Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Kapcsolóüzemű táphoz miért...

Kapcsolóüzemű táphoz miért kell áramkorlát? Mi a szerepe ? Miért nem csak annyit vesz fel a fogyasztó, amennyi kell neki?

Figyelt kérdés

fotó: ehhez a típushoz pl mindenképp kell?

[link]

Ha csak egy 3W-os izzót teszek egy 50A-es tápra, akkor miért kell neki mindenképp áramkorlát? Azért nem értem, mert az autóban is ha csak a belső világítást kapcsoljuk fel, az pl 5W, és mégse száll el tőle az izzó, hiába 55-60 Ah-s az akku.

Szóval ez az áramkorlát csak a kapcsolóüzemű tápokra vonatkozik vagy elvileg minden áramforráshoz kellene?

2022. nov. 17. 19:09
1 2 3
 1/27 Vortrex ***** válasza:
50%
Ez hülyeség, nem kell.
2022. nov. 17. 19:54
 2/27 anonim ***** válasza:
100%
Söt! Ha otthon a hálozatra rákötsz egy 3 W-os led lámpát, nem lesz semmi baja, pdig a 2 GW-os paksi erömü erölködik a bemeneti oldalon. (és annak se lesz baja!!!) De ha elkezded (feszültség alatt szerelni a konnektorodat és rövidre zárod a fázis és a nulla oldalt akkor lecsap a kismegszakitod (ami egy áramkorlátozo elem!)
2022. nov. 17. 20:02
 3/27 A kérdező kommentje:

pedig sokan azt mondták, hogy azért szállnak el a ledek, mert ezt hozzá méretezett tápra szabad csak tenni, esetemben 60W-os az egész, akkor kb 5A. de mivel több minden is megy a tápról, így rákötöttem azt is.

akkor mire szolgál egyáltalán az áramkorlátozó?

2022. nov. 17. 20:07
 4/27 anonim ***** válasza:

Honnan vetted ezt az áramkorlát dolgot?

Egyes LED fényforrásokhoz, LED-szalagokhoz kellhet speciális áramgenerátoros tápegység, ami nem feszültséget stabilizál, hanem áramot. Ilyenkor a világítótest csak maga a LED-es panel szó szerint, mindenféle elektronika nélkül, és az áramhatárolást a hozzá méretezett tápegység végzi el. Ezeknél meg van adva, hogy milyen feszültséghatárok között tudják tartani a névleges áramukat, pl. 9-45V DC. Ami azt jelenti, hogy ennél a tartománynál sem kisebb, sem nagyobb nem lehet a sorosan+párhuzamosan kapcsolt LED-ek nyitófeszültsége.

2022. nov. 17. 20:10
 5/27 anonim ***** válasza:
100%
Ezt a caution márkát nem ismerem...
2022. nov. 17. 20:14
 6/27 Vortrex ***** válasza:
Magának a led-nek van egy olyan tulajdonsága, hogy amikor eléri a nyitófeszültségét, akkor kigyullad, és onnantól ő vezetővé válik, ilyenkor viszont a rajta átfolyó áram kiégetheti, ha nincs rendesen beállítva, ezért használnak előtétellenállásokat. Szerintem ezt értetted félre. A ledszalagokban ezek az ellenállások be vannak forrasztva, ezért nincs szüksége semmilyen áramkorlátozóra, csak a névleges feszültségére.
2022. nov. 17. 20:32
 7/27 anonim ***** válasza:

"hiába 55-60 Ah-s az akku"

Igen, de az az akkunak a kapacitása és 700 Ampert képes kipréselni magából.

Ezért van az autóban is minden áramkör külön biztosítékkal védve, hogy ne égjen le az autó egy zárlatnál. Ugyanígy a tápegységnél is kisfeszültségű áramkört és a nagyfeszültségű kört is biztosítani kell áramkorláttal, kismegszakítóval, vagy olvadó biztosítékkal.

2022. nov. 17. 20:59
 8/27 A kérdező kommentje:

most akkor elég vegyesek a vélemények.

valaki pedig azt írta, hogy mert biztosítani kell a stabilizált feszültséget. oké, ezt biztosítom neki nyilván, na de az áramerősséget is pontosan arra a fogyasztóra kellene méretezni, hogy ne folyjon át rajta nagyobb áram? ez az a pont, amit nem értek. legyen a példa a 12V/60W-os ledszalag, akkor ehhez célszerű egy 5-6 A-es tápot hazsnálni, mert pl ha 60A-esről táplálom meg, az taccsra vághatja (persze stabilizált fesszel)?

2022. nov. 18. 07:08
 9/27 A kérdező kommentje:

7

a biztosíték oké, érthető. de az áramkorlát mire szolgál?

2022. nov. 18. 07:10
 10/27 A kérdező kommentje:

2

én is így gondoltam, de olyan ember, akinek ez a szakmája, azt mondta, mindenképp csak kb akkora tápról hajtsam, amekkora fogyasztású, vagy tegyek be áramkorlátot (amiről nem tudom, hogy mi pontosan és miért).

a feszültség stabilizálását értem, és ez egyértelmű, a biztosítékos védelem is, na de a fogyasztónak miért nem mindegy, hogy azt az 5A-t egy 5A-es vagy egy 50A-es tápról veszi fel?

2022. nov. 18. 07:12
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!