljuk fel, az pl 5W, és mégse száll el tőle az izzó, hiába 55-60 Ah-s az akku.

Szóval ez az áramkorlát csak a kapcsolóüzemű tápokra vonatkozik vagy elvileg minden áramforráshoz kellene?

2022. nov. 17. 19:09
1 2 3
 21/27 A kérdező kommentje:

régóta ígérem, de nem volt időm, most itt a két féle ledsor.

az egyiknél az USB-s kivitelre goindolok, amikor tényleg nincs semmi előtétellenállás, csak simán rákötik az usb dugóra

[link]

2,

a másik, a solaros, ezt azért kérdezte valaki, mert furcsálta, hogy 1,2 V körül már világít. pedig tényleg. ebben egy sima 1,2V 800 mA NiMh AA ceruza van, ezt tölti (már amennyire) a solar panel, és mondjuk 2 éjszakát kb kibír.

de a lényeg, hogy tehát a nyitófesz garantálktan 1,5 alatt van, mert rámértem, és 1,3V-nál még tökéletesen világít, aztán folyamatosan kezd halványulni.

+ megnéztem alaposan, ennek csak a solar gyűjtó oldalon van némi elektronikája, de a ledsor felé az AA akkuról közvetlenül kapcsolódik, nincs semmi közbeiktatva.

[link]

2022. nov. 28. 09:41
 22/27 A kérdező kommentje:

20

"Egy 12 voltos erősítő 10,8V-14,4V között egészen biztosan jól működik."

>>> ez a dolog se volt tiszta előttem soha. ha adott egy eszköt, aminek 12V a bementi feszültsége, akkor ezt hogy kell érteni, milyen tartományban? gondolom, ha kapna 30 V-ot , elszállna a frászba, nem? szóval milyen fesz-különbséget tolerál? van erre valami általános szabály (most nem ledről van szó, hanem általában)

2022. nov. 28. 09:50
 23/27 Szirty ***** válasza:

Van egy névleges érték amin garantáltan működik. van egy tartomány amennyit ettől el lehet térni, ezen belül is működik, nem megy tönkre. Ennél kisebb vagy nagyobb feszültséggel károsodik vagy nem megfelelően működik vagy sehogy.

A gépkocsiba szánt 12V-os névleges feszültségű kütyü megengedett tápfeszültsége azért 10,8V-14,4V mert ilyen feszültségek fordulnak elő egy kocsiban.

"van erre valami általános szabály"

A gyártó meghatározza és beleírja a műszaki leírásba a névleges feszültséget és elvileg (jobb helyen) azt a tartományt is amennyivel ettől el lehet térni.

Hogy ezt hogy találja ki a gyártÓ? A készülék kapcsolástechnikájából, méretezéséből, tervezéséből és az alkotórészek gyári adataiból amiket felhasznált.

2022. nov. 28. 15:32
 24/27 Szirty ***** válasza:

"az egyiknél az USB-s kivitelre goindolok, amikor tényleg nincs semmi előtétellenállás, csak simán rákötik az usb dugóra"

Egyik oldalon sem derül ki hogy van-e áramkorlátozó előtét a LED-eknek vagy nincs.

A kínaiaktól viszont sokminden kitelik :-/

Az oldalon csak az a bullshit olvasható amit az akar olvasni aki ilyet akar venni.

"...ezt azért kérdezte valaki, mert furcsálta, hogy 1,2 V körül már világít. pedig tényleg"

Valóban furcsa.

Itt egy táblázat a különböző színű (anyagú) LED-ek nyitófeszültségéről (forward voltage):

[link]

A legkisebb érték a piros LED-nél van, 1.7V.

Kipróbáltam egy 2.1V-os piros LED-et, 1.6V-ig világít, de ott már nagyon halványan. Alatta egyáltalán nem.

2022. nov. 28. 15:55
 25/27 anonim ***** válasza:

"2,

a másik, a solaros, ezt azért kérdezte valaki, mert furcsálta, hogy 1,2 V körül már világít. pedig tényleg. ebben egy sima 1,2V 800 mA NiMh AA ceruza van, ezt tölti (már amennyire) a solar panel, és mondjuk 2 éjszakát kb kibír."

És mit mértél? Az akku feszültségét? Azt hiába, mert NINCS olyan fehér LED, ami 1,3 volton világítana.

Látod, nem véletlenül írtam, hogy nulla tudással okoskodsz. Nem megy az 1x1, de te belebeszélsz a holdraszállás pályaelemeinek kiszámításába. Egyszerűen képtelen vagy figyelembe venni, hogy a te pillanatnyi tudásszintednél van több tudás is.

Ezekben a napelemes vackokban szokott lenni egy egyszerű áramkör, ami valami primitív oszcillátor, vagy hasonló, és előállít 0,9-1,5V tápfeszből a LED-nek tápáramot. Aminek a feszültsége valahol 3-4 volt között van. Ez egy kis kitöltési tényezőjű, mondhatni tüskékből álló jel, ahol a tüskék feszültsége meghaladja a led nyitófeszúltségét, az áramkorlátozást meg a tekercs megfelelő méretezésével érik el.

És ilyenkor jön egységsugarú Pistike, aki bár kiváncsi, de nem eléggé nyitott az új infók befogadására, rámér a multiméterével, már megtanulta hova kell dugni a mérőzsinórt, hova kell kapcsolni a méréshatárváltót, és kijelenti: de ez akkor is 1,3 V. Igen, ennyinek volt képes megmérni a multiméter azt a tüskés hullámformát, amit a primitív oszcillátor generált, ez kb. a jel átlagértéke. Ha egy komolyabb multiméterrel rámérsz, ami nem csak 50Hz-ig, hanem mondjuk 100 kHz-ig mér váltakozó feszültséget, akkor láthattad volna, hogy 4-5 volt AC van ott, ha a műszer frekit és kitöltést is mér, akkor pár kHz frekvenciát, és 10-15%-os kitöltési tényezőt láttál volna.

Az egész egyszerűségében zseniális, mert az oszcillátor úgy van méretezve, vagy a vak tyúk is talál szemet, hogy a tápfesz csökkenésével az tüskéi szélesebbek, és nem egyenes arányban csökken az akku merülésével a fényerő.

Kívánod még megmagyarázni, hogy most épp miben tévedtem?

2022. nov. 28. 16:23
 26/27 Szirty ***** válasza:

"És ilyenkor jön egységsugarú Pistike, aki bár kiváncsi, de nem eléggé nyitott az új infók befogadására"

Utána meg jön egy úthenger ami a bimbózó kíváncsiságot durván laposra tapossa... :)

Lehetnél egy kicsit barátságosabb szerintem...

2022. nov. 28. 16:56
 27/27 anonim ***** válasza:

"Lehetnél egy kicsit barátságosabb szerintem..."

Ezt a mondatot rajtad kívül bárkitől elfogadtam volna. Néha te itt olyan barátságos vagy, hogy a legyek félnek rád szállni.

2022. nov. 28. 18:20
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!